Με την άυλη συνταγογράφηση λαμβάνετε από τον ιατρό τα στοιχεία για την συνταγή των φαρμάκων σας ή το παραπεμπτικό της εξέτασης σας με μήνυμα (sms) ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στο κινητό σας και όχι με εκτυπώσεις.

Αντί να είναι τυπωμένη σε χαρτί η συνταγή ή το παραπεμπτικό των εξετάσεων σας στέλνετε με μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο ή με email στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, αυτόματα μόλις συνταγογραφηθεί.

 

Τι είναι η άυλη συνταγογράφηση

Η άυλη συνταγογράφηση είναι μια υπηρεσία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης www.gov.gr. Αν ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνετε από τον γιατρό σας τα στοιχεία των συνταγών σας ή των παραπεμπτικών εξετάσεών σας, με γραπτό μήνυμα (sms) ή/και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Πρακτικά η άυλη συνταγογράφηση:

 • αντικαθιστά την έντυπη συνταγή σε ηλεκτρονική μορφή
 • επιπλέον σας δίνει την δυνατότητα να λαμβάνεται συνταγή εξ αποστάσεως, χωρίς δηλαδή την επίσκεψη στο θεράποντα ιατρό

 

Ποια είναι τα οφέλη της άυλης συνταγογράφησης

 • Διαφάνεια και ασφάλεια. Με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, κάθε φορά που θα λαμβάνετε μια συνταγή ή παραπεμπτικό εξετάσεων θα αποστέλλεται αυτόματα ειδοποίηση στο κινητό σας. Με αυτό τον τρόπο, αν κάποιος τρίτος εκδώσει ή εκτελέσει συνταγή στο όνομά σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας, θα ενημερωθείτε άμεσα και αυτόματα.
 • Κατάργηση χαρτιού. Με την άυλη συνταγογράφηση καταργείται η έντυπη συνταγή ή το παραπεμπτικό εξετάσεων. Έτσι εξοικονομείται χαρτί και αποφεύγεται τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται από την απώλεια ή φθορά της έντυπης.
 • Ηλεκτρονικό αρχείο. Όλες οι συνταγές και παραπεμπτικά των εξετάσεών σας που εκδίδουμε καταγράφονται ηλεκτρονικά, με μηνύματα στο κινητό (sms) ή/και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έτσι θα υπάρχει ένα πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο με όλες τις λεπτομέρειες της συνταγής ή των παραπεμπτικών.
 • Αποφυγή μετακινήσεων. Ειδικά στις ημέρες της καραντίνας που διανύουμε, θα έχετε τη δυνατότητα να παραλαμβάνεται συνταγές ή παραπεμπτικά των εξετάσεών σας εξ αποστάσεως μετά από επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό. Έτσι θα αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

 

Τι χρειάζομαι για να ενεργοποιήσω την άυλη συνταγογράφηση

Για να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα χρειαστείτε:

 • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • το ΑΜΚΑ σας
 • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου ή/και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail)

Η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης www.gov.gr . Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.

Μετά την είσοδο και την ταυτοποίησή σας στην υπηρεσία, επιλέγετε τον τρόπο λήψης της άυλης συνταγής (SMS ή e-mail).

 

 

Πως εκτελείται η άυλη συνταγογράφηση

Για να εκτελέσετε την ηλεκτρονική συνταγή ή το παραπεμπτικό εξετάσεων, πηγαίνετε με το κινητό σας στο φαρμακείο ή το διαγνωστικό ιατρείο αντίστοιχα:

 • Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή φαρμάκων, ή το διαγνωστικό ιατρείο εκτελεί το παραπεμπτικό εξετάσεων με τον αριθμό (barcode) που έχετε λάβει.
 • Αν έχετε χάσει το sms ή το e-mail με τον αριθμό (barcode), ο φαρμακοποιός ή ο ιατρός του διαγνωστικού ιατρείου βρίσκει τη συνταγή σας με τον ΑΜΚΑ σας. Για να την εκτελέσει, του γνωστοποιείτε τον κωδικό επιβεβαίωσης που θα λάβετε στο κινητό κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.
 • Όταν εκτελεστεί η συνταγή φαρμάκων ή το παραπεμπτικό εξετάσεων, θα λάβετε ενημερωτικό sms ή e-mail.

 

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε

 • Η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης γίνεται μόνο μια φορά και ισχύει για πάντα. Αν το επιθυμείτε, γίνεται να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε εκ νέου την άυλη συνταγογράφηση με τον ίδιο τρόπο.
 • Δεν είναι απαραίτητο το κινητό σας τηλέφωνο να είναι smartphone. O αριθμός της συνταγής σας ή επιβεβαίωσης έρχεται στο κινητό σας με ένα απλό SMS, το οποίο γίνεται από όλα τα κινητά τηλέφωνα.
 • Επίσης δεν είναι απαραίτητο να έχετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (λογαριασμό e-mail). Αρκεί το κινητό σας τηλέφωνο. Αν θέλετε, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το e-mail σας αντί για το κινητό σας, ή να συνδυάσετε και τις δύο επιλογές ώστε να λαμβάνετε τους κωδικούς σας και στα δύο μέσα για μεγαλύτερη διευκόλυνση σας.
 • Η άυλη συνταγογράφηση δεν υποκαθιστά την ιατρική πράξη ούτε την κλινική εξέταση. Εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που λαμβάνετε εσείς τη συνταγή σας ή το παραπεμπτικό των εξετάσεων με στόχο να αποφεύγετε άσκοπες μετακινήσεις.

 

Περισσότερες πληροφορίες

gov.gr

howto.gov.gr/course/

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.