Συγχαρητήρια για την απόφαση σας να θηλάσετε. Με τις παρακάτω συμβουλές θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την διαδικασία πιο εύκολη και πιο αποδοτική.
Βασική αρχή
Πρόκειται για μια σχέση παραγωγής και ζήτησης. Άρα όσο περισσότερο τοποθετούμε το μωρό στο στήθος τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Δεν παίζει ρόλο λοιπόν εάν το στήθος είναι μεγάλο ή μικρό, αλλά πόσο τακτικά βάζουμε το μωρό στο στήθος.
Στο Μαιευτήριο
Οι πρώτες ώρες και μέρες στο μαιευτήριο είναι σημαντικές για την εδραίωση του θηλασμού. Άρα ξεκινάμε τον θηλασμό όσο πιο σύντομα γίνεται. Επιδιώξτε την συνεχή επαφή με το μωρό σας. Πολλές αγκαλιές και νανούρισμα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν το μωρό σας να παραμένει ήρεμο αλλά και εσάς. Ο συνεχής «ερεθισμός» της θηλής αυξάνει την παραγωγή της προλακτίνης και της οξυτοκίνης. Η πρώτη συμμετέχει στη παραγωγή του γάλακτος και η δεύτερη στην έκκρισή του από το μαστό.
Προετοιμασία
Ο θηλασμός δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Αρχικά πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν από κάθε θηλασμό. Έπειτα πολύ μαλακά με τον δείκτη και τον αντίχειρα πιέστε την θηλή. Μόλις είδατε το μητρικό γάλα! Τέλος πάρτε μια αναπαυτική στάση. Θυμηθείτε είναι πολύ σημαντικό να είστε άνετη. Υποστηρίζετε το σώμα σας με σκληρά μαξιλάρια κάτω από τα χέρια σας, στον αυχένα κι επάνω στα πόδια σας, ώστε να μην σηκώνετε το βάρος του μωρού, απλώς να το συγκρατείτε σε σωστή στάση. Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια θηλασμού που βοηθούν πολύ.
Έναρξη θηλασμού
Ξεκινήστε τον θηλασμό όταν το μωρό σας κοιμάται ελαφρά ή όταν είναι ήσυχο (σε κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης) και όχι όταν φτάσει να κλαίει από την πείνα. Αποφεύγουμε να ταΐζουμε τα νεογέννητα όποτε κλαίνε έντονα. Έτσι θα προλάβουμε την κακή τοποθέτηση. Είναι το βασικό για να αποφύγουμε τον τραυματισμό των θηλών και την ανεπαρκή απομάκρυνση του γάλακτος.
Θέση θηλασμού
Ο θηλασμός έχεις πολλές στάσεις. Βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και το μωρό σας. Μια βολική στάση κατά τις πρώτες μέρες σας προτείνουμε παρακάτω. Καθίστε με το μωρό στην αγκαλιά σας. Το σώμα του μωρού πρέπει να είναι ολόκληρο στραμμένο προς το σώμα σας. Η κοιλιά του μωρού να ακουμπά το στομάχι σας (κοιλίτσα με κοιλίτσα). Πιάνετε το στήθος με το αντίθετο χέρι σας (αριστερό χέρι-δεξί στήθος) χωρίς να ακουμπάτε τα δάχτυλά σας στη θηλή ή τη θηλαία άλω (ολόκληρο το σκούρο τμήμα δηλαδή να είναι ελεύθερο). Κουνάτε το στήθος πάνω-κάτω χαϊδεύοντας τα χείλη του μωρού με τη θηλή. Όταν ανοίξει διάπλατα το στόμα του, φέρτε το μωρό πιο κοντά για να πιάσει το στήθος. Πρέπει να έχει στο στόμα του όχι μόνο τη θηλή αλλά και την θηλαία άλω (το σκούρο καφέ γύρω από την θηλή).
Επώδυνος θηλασμός
Ο θηλασμός δεν πόνα. Αν πονάτε κάτι γίνεται λάθος! Πρέπει να βγάλετε το μωρό από το στήθος και να το τοποθετήσετε σωστά. Βγάζετε το μωρό από το στήθος με τον εξής τρόπο: γλιστράτε το μικρό σας δάχτυλο στο στόμα του μωρού ώστε να πιάσει το δάχτυλο σας και να αφήσει την θηλή. Τότε ξανακάνετε την προσπάθεια να το τοποθετήσετε σωστά στο στήθος όσες φορές χρειαστεί για να έχει το μωρό στο στόμα όλη τη θηλή και την θηλαία άλω (σκούρο καφέ τμήμα γύρω από τη θηλή). Εάν όλα γίνονται σωστά δεν θα πονάτε, το μωρό θα φαίνεται ικανοποιημένο και θα ακούτε να καταπίνει.
