Ο μητρικός θηλασμός είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Ακολουθώντας το ένστικτο σας και τη σωστή πληροφόρηση θα βρείτε τον τρόπο να θηλάσετε με επιτυχία το μωρό σας. Υπάρχουν όμως κάποιοι μύθοι που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε αυτή την επιδίωξή σας.

 

Μύθος 1: Μη θηλάζεις κατά τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, γιατί δεν έχεις ακόμα γάλα

Επιστημονική αλήθεια: Μετά το τέλος του τρίτου σταδίου του τοκετού υπάρχει πτώση της προγεστερόνης και ξεκινά η έκκριση μίας άλλης ορμόνης, της προλακτίνης. Αυτή είναι υπεύθυνη για την έναρξη του θηλασμού. Ήδη από την πρώτη ώρα η μητέρα είναι σε θέση να θηλάσει το μωρό της .Όσο πιο γρήγορα τοποθετηθεί το μωρό στο στήθος τόσο καλύτερος θα είναι ο θηλασμός μας. Η μητέρα σε αυτήν την φάση παράγει το πρωτόγαλα ή πύαρ. Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό και είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν την ανώριμη ακόμη άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις.

 

Μύθος 2: Θήλασε 10 λεπτά από το ένα στήθος, έπειτα 10 λεπτά από το άλλο και όσο περνά ο καιρός 15 και 15

Επιστημονική αλήθεια: Συνήθως αυτή είναι η πρώτη, και η πιο λανθασμένη, οδηγία για το μητρικό θηλασμό. Ο μητρικός θηλασμός οφείλει να είναι ελεύθερος ακούγοντας πάντα τα σημάδια πείνας του μωρού. Η διάρκεια των γευμάτων αλλάζει ανάλογα με την πείνα του, τη διάθεσή του, την ώρα της ημέρας και τον επιτυχή ή όχι τρόπο ταϊσματος. Δηλαδή, ένα μωρό που δεν έχει μάθει να καταπίνει γάλα στο στήθος ή δε βρίσκει γάλα, μπορεί να βρίσκεται για μία ώρα πάνω σε αυτό και να μην έχει φάει τίποτα. Ένα άλλο μωρό μπορεί να έχει μάθει πώς να θηλάζει, να βρίσκει άφθονο γάλα και να τελειώνει το γεύμα του μέσα σε πέντε λεπτά. Η τοποθέτηση του μωρού στο στήθος του προσφέρει επίσης συναισθηματική κάλυψη, κάτι που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε.

 

Μύθος 3: Δεν έχω γάλα! Το μωρό δεν χορταίνει

Επιστημονική αλήθεια :Ο θηλασμός είναι θέμα παραγωγής και ζήτησης. Όσο ζητά το μωρό μου τόσο παράγω! Ο μηχανικός θηλασμός δηλαδή ο θηλασμός σε πρόγραμμα μπορεί να μειώσει την παραγωγή. Όση περισσότερη επαφή έχει η μαμά με το μωρό της τόσο καλύτερη θα είναι η παραγωγή της. Η εισαγωγή επίσης του συμπληρώματος (τεχνητού γάλακτος) θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής.

 

Μύθος 4: Το μωρό πρέπει να θηλάζει κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, πρέπει να έχει πρόγραμμα

Επιστημονική αλήθεια : Η αλήθεια είναι ότι το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό, το μητρικό γάλα εύπεπτο και οι ανάγκες του μωρού για επαφή μεγάλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα φυσιολογικά μωρά ζητούν να ταϊστούν κάθε 2 ώρες, αν βέβαια δεν τους δίνεται το δύσπεπτο ξένο γάλα. Επιπλέον, πολλά φυσιολογικά μωρά περνούν διαστήματα της ημέρας τρώγοντας σχεδόν συνεχώς ή με διάλλειμα μισής ώρας, κάτι εντελώς αναμενόμενο και φυσιολογικό. Τέλος, κανένα μωρό δεν είναι ίδιο με άλλο, κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του . Έχει τεράστια σημασία να σεβαστούμε τις ανάγκες του μωρού μας και να το αφήσουμε να μας καθοδηγήσει.

