Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τα περισσότερα ζευγάρια αναρρωτιούνται εάν επιτρέπεται και εάν είναι ασφαλές να έχουν σεξουαλικές επαφές.

  • Υπάρχει κίνδυνος αποβολής εξαιτίας των επαφών στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;
  • Μπορεί το σεξ να βλάψει το έμβρυο μέσα στην μήτρα;
  • Ποιές στάσεις επιτρέπονται;

 

Είναι ασφαλές το σεξ στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν έχετε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγετε το σεξ στην διάρκειά της. Η διείσδυση και οι κινήσεις, κατά την διάρκεια των επαφών, δεν μπορούν να βλάψουν το μωρό σας.

Το έμβρυο προστατεύεται και είναι ασφαλές μέσα στην κοιλιά σας:

  • από το παχύ μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, και
  • από το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο κολυμπά.

 

Μπορεί ο οργασμός και το σπέρμα να προκαλέσουν τοκετό;

Οι συσπάσεις στην διάρκεια του οργασμού δεν είναι όμοιες με τις συσπάσεις του τοκετού. Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα εάν έχετε οργασμό στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γνωρίζουμε ότι το σπέρμα περιέχει ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ουσίες αυτές, στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, μπορεί να διεγείρουν τον τράχηλο της μήτρας και να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας και τοκετό. Οι περισσότεροι όμως πιστεύουν ότι αυτός είναι θεωρητικός κίνδυνος και στην πραγματικότητα, σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, το σεξ δεν προκαλεί πρόωρο τοκετό.

Στις γυναίκες όμως, που είναι κοντά ή έχουν ξεπεράσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού, πολλοί ιατροί προτείνουν την σεξουαλική επαφή, σαν ένα φυσικό τρόπο για να ξεκινήσει ο τοκετός.

 

Πότε είναι προτιμότερο να αποφύγω το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για καταστάσεις όπου η επαφή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης:

  • Εάν υπάρχει κολπική αιμορραγία, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις ή πόνος χαμηλά στην κοιλιά που προκαλεί δυσφορία.
  • Εάν η μήτρα κάνει επώδυνες συσπάσεις, χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή αιτία. Ίσως τότε να υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού.
  • Εάν υπάρχει κίνδυνος αποβολής ή επεισόδια επανειλημμένων αποβολών σε προηγούμενες εγκυμοσύνες.
  • Εάν έχουν σπάσει τα νερά σας ή υπάρχει μικρή απώλεια υγρών από τον αμνιακό σάκο.
  • Όταν ο τράχηλος είναι ανοικτός νωρίς στην εγκυμοσύνη (κίνδυνος πρόωρου τοκετού).
  • Όταν ο πλακούντας βρίσκεται χαμηλά στην μήτρα, κοντά ή πάνω στον τράχηλο (προδρομικός πλακούντας).
  • Όταν περιμένετε δίδυμα επίσης ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την σεξουαλική δραστηριότητα σας, νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Αν ο ιατρός σας συμβουλέψει να αποφύγετε το σεξ στην εγκυμοσύνη, αυτό σημαίνει συνήθως ότι πρέπει να αποφύγετε επίσης την σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό.

 

To σεξ στην εγκυμοσύνη

Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή στην διάρκεια της εγκυμοσύνης διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται μειωμένη επιθυμία για σεξ ενώ σε άλλες η σεξουαλική επιθυμία και διέγερση μεγαλώνει.

Καθώς το σώμα αλλάζει η διάθεση για σεξ επίσης μεταβάλλεται. Η αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς μπορεί να περιορίσει την διάθεση για επαφές ενώ σε άλλες, η αύξηση του μεγέθους του στήθους τις κάνει να αισθάνονται πιο σέξυ και επιθυμητές.

Μιλήστε με τον σύντροφό σας και πείτε του πως αισθάνεστε και τι επιθυμείτε. Πειραματιστείτε με διάφορες στάσεις στο σεξ και βρείτε ποια είναι πιο βολική για εσάς, ιδιαίτερα στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε να ξαπλώνετε με την πλάτη κάτω (στάση γνωστή και σαν ιεραποστολική) στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το βάρος της μήτρας σας μπορεί να πιέσει τα μεγάλα αγγεία που βρίσκονται μπροστά από την σπονδυλική στήλη, και αυτό ίσως σας προκαλέσει δυσφορία (σύνδρομο κάτω κοίλης φλέβας). Προτιμήστε να κάνετε σεξ σε πλάγια θέση ή βάλτε το σώμα σας από πάνω.

Αν δεν είστε σίγουρη για το ιστορικό του συντρόφου σας, χρησιμοποιείστε προφυλακτικό. Η εγκυμοσύνη δεν σας προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως είναι τα κονδυλώματα, ο έρπητας και τα χλαμύδια. Αυτές οι λοιμώξεις στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο μωρό σας.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.