Ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τι να περιμένετε κατά την διάρκεια των τριών σταδίων του τοκετού και πως να αντιμετωπίζετε τα γεγονότα καθώς ο τοκετός εξελίσσεται.
Ο τοκετός της κάθε γυναίκας είναι μοναδικός, ακόμα και σε σχέση με μια προηγούμενη εγκυμοσύνη. Σε μερικές περιπτώσεις ο τοκετός είναι θέμα λίγων ωρών. Σε άλλες περιπτώσεις ο τοκετός για την μητέρα γίνεται μια δοκιμασία φυσικής και συναισθηματικής αντοχής.
Δεν ξέρουμε την πορεία του τοκετού μέχρι να συμβεί. Μπορείτε όμως να πάρετε μια γεύση από την τυπική ακολουθία των γεγονότων.
Πρώτο στάδιο: Πρώιμο στάδιο και ενεργό στάδιο τοκετού.
Το πρώτο στάδιο του τοκετού είναι η λέπτυνση (εξάλειψη) και η διαστολή του τραχήλου της μήτρας ώστε να επιτραπεί στο μωρό να μετακινηθεί μέσα στο κανάλι του κόλπου. Αυτό είναι το πιο χρονοβόρο στάδιο από τα τρία του τοκετού. Στην πραγματικότητα χωρίζεται σε δυο φάσεις. στο πρώιμο στάδιο (λανθάνουσα φάση) και στο ενεργό στάδιο (ενεργός φάση) του τοκετού.
Πρώιμο στάδιο τοκετού.
Κατά την διάρκεια του πρώιμου σταδίου ο τράχηλος σας αρχίζει να διαστέλλεται. Θα αρχίσετε να νιώθετε ήπιες συσπάσεις. Οι διάρκεια τους θα διαρκεί 30 με 90 δευτερόλεπτα και θα έρχονται σε σύντομα χρονικά διαστήματα (5-10 λεπτά). Κοντά στο τέλος του σταδίου, οι συσπάσεις σας θα έρχονται κάθε πέντε λεπτά.
Καθώς ο τράχηλος σας θα ξεκινήσει να ανοίγει, μπορεί να παρατηρήσετε λίγη καφέ ή αιματηρή βλέννα από τον κόλπο. Αυτό πιθανώς είναι το τραχηλικό «πώμα» το οποίο έκλεινε το τραχηλικό στόμιο (γνωστό και ως bloody show).
Πόσο διαρκεί: Το πρώιμο στάδιο τοκετού είναι απρόβλεπτο. Για τις πρωτοτόκες το μέγιστο χρονικό διάστημα είναι από έξι σε δώδεκα ώρες. Συχνά είναι πολύ μικρότερο στις γυναίκες που έχουν γεννήσει.
Τι μπορείτε να κάνετε: Μέχρι να ενταθούν σε διάρκεια και σε συχνότητα οι συσπάσεις εξαρτάται από τη διάθεσή σας. Για κάποιες γυναίκες, το πρώιμο στάδιο τοκετού δεν είναι ιδιαίτερα άνετο. Μπορεί να κάνετε δουλειές του σπιτιού, να μιλάτε ή να δείτε μια ταινία. Μπορείτε απλά να συνεχίστε τις καθημερινές δραστηριότητες σας.
Για να προάγατε την ανακούφιση κατά την διάρκεια του πρώιμου σταδίου:
- Κάντε ένα ντους ή ένα μπάνιο.
- Ακούστε χαλαρωτική μουσική.
- Κάντε μασάζ.
- Δοκιμάστε ήπια βαθιά αναπνοή ή χαλαρώστε με τεχνικές που διδαχτήκατε στο μάθημα προετοιμασίας του τοκετού.
- Αλλάξτε θέσεις.
- Πιείτε υγρά.
- Φάτε κάτι ελαφρύ, μικρά υγιεινά snack (όχι κανονικό γεύμα).
- Τοποθετήστε σακούλες με πάγο ή ζεστές θερμοφόρες στο κατώτερο σημείο της μέσης (ιερό οστό).
Ενεργητικό στάδιο τοκετού.
Τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η πραγματική δουλειά. Κατά την διάρκεια του ενεργού τοκετού, ο τράχηλος σας θα διασταλεί μέχρι τα 10 εκατοστά. Οι συσπάσεις θα γίνουν πιο δυνατές, θα διαρκούν περισσότερο και θα είναι πιο τακτικές. Μπορεί να νιώσετε κράμπες στα πόδια, και να αισθανθείτε ναυτία. Μπορεί να σας σπάσουν τα νερά, εάν δεν έχει συμβεί ήδη. Μπορεί να νιώσετε την πίεση στην μέση σας να αυξάνετε. Σίγουρα τώρα είναι η ώρα για το μαιευτήριο!