Συνέχιση του θηλασμού
- Θηλάστε αποκλειστικά. Δεν χρειάζεται συμπλήρωμα με τσάι ή νερό τουλάχιστον για τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού. Το μητρικό γάλα είναι το μόνο απαραίτητο για το μωρό σας και καλύπτει πλήρως όλες του τις ανάγκες.
- Ο θηλασμός δεν έχει ωράριο. Θηλάστε πολύ συχνά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό θα περνά πολλές ώρες το 24ωρο θηλάζοντας, ώσπου να σαραντίσει. Κάτι τέτοιο είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όποτε το μωρό ψάχνει με το στόμα, βάζει τα χέρια στο στόμα ή κλαίει, βάλτε το αμέσως στο στήθος (ακόμα κι αν θήλαζε ακατάπαυστα για 3 ώρες μέχρι πριν από 5 λεπτά).
- Μπορείτε να θηλάσετε σε κάθε γεύμα από ένα στήθος μόνο. Με αυτόν τον τρόπο έχετε ολοκληρωμένο γεύμα για το μωρό σας αλλά έτσι επίσης καταφέρνουμε να αδειάζουμε καλά το μαστό. Έτσι αποφεύγουμε προβλήματα όπως διογκωμένοι γαλακτοφόροι πόροι, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μαστίτιδα. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε καλό τακτικό άδειασμα του μαστού και επιτυχημένο θηλασμό. Αν το μωρό γκρινιάζει ή χάσει το ενδιαφέρον του, μπορείτε να το βάλετε να θηλάσει στο άλλο στήθος, ειδικά κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες της ζωής του. Ειδάλλως, ολοκληρώνετε το θηλασμό από το ίδιο στήθος.
Τρώει αρκετά
Το μεγαλύτερο σας άγχος θα είναι εάν το γάλα σας είναι αρκετό σε ποσότητα για το μωρό σας. Ελέγξτε τα εξής:
- Ακούστε το χαρακτηριστικό (γλουπ) κατά την διάρκεια του θηλασμού, το μωρό καταπίνει.
- Όταν ένα μωρό χορταίνει έχει 6-8 βρεγμένες (με ούρα) πάνες το 24ωρο.
- Επίσης θέλουμε το μωρό τις πρώτες ημέρες της ζωής του να κάνει κακά σε ποσότητα περίπου 4 κουταλιές της σούπας συνολικά το 24ωρο.
- Το βάρος που παίρνει.
Προσέξτε τον εαυτό σας
Ακολουθήστε μια σωστή διατροφή. Οι διατροφικές σας ανάγκες είναι μεγαλύτερες αυτήν την περίοδο. Υγιεινά γεύματα είναι ο σύμμαχος σας .Δεν υπάρχει κάποια τροφή της οποίας η κατανάλωση να απαγορεύεται κατά την διάρκεια του θηλασμού. Αποφύγετε μόνον τα έντονα καρυκεύματα γιατί προσδίδουν έντονη γεύση στο μητρικό γάλα. Σημαντικό θα ήταν να παίρνετε συμπλήρωμα ασβεστίου κατά την διάρκεια της περιόδου που θα θηλάσετε. Ακολουθήστε το πρόγραμμα του μωρού σας. Βρείτε τον χρόνο να ξεκουράζεστε. Ο θηλασμός ειδικότερα τις πρώτες μέρες είναι πολύ απαιτητική και εξαντλητική διαδικασία. Ζητήστε την βοήθεια και την στήριξη από το περιβάλλον σας.
Προβλήματα
Κάποιες φορές μπορεί το στήθος σας να πρηστεί και να πονά έντονα. Αυτό συνήθως αφορά μια εντοπισμένη περιοχή του ενός μαστού. Εάν δεν συνοδεύεται από πυρετό και ερυθρότητα ίσως είναι διατεταμένος γαλακτοφόρος πόρος ή λοβός του μαστού που δεν άδειασε καλά. Απλό παυσίπονο, μαλάξεις και καλό άδειασμα του λοβού είναι αρκετά. Εάν συνοδεύεται από ερυθρότητα και ρίγος με πυρετό (πάνω από 38) τότε ίσως πρόκειται για μαστίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήσετε με τον ιατρό. Ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση για να αποφευχθεί η δημιουργία αποστήματος.
Μαριέλλη Καστρίκα
Πτυχιούχος Μαία