Η κολπική μυκητίαση είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτιμάται ότι 10%-75% των γυναικών μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα μυκητίασης σε κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνη τους.
- Η κολπική μυκητίαση δεν αποτελεί πρόβλημα για το αναπτυσόμενο έμβρυο.
- Στόχος της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.
- Χρησιμοποιείστε φαρμακευτική αγωγή μόνο μετά από υπόδειξη του ιατρού σας.
Τι ευνοεί την ανάπτυξη της κολπικής μυκητίασης στην εγκυμοσύνη;
Η κολπική μυκητίαση είναι πιο συχνή στην διάρκεια της εγκυμοσύνης κι αυτό γιατί τότε δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την μεγαλύτερη ανάπτυξη μυκήτων στην περιοχή του κόλπου. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συνδράμουν σε αυτό:
- Οι αλλαγές στις ορμόνες (αύξηση οιστρογόνων και προγεστερόνης) μεταβάλουν την χλωρίδα του κόλπου και ελαττώνουν την φυσική άμυνα του οργανισμού τοπικά.
- Η αύξηση του γλυκογόνου (μορφή γλυκόζης) στην περιοχή του κόλπου το οποίο είναι τροφή για τους μύκητες. Η αύξηση του γλυκογόνου είναι αποτέλεσμα των αυξημένων οιστρογόνων και της μειωμένης οξύτητας του κόλπου στην διάρκεια εγκυμοσύνης.
- Η αυξημένη υγρασία τοπικά καθώς οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται στην πορεία της εγκυμοσύνης.
- Κακή διατροφή και το άγχος που συνοδεύει μερικές φορές στην εγκυμοσύνη αποτελούν επίσης προδιαθεσικούς παράγοντες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης στην εγκυμοσύνη;
Οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις είναι συνηθισμένο εύρημα κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση κολπικής μυκητίασης οι εκκρίσεις μπορεί να αυξηθούν, να γίνουν πιο παχύρρευστες και με εντονότερο λευκό χρώμα.
Τα συμπτώματα με τα οποία συνήθως εμφανίζεται η κολπική μυκητίαση στην εγκυμοσύνη είναι:
- Φαγούρα στην περιοχή του αιδοίου και μέσα στον κόλπο.
- Αίσθημα καύσου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων το οποίο γίνεται περισσότερο έντονο κατά την επαφή.
- Τοπικός ερεθισμός όποιος μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο μερικές φορές.
- Συχνά υπάρχει και πόνος κατά την ούρηση.
Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να επισκεφτείτε τον ιατρό σας ώστε:
- να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, και να ξεκινήσετε θεραπεία εάν χρειάζεται,
- να αποκλειστούν άλλες μορφές κολπίτιδας που εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα όπως είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, και κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως είναι ο έρπητας.
Μην ξεχνάτε ότι η κολπική μυκητίαση δεν μεταδίδεται στο μωρό σας και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εγκυμοσύνη σας. Είναι όμως μια ενοχλητική και συχνά Η επίμονη κατάσταση.
Πως αντιμετωπίζεται η κολπική μυκητίαση στην εγκυμοσύνη;
Ο στόχος στην αντιμετώπιση της κολπικής μυκητίασης είναι:
- να μειωθούν οι παράγοντες που ευνοούν την αύξηση το νικητών στον κόλπο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης.
Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις προβλημάτων υγείας πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και στην διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.
- Χρησιμοποιήστε βαμβακερά, άνετα εσώρουχα. Αποφύγετε τα στενά και συνθετικά υφάσματα που εμποδίζουν το σώμα σας να αναπνεύσει και αυξάνουν την ζεστη και την υγρασία τοπικά.
- Μην φοράτε στενά παντελόνια. Προτιμήστε φούστες και άνετα φορέματα.
- Αποφύγετε το συχνό πλύσιμο τοπικά, ιδιαίτερα με με ζεστό νερό. Οι μύκητες αγαπούν τη ζέστη και την υγρασία! Στεγνώστε καλά την περιοχή μετά από κάθε μπάνιο.
- Μειώστε τα γλυκά και τους υδατάνθρακες συνολικά την διατροφή σας.
- Αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές για όσο διάστημα έχετε συμπτώματα κολπικής μυκητίασης.
- Αποφύγετε εντελώς κολπικές πλύσεις γιατί έτσι αλλοιώνετε ακόμη περισσότερο την φυσική χλωρίδα του κόλπου. με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος.
Αν τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι ενοχλητικά, μιλήστε με τον ιατρό σας:
- Μπορεί να σας συστήσει κάποιο ειδικό καθαριστικό για να μειωθούν τα συμπτώματα στην ευαίσθητη περιοχή.
