Το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι (Combined Oral Contraceptive, COC), συχνά αποκαλείται απλά «το χάπι». Περιέχει δύο ορμόνες, ένα οιστρογόνο και μια προγεστερόνη. Αν ληφθεί σωστά, είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης.
Πώς λειτουργεί το χάπι
Λειτουργεί με τρεις τρόπους:
- Αναστέλλει την ωοθυλακιορρηξία. Μεταβάλει την ορμονική ισορροπία του σώματος, έτσι ώστε οι ωοθήκες δεν παράγουν ωάρια.
- Προκαλεί πάχυνση στη βλέννα του τραχήλου της μήτρας. Αυτό καθιστά δύσκολο για το σπέρμα να περάσει στη μήτρα και να γονιμοποιήσει το ωάριο.
- Κάνει το ενδομήτριο (που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας) λεπτότερο. Έτσι γίνεται λιγότερο πιθανό ένα γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευθεί τη μήτρα.
Κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία αντισυλληπτικών χαπιών που αφορά στις μορφές και στις δόσεις των ορμονών που περιέχουν.
Πόσο αποτελεσματικό είναι το χάπι
Περίπου 3 γυναίκες στις 1.000 που κάνουν σωστή χρήση του χαπιού θα μείνουν έγκυες για κάθε χρόνο χρήσης. Η σωστή χρήση σημαίνει ότι τα χάπια πάρθηκαν σωστά στη μέρα και ώρα που πρέπει. Με όχι τέλεια χρήση, 90 γυναίκες στις 1.000 θα μείνουν έγκυες.
Για σύγκριση, όταν δεν χρησιμοποιείται αντισύλληψη, περισσότερο από 800 ανά 1.000 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες να μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του χαπιού
- Είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης.
- Δεν επηρεάζει το σεξ.
- Οι περίοδος είναι τακτική, λιγότερο επώδυνη και ελαφρύτερη.
- Μειώνει την ένταση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου σε μερικές γυναίκες.
- Βελτιώνει την ακμή σε ορισμένες γυναίκες.
- Ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και της μήτρας. Η προστασία κατά του καρκίνου των ωοθηκών είναι αρκετά σημαντική και συνεχίζεται για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή του χαπιού.
- Εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων κύστεων ωοθήκης.
- Μπορεί επίσης να ελαττώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης των έσω γεννητικών οργάνων (καθώς η παχύρευστη βλέννα αποτρέπει τα μικρόβια του κόλπου και το σπέρμα, από το να εισέλθουν στη μήτρα).
- Βοηθάει στην προστασία από κάποιες μη-καρκινικές (καλοήθεις) νόσους του μαστού.
Υπάρχουν παρενέργειες κατά τη λήψη του χαπιού;
Οι περισσότερες γυναίκες που παίρνουν το χάπι δεν αναπτύσσουν καμία παρενέργεια. Μερικές όμως νιώθουν ναυτία, έχουν πονοκεφάλους ή έχουν πόνο και πρήξιμο στο στήθος. Αυτά συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες από την έναρξη του χαπιού. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε κάποια διαφορετική μάρκα χαπιού. Μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα.
Άλλες παρενέργειες είναι λιγότερο συχνές και περιλαμβάνουν κόπωση, αλλαγή της σεξουαλικής επιθυμίας (λίμπιντο), δερματικές αλλοιώσεις και αλλαγές στη διάθεση (κατάθλιψη). Αν έχετε κάτι από αυτά ενημερώστε τον ιατρό σας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λήψη του χαπιού αυξάνει το βάρος, αλλά αυτό δεν έχει ποτέ αποδειχθεί σε ιατρικές μελέτες.
Το χάπι προκαλεί μερικές φορές μια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχουν την πίεση τους κάθε έξι μήνες. Αν βρεθεί αυξημένη μπορεί να χρειαστεί να διακοπεί.
Είναι συνηθισμένο να έχετε κάποια ελαφριά αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους όταν ξεκινάτε το χάπι. Αυτό δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Συνήθως σταματά μέχρι το τέλος του τρίτου πακέτου. Αν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας.
Υπάρχουν κίνδυνοι κατά τη λήψη του χαπιού
Το χάπι μπορεί να έχει κάποιες σοβαρές παρενέργειες, αλλά ευτυχώς αυτές είναι πολύ σπάνιες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα οφέλη του χαπιού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Συζητήστε το με τον ιατρό σας.
