Η πανδημία εξαιτίας του κορονοϊού (COVID-19) δεν θα πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εμβολιασμοί στην εγκυμοσύνη αποτελούν σημαντικό στοιχείο της προγεννητικής φροντίδας και θα πρέπει να γίνονται κανονικά. Τα οφέλη που προσφέρουν αφορούν τόσο την μητέρα όσο και το έμβρυο!

Ειδικά φέτος είναι σημαντικό να κάνετε το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Μελέτες έχουν δείξει ότι ταυτόχρονη λοίμωξη από την γρίπη και το νέο κορονοϊό αυξάνει σοβαρά, σχεδόν διπλασιάζει, την πιθανότητα εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών και κυρίως πνευμονίας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο εμβολιασμός είτε με το εμβόλιο γρίπης είτε με το εμβόλιο για τον κοκκύτη (Tdap) στην εγκυμοσύνη:

  • Δεν αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης της εγκύου από τον ιό που προκαλεί το COVID.
  • Δεν αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης του εμβρύου.
  • Δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών εάν υπάρχει λοίμωξη από τον ιό που προκαλεί COVID.

Κρίνεται επομένως σκόπιμο να μην παραλείπονται οι εμβολιασμοί στην εγκυμοσύνη. Όπως ισχύει και για άλλες λοιμώξεις εάν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της λοχείας, υπάρχει υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν μετά την πλήρη ανάρρωση.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.acog.org

www.cdc.gov

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.