Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να αποκτήσουν οικογένεια. Τα περισσότερα ζευγάρια θα καταφέρουμε να επιτύχουν εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο προσπαθειών. Όμως ένα στα εφτά ζευγάρια θα δυσκολευτεί να αποκτήσει παιδί και θα χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Οι υπηρεσίες μας στον τομέα της υπογονιμότητας αφορούν τα παρακάτω.

Διερεύνηση υπογονιμότητας και αντιμετώπιση σε επίπεδο ιατρείου

Η σχολαστική διερεύνηση του ζευγαριού για την αποκάλυψη της αιτίας της υπογονιμότητας αποτελούν το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της. Συνεργαζόμαστε με το ζευγάρι στη διαδικασία της διαγνωστικής προσέγγισης του προβλήματος. Εκτός από τη λήψη του ιστορικού και τον λεπτομερή εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο, συζητάμε διεξοδικά με το ζευγάρι και καταστρώνουμε ένα πλάνο για τις εξετάσεις στις οποίες πρόκειται να υποβληθούν.

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ξεκινάμε με όσο το δυνατό μικρότερη παρέμβαση. Αν δεν υπάρχει επιτυχία, σταδιακά εφαρμόζουμε περισσότερο επεμβατικούς τρόπους θεραπείας.

 • Ελέγχουμε υπερηχογραφικά την ωοθυλακιορρηξία (παρακολούθηση των γόνιμων ημερών). Στόχος είναι να κατευθύνουμε τις επαφές σε συγκεκριμένες ημέρες και να αυξήσουμε τις πιθανότητες σύλληψης.
 • Επιβεβαίωση της ωοθυλακιορρηξίας μέσω ορμονικών εξετάσεων.
 • Κάνουμε πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με κιτρική κλομιφαίνη, με μετφορμίνη και με γοναδοτροπίνες.
 • Διενεργούμε ενδομήτρια σπερματέγχυση με ή χωρίς πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας.

Κάποιες φορές στην πορεία της αντιμετώπισης του προβλήματος της υπογονιμότητας είναι δυνατό να χρειαστούν και επιπλέον εξετάσεις, πέρα από εκείνες που έγιναν αρχικά. Αυτό καθορίζεται από τα ευρήματα που σταδιακά προκύπτουν στην διαδικασία της θεραπείας.

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε την βοήθεια κάποιου κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτό συμβαίνει όταν:

 • Με τις παραπάνω παρεμβάσεις δεν υπάρχει επιτυχής κατάληξη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
 • Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναδείξουν πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μόνο με εξωσωματική γονιμοποίηση.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις που το ζευγάρι βρίσκεται σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία.

Συνεργαζόμαστε στην παρακολούθηση των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης με τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα κέντρα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και φυσικά με το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με το κέντρο που επιθυμεί το ζευγάρι. Στόχος της κοινής παρακολούθησης των κύκλων εξωσωματικής είναι η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων. Επιδιώκουμε η μετάβαση στο κέντρο να γίνεται μόνο για την διαδικασία της ωοληψίας και της εμβρυομεταφοράς.

Για την παρακολούθηση του κύκλου χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας υπερηχογραφικά μηχανήματα. Οι εικόνες μεταφέρονται ηλεκτρονικά και με μεγάλη πιστότητα, άμεσα στο κέντρο που έχετε επιλέξει. Έτσι εξασφαλίζεται ότι το κέντρου έχει άριστη εικόνα της κατάστασης σας.

Επεμβάσεις

Όσον αφορά το ζήτημα των επεμβάσεων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα διενεργούμε ένα ευρύ φάσμα λαπαροσκοπικών και υστεροσκοπικών επεμβάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση (για ανεξήγητη υπογονιμότητα).
 • Αντιμετώπιση ενδομητρίωσης.
 • Λύσεις συμφύσεων σαλπίγγων.
 • Διατομές διαφραγμάτων μήτρας.
 • Υστεροσκοπική αφαίρεση πολυπόδων και ινομυωμάτων μήτρας.