Η λήψη του χαπιού αυξάνει λίγο τον κίνδυνο να δημιουργηθούν θρόμβοι αίματος (θρόμβωση) οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν αποφράξεις στις φλέβες ή τις αρτηρίες. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος της λήψης του χαπιού. Γι’ αυτό το λόγο γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης δεν πρέπει να παίρνουν το χάπι. Παρακάτω παρατίθενται αυτές οι περιπτώσεις (ποιός δεν μπορεί να πάρει το χάπι). Ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβου αίματος από τη λήψη του χαπιού είναι σημαντικά μικρότερος από τον κίνδυνο που διατρέχετε όταν είστε έγκυος και στην περίοδο της λοχείας.
Θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό αμέσως εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα (μπορεί να οφείλονται σε θρόμβωση):
- Ένα επίμονο πονοκέφαλο ή διαδοχικές ημικρανίες.
- Επώδυνη διόγκωση (πρήξιμο και κοκκινίλα) στα πόδια σας.
- Αδυναμία ή μούδιασμα του χεριού ή του ποδιού.
- Ξαφνική προβλήματα με την ομιλία ή την όραση σας.
- Δυσκολία στην αναπνοή.
- Βήχας με αίμα (αιμόπτυση).
- Πόνοι στο στήθος σας, ειδικά αν πονάει να εισπνέετε.
- Έντονος και επίμονος πόνος στην κοιλιά.
- Λιποθυμία χωρίς εμφανή λόγο.
Η λήψη του χαπιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, αλλά επίσης και να προστατεύσει έναντι άλλων. Οι έρευνες σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε άτομα που παίρνουν το χάπι έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του χαπιού και ενός ελαφρώς αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εάν το χάπι λαμβάνεται για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Κάποιοι ερευνητές υπονοούν σχέση μεταξύ της χρήσης του χαπιού και της ανάπτυξςη μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του ήπατος.
Ωστόσο, υπάρχει σαφώς μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, της μήτρας και του παχέος εντέρου στα άτομα που παίρνουν το χάπι. Όταν όλοι οι κίνδυνοι για καρκίνο ομαδοποιούνται, ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μειώνεται όταν παίρνετε το χάπι. Περαιτέρω έρευνα είναι σε εξέλιξη.
Σημείωση: Αν χρειάζεται να χειρουργηθείτε ή εάν έχετε ένα ατύχημα που επηρεάζει την κίνηση των ποδιών σας, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας ότι παίρνετε το χάπι. Εκείνος θα σας πει για πόσο διάστημα θα πρέπει να το σταματήσετε ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Ποιος δεν μπορεί να πάρει το χάπι
Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να πάρουν το χάπι. Αν είστε υγιείς, δεν είστε υπέρβαρες, δεν καπνίζετε και δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι ιατρικοί λόγοι, μπορείτε να συνεχίσετε να το παίρνετε μέχρι την εμμηνόπαυση. Συζητείστε με τον ιατρό σας για τυχόν τρέχουσες και προηγούμενες ασθένειες. Το χάπι δεν θα πρέπει να δίνεται σε γυναίκες με ορισμένες ασθένειες όπως για παράδειγμα ηπατίτιδα, ιστορικό καρκίνου του μαστού ή εάν ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται ορισμένα φάρμακα.
Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι λόγοι για τους οποίους η χρήση του χαπιού είναι προτιμότερο να αποφεύγεται:
- Εάν είστε υπέρβαρες (ο δείκτης μάζας σώματος είναι 35 ή περισσότερο).
- Καπνίζετε και να είστε πάνω από 35 ετών.
- Εάν θηλάζετε.
- Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
- Υπάρχει προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης.
- Έχετε ένα συγγενή πρώτου βαθμού (γονείς, τέκνα, αδελφός ή αδελφή), ο οποίος είχε φλεβική θρόμβωση σε ηλικία κάτω από τα 45.
- Δεν μπορείτε να περπατήσετε ή να κινηθείτε πολύ καλά λόγω χειρουργικής επέμβασης, τραυματισμού ή αναπηρίας.
- Είχατε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Είχατε στηθάγχη ή προβλήματα κυκλοφορίας στα πόδια σας (περιφερική αρτηριακή νόσος). Αν έχετε κιρσούς, μπορείτε να πάρετε το χάπι.
