Από ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα (17/03/2020):

  • ο κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα
  • μπορείτε να συνεχίζετε να θηλάζετε ακόμη εάν έχετε υποψία ότι έχετε COVID-19 εφόσον πάρετε κατάλληλα μέτρα προστασίας
  • αν προστατέψετε τον εαυτό σας, προστατεύετε το μωρό σας!

 

Μεταδίδεται ο (COVID-19) μέσω του μητρικού γάλακτος;

Ο τρόπος μετάδοσης του COVID-19 μέχρι και σήμερα δεν είναι ακριβώς γνωστός. Η εξάπλωση του από άτομο σε άτομο θεωρείται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. O τρόπος μετάδοσής του μοιάζει με αυτόν της εποχικής γρίπης.

Σε περιορισμένες μελέτες, σε γυναίκες με COVID-19 ο ιός δεν ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν οι μητέρες με COVID-19 μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω του μητρικού γάλακτος.

 

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο διάδοσης του COVID-19 στο μωρό μου;

Προστατέψτε τον εαυτό σας πρώτα από όλα. Εσείς έρχεστε πιο συχνά σε επαφή με το μωρό σας από οποιονδήποτε άλλον. Γίνεται η ασπίδα του!

Είναι σημαντικό να:

  • Μένουμε σπίτι ! Ιδιαίτερα σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας.
  • Αποφεύγουμε την στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα.
  • Πλύνουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
  • Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με λυγισμένο αγκώνα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
  • Φοράμε μάσκα και γάντια εάν έχουμε συμπτώματα.
  • Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ eody.gov.gr

 

Τι θα κάνω εάν έχω ύποπτα συμπτώματα για COVID -19 ενώ θηλάζω;

Σημαντικό είναι να συνεχίσετε να θηλάζετε. Με αυτό το τρόπο προστατεύετε καλύτερα το μωρό σας. Παράλληλα πάρτε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης:

  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν έρθετε σε επαφή με το μωρό σας.
  • Χρησιμοποιείτε γάντια και μάσκα κατά την διάρκεια του θηλασμού.

 

Μπορώ να θηλάσω ακόμα εάν έχω COVID-19;

Ο θηλασμός συμβάλλει στην προστασία των μωρών από πολλές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει γιατί το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα και διάφορους άλλους παράγοντες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας. Εάν έχετε διαγνωστεί ή υπάρχει υποψία ότι έχετε COVID-19, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε να μεταδόσετε τον ιό στο μωρό σας. Τα άτομα με επιβεβαιωμένη μόλυνση από το COVID-19 θα πρέπει να παραμένουν ξεχωριστά (προφυλάξεις απομόνωσης στο σπίτι). Κάποιος άλλος θα πρέπει να αναλάβει την φροντίδα του μωρού σας μέχρι να αναρρώσετε πλήρως. Εφόσον η φυσική κατάστασή σας το επιτρέπει, μπορείτε να έρχεστε σε επαφή μαζί του όταν θηλάζετε, , αφού πάρετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

 

Συνεχίζω να αντλώ το μητρικό γάλα εάν έχω συμπτώματα;

Εάν αντλείτε το μητρικό γάλα με χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία στήθους, πρέπει να πλένετε τα χέρια της πριν αγγίξετε την αντλία ή μέρη μπουκαλιού. Φοράτε γάντια κατά την άντληση. Αμέσως μετά ακολουθεί πολύ καλός καθαρισμός της αντλίας άντλησης μητρικού γάλακτος. Θα ήταν επίσης προτιμότερο το μητρικό γάλα της άντλησης να το δώσει ο μπαμπάς στο μωρό και όχι εσείς όταν υπάρχουν συμπτώματα.

 

Θα μειωθεί η παραγωγή μου αν έχω COVID-19;

Ορισμένες μητέρες παρατηρούν μείωση της παραγωγής όταν δεν είναι καλά. Εάν συμβεί αυτό, μπορείτε να καλέσετε για να μιλήσετε με έναν σύμβουλο γαλουχίας για να σας δώσει πληροφορίες και στήριξη. Επίσης μην ξεχνάτε και την γραμμή του 1065 για βοήθεια στις θηλάζουσες μητέρες.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες βασίζονται σε ότι είναι γνωστό μέχρι στις 17/03/2020

Νέα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και το COVID-19 προστίθενται καθημερινά. Ακολουθήστε τις πηγές μας για να έχετε την πιο πρόσφατη ενημέρωση.

 

Έλλη Καστρίκα Μαία, Σύμβουλος Γαλουχίας

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.unicef.org

www.cdc.gov

www.bfmed.org (Academy of Breastfeeding Medicine)

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.