Καθώς προχωράει ο τοκετός η αρχική ένταση αυξάνεται και ο πόνος εντείνεται. Μην νιώσετε ότι τα παρατάτε εάν ζητήσετε κάποιο φάρμακο για αναλγησία ή επισκληρίδιο αναισθησία. Μαζί με τον γιατρό, τη μαία και τον σύντροφο θα αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς και το μωρό σας. Θυμηθείτε, είστε η μοναδική που μπορεί να κρίνει εάν χρειάζεστε οποιοδήποτε φάρμακο για ανακούφιση.
Πόσο διαρκεί: Το στάδιο του ενεργού τοκετού μπορεί και να διαρκέσει μέχρι και οχτώ ώρες. Για μερικές γυναίκες διαρκεί και περισσότερο. Για άλλες, ειδικότερα για αυτές που είχαν κολπικό τοκετό στο παρελθόν διαρκεί λιγότερο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Επικεντρωθείτε στην στήριξη και στην ενθάρρυνση τόσο του μαιευτήρα όσο και της ομάδας του. Δοκιμάστε τις αναπνοές και άλλες μεθόδου χαλάρωσης για να διαχειριστείτε την δυσφορία που όλο και μεγαλώνει. Χρησιμοποιήστε όσα μάθατε στα μαθήματα προετοιμασίας του τοκετού ή ζητήστε συμβουλές από την μαιευτική ομάδα.
Για να προάγετε μεγαλύτερη άνεση κατά την διάρκεια του ενεργού τοκετού:
- Αλλάξτε θέσεις.
- Χρησιμοποιείστε μπάλα γυμναστικής.
- Περπατήστε, σταματώντας για αναπνοές την ώρα της σύσπασης.
- Επιλέξτε το μασάζ μεταξύ των συσπάσεων.
Το πρώτο στάδιο του ενεργού τοκετού είναι ιδιαίτερα επίπονο. Εάν νιώσετε το αίσθημα ότι θέλετε να σπρώξετε ενώ δεν έχετε πλήρη διαστολή του τραχήλου, ο μαιευτήρας θα σας συστήσει να κρατηθείτε. Το να σπρώξετε πολύ νωρίς μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο τράχηλο της μήτρας, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του τοκετού. Πάρτε αναπνοές και φυσήξτε με τον δικό σας τρόπο κατά την διάρκεια των συσπάσεων.
Δεύτερο στάδιο τοκετού: Η γέννηση του παιδιού σας.
Ήρθε η ώρα! Θα γεννήσετε το μωρό σας κατά την διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού.
Πόσο διαρκεί: Μπορεί να περάσουν από λίγα λεπτά μέχρι αρκετές ώρες εξωθώντας για να έρθει το μωρό σας στον κόσμο. Συχνά διαρκεί περισσότερο στις πρωτοτόκες και στις γυναίκες που έχουν επισκληρίδιο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Σπρώξτε! Πιθανό να σας ενθαρρύνουν να εξωθείτε σε κάθε σύσπαση ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Μπορεί όμως να αφήσετε τα πράγματα να εξελιχθούν πιο ομαλά, αφήνοντας την φύση να κάνει την δουλειά της μέχρι να νιώσετε εσείς το αίσθημα να εξωθήσετε.
Όταν εξωθείτε, μην κρατάτε ένταση σας στο πρόσωπο σας. Αφήστε την πίεση να κατευθυνθεί προς τα κάτω και πιέστε όταν πρέπει. Πειραματιστείτε αλλάζοντας θέσεις μέχρι να βρείτε αυτήν που σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Μπορείτε να εξωθήσετε σε βαθύ κάθισμα (πιάνοντας τα πόδια με τα χέρια σας), καθισμένες στο κρεβάτι ή στα γόνατα (στα τέσσερα).
Κάποια στιγμή, μπορεί να σας ζητηθεί να σπρώξετε ήπια ή να μην καθόλου. Αυτή η επιβράδυνση δίνει χρόνο στα τοιχώματα του κόλπου να διαταθούν και να αποφευχθεί η ρήξη τους. Για να μείνετε αποκτήσετε κίνητρο, ζητήστε να αγγίξετε το κεφαλάκι του μωρού ανάμεσα στα πόδια σας.
Αφού γεννηθεί το κεφαλάκι του μωρού σας, θα καθαριστεί το στόμα του και θα ελεγχθεί εάν τυχόν υπάρχει κάποια περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου. Το υπόλοιπο σώμα του μωρού θα ακολουθήσει σύντομα.
Τρίτο στάδιο τοκετού: Η έξοδος του πλακούντα.
Μέσα σε λίγα λεπτά ακολουθεί και η έξοδος του πλακούντα. Στο 90% των περιπτώσεων αυτό γίνεται την πρώτη μισή ώρα. Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για να επιταχύνουν την διαδικασία αποκόλλησής του από την μήτρα. Κατά την έξοδο ίσως σας ζητηθεί πάλι να σπρώξετε ήπια.
Πηγές