Η υστεροσαλπιγγογραφία (ΥΣΓ) είναι ουσιαστικά μια σειρά ακτινογραφιών οι οποίες γίνονται με σκοπό να ελεγχθεί η μήτρα και οι σάλπιγγες. Τυχόν προβλήματα στις σάλπιγγες και την μήτρα σχετίζονται κάποιες φορές με υπογονιμότητα.
Με την εξέταση αυτή διαπιστώνουμε:
- Εάν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές ή κλειστές και εάν έχουν φυσιολογική μορφολογία.
- Εάν το εσωτερικό της μήτρας έχει φυσιολογικό μέγεθος και σχήμα.
Προετοιμασία για την εξέταση.
Είναι σημαντικό να παίρνεται προφυλάξεις ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα σύλληψης πριν την εξέταση. Επίσης σιγουρευτείτε ότι θα έχει τελειώσει εντελώς και η περίοδός σας. Μπορείτε μία ώρα πριν την εξέταση να πάρετε προληπτικά παυσίπονο (π.χ. Panadol, Depon, Ponstan, Nurofen). Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να σας συνταγογραφηθεί αντιβίωση που θα πάρετε πριν ή και μετά την διαδικασία (π.χ. Vibramycin).
Συνήθως είστε σε θέση να οδηγήσετε μετά την ΥΣΓ. Καλύτερα όμως είναι να κανονίσετε να συνοδεύεστε καθώς μπορεί να αισθάνεστε έντονη δυσφορία ή και πόνο.
Πότε δεν πρέπει να γίνεται;
Η υστεροσαλπιγγογραφία δεν γίνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει:
- Κύηση (εάν υπάρχει αμφιβολία καλό είναι να προηγείται τεστ κύησης).
- Πυελική φλεγμονή (σαλπιγγίτιδα).
- Κολπική αιμορραγία την στιγμή της εξέτασης.
Πως γίνεται.
Η εξέταση γίνεται σε νοσοκομείο ή ακτινολογικό ιατρείο. Είναι καλύτερα να γίνει στο πρώτο μισό του κύκλου ιδανικά την 7η με 14η ημέρα (δηλαδή 7με 14 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου). Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να υπάρχει κύηση ήδη. Χρήση αναισθησίας σπάνια είναι απαραίτητη.
Για τη διενέργεια της εξέτασης ο ακτινολόγος θα τοποθετήσει στον τράχηλο της μήτρας μία ειδική σκιαστική ουσία. Αυτή η ουσία θα προωθηθεί προς τη μήτρα και τις σάλπιγγες με απαλή πίεση και ακτινογραφίες θα παίρνονται καθώς διέρχεται το σκιαστικό. Η ουσία σκιαγραφεί το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας και των σαλπίγγων. Καταγράφεται επίσης πως η ουσία μετακινείται μέσα στις σάλπιγγες.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20’ και γίνεται συνήθως ως εξής:
- Ξαπλώνετε στο εξεταστικό κρεβάτι όπως γίνεται στα πλαίσια μιας γυναικολογικής εξέτασης. Ένα μητροσκόπιο εισάγεται στον κόλπο και ο τράχηλος της μήτρας γίνεται ορατός.
- Ο τράχηλος συλλαμβάνεται με μία λαβίδα. Ένας ειδικός (μεταλικός συνήθως) καθετήρας εισάγεται στον τράχηλο της μήτρας.
- Το κολποσκόπιο αφαιρείται και μπαίνετε κάτω από το ακτινολογικό μηχάνημα.
- Η σκιαστική ουσία εγχύνετε αργά δια μέσω του καθετήρα μέσα στην μήτρα και τις σάλπιγγες. Η έγχυση μπορεί να προκαλέσει πόνο εάν οι σάλπιγγες είναι κλειστές (η ουσία θα τις διατείνει).
- Παίρνονται ακτινογραφίες καθώς η ουσία περνά μέσα από την μήτρα και τις σάλπιγγες. Μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάζετε θέσεις. Εάν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές η ουσία θα βγει εντός της κοιλότητας της μήτρας, Σύντομα απορροφάται από τον οργανισμό.
- Τελειώνοντας ο καθετήρας και η λαβίδα αφαιρούνται.
Μετά την εξέταση.
Μετά την υστεροσαλπιγγογραφία μπορεί να έχετε αυξημένες κολπικές εκκρίσεις καθώς μέρος τους σκιαστικού ξεφεύγει προς τον κόλπο. Αυτές μπορεί να συνοδεύονται και με μικρή αιμορραγία. Μπορείτε να χρησιμοποιείστε σερβιέτα αλλά όχι ταμπόν. Συμπτώματα που πιθανόν να έχετε περιλαμβάνουν:
- Μικρή κολπική αιμορραγία.
- Πόνο στην κοιλιά.
- Ζάλη, τάση λιποθυμίας ή τάση για εμετό.
Εάν η εξέταση αναδείξει διάταση των σαλπίγγων (υδρο-πυοσάλπιγγες) πρέπει να σας χορηγηθεί άμεσα αντιβίωση (Vibramycin 100mg ανά 12ωρο για 5 ημέρες).
Κίνδυνοι από την εξέταση.
Σοβαρά προβλήματα είναι σπάνια μετά από υστεροσαλπιγγογραφία. Αυτά αφορούν την αλλεργική αντίδραση στη σκιαστική ουσία, τραύμα στην μήτρα ή πρόκληση φλεγμονής.
Ενημερώστε εάν παρουσιάσετε:
- Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις.
- Εμετούς.
- Λιποθυμία.
- Σοβαρό πόνο στην κοιλιά.
- Σοβαρή αιμορραγία από τον κόλπο.
- Ρίγος με πυρετό.
Πότε μπορώ προσπαθήσω για εγκυμοσύνη;
Αν δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα ή καταστάσεις για τις οποίες χρειάζεται να πάρετε θεραπευτική αγωγή, μπορείτε να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος αμέσως μετά την εξέταση (στον ίδιο κύκλο).