- Έχετε ταυτόχρονα πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο (όπως κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και οικογενειακό ιστορικό).
- Εάν έχετε ημικρανίες με αύρα. Αυτό σημαίνει ότι πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου έχετε αλλαγές στην όρασή σας. Πονοκέφαλοι εκτός από ημικρανίες συνήθως δεν είναι λόγος για να μην πάρετε το χάπι.
- Έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του ήπατος.
- Έχετε σακχαρώδη διαβήτη που έχει προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, τα μάτια ή το νευρικό σας σύστημα.
- Έχετε κάποια καρδιακά προβλήματα.
- Έχετε συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ) ή το σύνδρομο του Raynaud.
- Έχετε θρομβοφιλία (κατάσταση που το αίμα σας πήζει εύκολα).
- Χρησιμοποιείτε κάποια αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Όλες αυτές οι καταστάσεις δεν σημαίνουν ότι απαγορεύεται εντελώς να πάρετε χάπι. Συζητείστε με τον ιατρό σας. Αυτός θα είναι σε θέση να εξακριβώσει αν είναι ασφαλές για την περίπτωσή σας ξεχωριστά. Υπάρχουν πολύ σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το ποιος πρέπει ή δεν πρέπει να το παίρνει.
Πώς μπορώ να πάρω το χάπι;
Υπάρχουν διάφορες μάρκες χαπιών που περιέχουν διαφορετικές ποσότητες και τύπους των οιστρογόνων και προγεστερόνης. Διαβάστε το φύλλο οδηγιών χρήσης που υπάρχει σε κάθε πακέτο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πώς να πάρετε το χάπι και τι πρέπει να κάνετε σε ειδικές περιπτώσεις, όπως εάν ξεχάσετε να πάρετε ένα ή εάν κάνετε εμετό.
Ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες:
Μάρκες με 21 χάπια στο πακέτο
Οι περισσότερες μάρκες του χαπιού είναι σε συσκευασίες των 21. Για να ξεκινήσετε, είναι καλύτερα να πάρετε το πρώτο χάπι την πρώτη ημέρα της περιόδου σας. Έτσι θα έχετε προστασία για εγκυμοσύνη από εκείνη την στιγμή. Αν ξεκινήσετε το χάπι σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα, θα πρέπει να έχετε μια πρόσθετη μέθοδο αντισύλληψης (όπως προφυλακτικό) για τις πρώτες επτά ημέρες που το παίρνετε. Θα πρέπει να πάρετε το χάπι σας περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα για 21 ημέρες.
Στη συνέχεια, κάνετε ένα διάλειμμα επτά ημέρες πριν από το επόμενο πακέτο σας. Θα έχετε συνήθως κάποια αιμορραγία μέσα στο διάλειμμα των επτά ημερών. Σπάνια η αιμορραγία μπορεί να συμβεί και αργότερα (μετά τις ημέρες της διακοπής). Αυτή ονομάζεται αιμορραγία από διακοπή και μοιάζει σαν μια κανονική περίοδος. Υπάρχει προστασία από εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος των επτά ημερών με την προϋπόθεση να έχετε πάρει σωστά τα χάπια σας μέχρι τότε και ότι θα ξεκινήσετε στην ώρα του το επόμενο πακέτο. Ξεκινήστε το επόμενο πακέτο μετά το διάλειμμα των επτά ημερών ανεξάρτητα από το εάν έχετε αιμορραγία ή όχι. Εάν παίρνετε σωστά το χάπι θα ξεκινάτε το πρώτο χάπι σε κάθε πακέτο την ίδια μέρα της εβδομάδας. (Μόνο όταν ξεκινάτε το χάπι για πρώτη φορά παίρνετε το πρώτο χάπι την πρώτη ημέρα της περιόδου σας. Μετά από εκεί, θα πρέπει να αγνοήσετε την περίοδό σας και να αρχίσετε κάθε πακέτο την ίδια μέρα της εβδομάδας όπως τον προηγούμενο μήνα. Σημειώστε την ημέρα της εβδομάδας που ξεκινήσατε το πρώτο σας πακέτο και αρχίστε όλα τα επόμενα πακέτα την ίδια ημέρα).