 

Μύθος 5: Πρέπει να γεμίσει το στήθος μου

Επιστημονική αλήθεια: Η εντύπωση ότι το στήθος πρέπει να είναι βαρύ και διογκωμένο για να έχει γάλα είναι λάθος. Το σώμα μιας θηλάζουσας μητέρας παράγει διαρκώς γάλα. Γενικά, όσο πιο «άδειο» είναι το στήθος, (αίσθημα μαλακού στήθους σαν πούπουλο) τόσο πιο γρήγορα δουλεύει το σώμα για να παράγει γάλα για να το αντικαταστήσει και αντίθετα όσο πιο γεμάτο είναι, τόσο πιο πολύ λιγοστεύει η παραγωγή γάλακτος. Η λειτουργία αυτή έχει να κάνει με ένα μηχανισμό του στήθους που ενεργοποιείται για την προστασία από την υπερφόρτωση. (feedback inhibitor of lactation, FIL) Όταν η μητέρα κάνει μηχανικό θηλασμό (δηλαδή με συγκεκριμένες ώρες) το σώμα της μπορεί να πάρει το μήνυμα ότι παράγει πολύ γάλα και να μειώσει τη συνολική παραγωγή. Δείτε τα σημάδια πείνας του μωρού σας.

 

Μύθος 6: Πρέπει να μην καταναλώνω γαλακτοκομικά, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά . Πρέπει να κάνω συγκριμένη διατροφή

Επιστημονική αλήθεια: Κανένας διατροφικός περιορισμός δεν είναι απαραίτητος. Η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει διακόψει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μόνο σε υποψία κάποιας αλλεργίας (π.χ. στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος) και μόνο εάν το κρίνει απαραίτητο ο παιδίατρος της. Τα οφέλη του θηλασμού ακόμα και εάν η μητέρα δεν κάνει την τέλεια διατροφή είναι τεράστια σε σχέση με την κατανάλωση τεχνητού γάλακτος.

 

Μύθος 7: Η μητέρα δεν πρέπει να γίνεται «πιπίλα» για το μωρό

Επιστημονική αλήθεια : Η ανακούφιση και η κάλυψη των θηλαστικών αναγκών του μωρού στο στήθος υπάρχει στον αρχικό σχεδιασμό της φύσης. Οι πιπίλες είναι στην πραγματικότητα ένα υποκατάστατο της μητέρας, όταν εκείνη δεν είναι διαθέσιμη. Επίσης η μη χρήση πιπίλας του εμπορίου βοηθά στην αρχιτεκτονική του ίδιου του στόματος καθώς και στην πρόληψη της τερηδόνας για το βρέφος αργότερα. Τέλος αυτή η συνεχής επαφή βοηθά την ίδια τη παραγωγή γάλακτος.

 

Μύθος 8: Ο θηλασμός πονά

Επιστημονική αλήθεια: Ο θηλασμός είναι ανώδυνος! Όταν η μητέρα πονά κατά την διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να ζητήσει την συμβουλή ενός επαγγελματία για την σωστή τοποθέτηση του μωρού πάνω στο στήθος. Η μητέρα κατά την διάρκεια των πρώτων θηλασμών και μόνον μπορεί να νιώθει μια ελαφριά ενόχληση, που σίγουρα δεν θα της προκαλεί πόνο και δυσφορία.

 

Μύθος 9: Η μητέρα που καπνίζει δεν πρέπει να θηλάσει

Επιστημονική αλήθεια: Μια μητέρα που δεν μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα πρέπει να μη θηλάζει. Ο θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες του καπνού των τσιγάρων στους πνεύμονες του μωρού. Ο θηλασμός παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία τόσο για τη μητέρα και το μωρό. Θα ήταν καλύτερα αν η μητέρα δεν καπνίζει, αλλά αν δεν μπορεί να σταματήσει ή να περιορίσει το κάπνισμα, τότε είναι καλύτερα να καπνίζει και να θηλάσει παρά δίνει τεχνητό γάλα και να καπνίζει. Φυσικά θα πρέπει να κάνει μια προσπάθεια ελάττωσης του τσιγάρου.

 

Μύθος 10: Δεν κάνει να βάψω τα μαλλιά μου

Επιστημονική αλήθεια: Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη. Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις βαφές μαλλιών και τον θηλασμό. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι πολύ λίγες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα θα μπουν κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό το καθιστά πολύ πιθανό ότι ένα μικρό ποσό να μεταφερθεί στο μητρικό γάλα. Στο παρελθόν, πολλές γυναίκες έχουν χρησιμοποιήσει βαφές μαλλιών, χωρίς γνωστά αρνητικά αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο θηλασμός είναι φυσιολογικό κομμάτι της φυσιολογικής ζωής της σύγχρονης γυναίκας!

 

Μαριέλλη Καστρίκα

Πτυχιούχος Μαία

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.