Τι είναι τελικά ο δημόσιος θηλασμός;

Είστε έξω βόλτα με το μόλις 3 μηνών μωράκι σας. Ξαφνικά  αρχίζει να κλαίει έντονα. Πεινάει. Βγάζετε από την τσάντα σας το θερμό σας, το γάλα σε μορφή σκόνης και σε λίγα λεπτά ταΐζετε το μωρό σας στο καρότσι.

Έχετε αναρωτηθεί τι θα κάνει μια μαμά στην περίπτωση που θηλάζει; Ναι, το μωρό της πεινάει. Που μπορεί να πάει να ταΐσει το μωρό της;

Σε αυτήν την ερώτηση απαντούν καθημερινά  χιλιάδες θηλάζουσες μητέρες. Θηλάζοντας τα  μωρά τους σε παγκάκια, στην μέση ενός πεζόδρομου, σε αεροδρόμια, σε εμπορικά κέντρα, σε εστιατόρια.

Η θηλάζουσα μαμά είναι τροφή για το μωρό της κάθε στιγμή της ημέρας. Όσο συνηθισμένο μας φαίνεται το να τρώνε τα μωρά μας από ένα μπουκάλι το ίδιο συνηθισμένο, η μάλλον καλύτερα το φυσιολογικό, θα ήταν να σκεφτόμαστε τα μωρά μας να θηλάζουν.

Αυτό τελικά είναι ο δημόσιος θηλασμός. Μια μαμά που απλά θέλει να ταΐσει το μωρό της. Και χρειάζεται ένα χώρο για να το κάνει αυτό. Ένα χώρο που θα την κάνει να αισθάνεται άνετα. Τι όμορφη ιδέα, σε ένα εμπορικό κέντρο να υπάρχει ένας χώρος για μια μητέρα να θηλάζει.Χωρίς αδιάκριτα βλέμματα και χωρίς επικριτικά σχόλια.

Αυτή ακριβώς η ανάγκη οδήγησε θηλάζουσες μητέρες να συσπειρωθούν και να προσπαθήσουν να κάνουν πράξη την θέλησή τους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές και διεκδικήσεις σε θέματα θηλασμού της κάναν οι ίδιες οι μητέρες.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε ο πρώτος ταυτόχρονος πανελλήνιος θηλασμός, που τώρα πια μετράει οχτώ χρόνια στην χώρα μας. Έτσι, ενώνονται δυναμικά μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδος με σκοπό να μας κάνουν να σκεφτούμε τι είναι τελικά ο θηλασμός στην ουσία του. Και όλα αυτά με την πιο γλυκιά εικόνα, μιας μαμάς που κρατάει το μωρό της αγκαλιά και θηλάζει.

 

Έλλη Καστρίκα Μαία, Σύμβουλος Γαλουχίας

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.