Τα περισσότερα χάπια των 21 ημερών έχουν την ίδια ποσότητα οιστρογόνου και προγεστογόνου σε κάθε χάπι (μονοφασικά). Σε μερικές μάρκες η δόση μεταβάλλεται δύο ή τρεις φορές στο ίδιο πακέτο (πολυφασικά). Τα χάπια αυτά θα πρέπει να ληφθούν με τη σωστή σειρά σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο.
Μάρκες με 28 χάπια στο πακέτο
Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν μερικά ενεργά χάπια (που περιέχουν ορμόνες) και κάποια αδρανή (δεν περιέχουν ορμόνες). Συνολικά υπάρχουν 28 χάπια σε ένα πακέτο. Μόλις τελειώνετε ένα πακέτο πάτε αμέσως στο επόμενο. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να θυμάστε να ξεκινήσετε πάλι το χάπι μετά από το διάλειμμα των επτά ημερών. Κάθε μέρα παίρνετε ένα χάπι. Τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται με τη σωστή σειρά όπως φαίνεται στη συσκευασία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες, ιδίως όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσετε και με ποιο χάπι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα Qlaira®. Το πακέτο έχει 26 ενεργά χάπια στα οποία οι δοσολογία των ορμονών αλλάζει σε όλη την διάρκεια του κύκλου καθώς και 2 αδρανή χάπια (λευκού χρώματος στο τέλος της πλακέτας).
Τι γίνεται αν ξεχάσω να πάρω ένα ή περισσότερα χάπια
Διαβάστε το φύλλο οδηγιών για συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε. Εάν ξεχάσετε να πάρετε τα χάπια όπως πρέπει, οι ωοθήκες σας θα μπορούσαν να παράγουν ωάρια και έτσι κινδυνεύετε να μείνετε έγκυος. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν τα χάπια που ξεχάσατε είναι στο τέλος ή στην αρχή του πακέτου. Το τι θα κάνετε εξαρτάται από το πόσα χάπια έχετε χάσει και πότε, σε σχέση με τον κύκλο. «Χαμένο» θεωρείται ένα χάπι εάν περάσουν πάνω από 24 ώρες από την ώρα που έπρεπε να το έχετε πάρει.
Αν ξεχάσετε ένα μόνο χάπι σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή πάρτε το αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη λήψη δύο χαπιών σε μια μέρα. Πάρτε το υπόλοιπο του πακέτου ως συνήθως. Επιπλέον αντισυλληπτική προστασία δεν είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να κάνετε το διάλειμμα των επτά ημερών κανονικά.
Αν ξεχάσετε δύο ή περισσότερα χάπια σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή πάρτε το τελευταίο χάπι αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη λήψη δύο χαπιών σε μια μέρα. Μην παίρνετε τα υπόλοιπα ξεχασμένα χάπια. Πάρτε το υπόλοιπο του πακέτου ως συνήθως. Χρειάζονται επιπλέον προφυλάξεις (π.χ. χρήση προφυλακτικού ή αποχή από επαφή) για τις επόμενες επτά ημέρες.
Εάν ξεχάσετε δύο ή περισσότερα χάπια την πρώτη εβδομάδα του πακέτου και είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, χρειάζεται επείγουσα αντισύλληψη (το χάπι της επόμενης ημέρας). Αυτό ισχύει επίσης αν ξεκινήσετε το νέο πακέτο σας με δύο ή περισσότερες ημέρες καθυστέρηση.
Εάν ξεχάσετε ένα χάπι και έχουν απομείνει λιγότερο από 7 χάπια στο πακέτο ξεκινήστε το επόμενο χωρίς την διακοπή των 7 ημερών.
Αν δεν είστε σίγουροι τι πρέπει να κάνετε χρησιμοποιείστε άλλους τρόπους αντισύλληψης (όπως προφυλακτικά) και ζητείστε συμβουλή από τον ιατρό.
Σε περίπτωση που παίρνεται Qlaira® οι παραπάνω οδηγίες μπορεί να μην ισχύουν. Διαβάστε το φύλλο οδηγιών για το τι πρέπει να κάνετε αν ξεχάσετε χάπι. Εάν δεν είστε ακόμα σίγουροι, ρωτήστε τον ιατρό σας.