- Ίσως έπισης σας προτείνει κάποιο προβιοτικό, για την ενίσχυση της φυσιολογικής χλωρίδας και άμυνας του κόλπου.
- Τέλος έχετε υπόψη σας, ότι ίσως είναι απαραίτητο να πάρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της κολπικής μυκητίασης.
Τι φάρμακα μπορώ να χρησιμοποιήσω για να αντιμετωπίσω την κολπική μυκητίαση στην εγκυμοσύνη;
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μιλήστε με τον ιατρό σας για να επιβεβαιώσετε ότι είναι ασφαλές για εσάς. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, φάση της οργανογένεσης του εμβρύου, η κατανάλωση φαρμάκων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και όπου είναι απαραίτητο. Τα φάρμακα πρέπει να δίνονται στην χαμηλότερη δόση και η διάρκεια της αγωγής να είναι η μικρότερη απαραίτητη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Είναι ευνόητο ότι πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να διαβάσετε το φύλλο οδηγιών και να μην υπερβαίνετε την δοσολογία που συστήνεται.
Τοπική φαρμακευτική θεραπεία με κολπικά υπόθετα κι αλοιφές
Τοπική θεραπεία με κολπικά υπόθετα και αλοιφές συστήνεται όταν τα συμπτώματα είναι επίμονα και δεν υποχωρούν με πιο απλά μέτρα. Τα υπόθετα τοποθετούνται με το χέρι ή με ειδικό απλικατέρ στον κόλπο. Οι αλοιφές είναι για εξωτερική χρήση (δέρμα αιδοίου) ή εσωτερική χρήση (μέσα στον κόλπο). Η χρήση τοπικής αγωγής στον κόλπο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο έμβρυο και στην εγκυμοσύνη συνολικά.
Συχνότερα χρησιμοποιούνται οι παρακάτω ουσίες:
- Canesten (clotrimazole)
- Gyno-Daktarin (miconazole)
- Lomexin (fenticonazole)
Αν και τα παραπάνω σκευάσματα χορηγούνται χωρίς συνταγή, δε συστήνεται η χρήση τους χωρίς την υπόδειξη του ιατρού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μελέτες που αφορούν την τοπική χρήση αυτών των φαρμάκων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν δείξει ότι έχουν ελάχιστη απορρόφηση. Η δράση τους είναι τοπική και είναι ασφαλή για την μητέρα και το έμβρυο.
Η κολπική μυκητίαση, λόγω των συνθηκών, είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές φορές είναι απαραίτητο η θεραπεία να συνεχίζεται μέχρι και για εφτά ημέρες. Άλλες φορές είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γενικά επιδιώκουμε να χορηγούμε τη χαμηλότερη δόση φαρμάκου, για την μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια που είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Χάπια φλουκοναζόλης απο το στόμα
Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη χρήση χαπιών που περιέχουν φλουκοναζόλη (π.χ. Flusenil, Flucocaps ) στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που επισημαίνουν ότι η χρήση φλουκοναζόλης στην εγκυμοσύνη:
- αυξάνει την πιθανότητα αποβολών και ενδομήτριου θανάτου,
- στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Πρόσφατες κλινικές μελέτες δε συμφωνούν με αυτά τα ευρήματα όμως και τα θεωρούν ασφαλή στην εγκυμοσύνη. Έως ότου υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα προτείνουμε να αποφεύγεται η χρήση αυτών των σκευασμάτων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μπορώ να ξεφορτωθώ εντελώς τους μύκητες από τον κόλπο;
Δυστυχώς όχι! Οι μύκητες υπάρχουν φυσιολογικά στον εντερικό σωλήνα όλων των ανθρώπων. Απο εκεί είναι πολύ συχνό να μεταδίδονται και να αναπτύσονται σε μεγάλους αριθμούς και στον κόλπο της γυναίκας Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες έχουν μύκητες στην χλωρίδα του κόλπου τους χωρίς αυτό να τους δημιουργεί προβλήματα. Συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο αριθμός των μυκήτων αυξηθεί πολύ σε σχέση με τα μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας.
Στο ιατρείο μας
Αν παρουσιάζετε συμπτώματα που θέτουν υποψία κολπικής μυκητίασης και είστε σε εγκυμοσύνη, προτείνουμε:
- Κολπική (κλινική) εξέταση για να διαπιστωθεί ότι όντως υπάρχει κολπική μυκητίαση.
- Καλλιέργεια γίνεται μόνο σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις μυκητίασης και όταν υπάρχει υποψία για παρουσία και άλλης μορφής κολπίτιδας.
- Ενημέρωση για προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε.
- Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για το ελάχιστο χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για την υποχώρηση των συμπτωμάτων.
- Επανάληψη της αγωγής όταν κρίνεται απαραίτητο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Περισσότερες πληροφορίες