Φάρμακα που επηρεάζουν το χάπι
Τα περισσότερα φάρμακα δεν επηρεάζουν τη δράση του χαπιού. Πριν πάρετε οποιαδήποτε άλλα φάρμακα, ακόμη και εκείνα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή (βότανα και συμπληρώματα διατροφής) ρωτήστε τον ιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν αυτό αλλοιώσει την δράση του χαπιού. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας και της φυματίωσης μπορεί να ελαττώσουν την δράση του χαπιού. Το βαλσαμόχορτο (St John’s wort) είναι ένα φυτικό σκεύασμα φάρμακο που μπορεί να την επηρεάσει επίσης.
Τα αντιβιοτικά (εκτός από την ριφαμπικίνη) δεν αλλάζουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού. Στο παρελθόν υπήρχε η άποψη τα αντιβιοτικά επιδρούν στην αποτελεσματικότητα του χαπιού. Αυτό ξέρουμε πλέον ότι δεν ισχύει.
Τι συμβαίνει αν κάνω εμετό ή έχω διάρροια
Εάν κάνετε εμετό μέσα σε 2-3 ώρες από τη λήψη ενός χαπιού, το χάπι δεν θα έχει απορροφηθεί. Αν είστε καλά, πάρτε ένα άλλο χάπι το συντομότερο δυνατόν. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξανακάνετε εμετό αυτό το δεύτερο χάπι μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά το πακέτο. Αν συνεχίσετε τους εμετούς όμως, οι οδηγίες είναι οι ίδιες όπως και όταν ξεχάσετε χάπι (βλέπε παραπάνω). Ήπια διάρροια δεν επηρεάζει την απορρόφηση του χαπιού. Σοβαρή διάρροια μπορεί να την επηρεάσει και αν έχετε πολύ σοβαρή διάρροια αντιμετωπίστε το όπως εάν ξεχάσετε χάπι (βλέπε παραπάνω).
Δεν έχω αιμορραγία μετά από την διακοπή μεταξύ των πακέτων
Φυσιολογικά θα έχετε αιμορραγία κατά τη διάρκεια του διαλείμματος των επτά ημερών μεταξύ διαδοχικών πακέτων χαπιών (ή όταν λαμβάνετε τα λευκά χάπια αν χρησιμοποιείτε Qlaira®). Ωστόσο, είναι πιθανό κάποιες φορές να μην έχετε αιμορραγία ή αυτή να είναι ελάχιστη. Είναι απίθανο να είστε έγκυος αν έχετε πάρει το χάπι σωστά. Ξεκινήστε την επόμενη συσκευασία μετά τη συνήθη διακοπή των επτά ημερών και συνεχίστε να παίρνετε το χάπι σας ως συνήθως. Κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης ή δείτε τον ιατρό σας εάν:
- Δεν έχετε καμία αιμορραγία μετά και το επόμενο πακέτο (δύο πακέτα συνολικά χωρίς περίοδο).
- Δεν έχετε πάρει το χάπι σωστά.
- Έχετε λόγο να πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος.
Έχω αιμορραγία ενώ παίρνω το αντισυλληπτικό χάπι
Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών που λαμβάνεται το χάπι μπορεί να έχετε κολπική αιμορραγία εκτός της αναμενόμενης μεταξύ των πακέτων. Αυτό δεν είναι κάτι σοβαρό παρά μόνο μια ενόχληση που οφείλεται σε μία φάση προσαρμογής του σώματός σας. Μπορεί να ποικίλει από σταγόνες μέχρι βαρύτερη απώλεια σαν μία ελαφρά περίοδο. Μην σταματήσετε να παίρνετε το χάπι σας. Αυτό αποκαθίσταται συνήθως μετά τους πρώτους 2-3 μήνες. Αν συνεχίσει μιλήστε στον ιατρό σας. Μια άλλη μάρκα του χαπιού μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για εσάς.
Πως μπορώ να καθυστερήσω την περίοδο
Υπάρχουν στιγμές που θα θέλετε να μην έχετε περίοδο (κατά τη διάρκεια εξετάσεων ή διακοπών). Ρωτήστε τον ιατρό σας για το πως μπορεί να γίνει αυτό ανάλογα με το χάπι που παίρνετε.. Για τους συνηθισμένους τύπους χαπιού (δηλαδή μονοφασικά με 21 χάπια στο πακέτο), μπορείτε απλά να πάτε κατευθείαν στο επόμενο πακέτο σας διακοπή. Κάντε το συνηθισμένο διάλειμμα των επτά ημερών στο τέλος του δεύτερου πακέτου.