Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται ένας λεπτός σωλήνας που μοιάζει με τηλεσκόπιο για να δει ο ιατρός το εσωτερικό της μήτρας. Μπορεί επίσης, να επιτρέψει να γίνουν κάποιες μικρές επεμβάσεις μέσα στη μήτρα.

Τι είναι η υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στον ιατρό σας να δει μέσα στη μήτρα σας. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που μοιάζει με στενό λεπτό σωλήνα (περίπου 3-5 χιλιοστά σε διάμετρο) και ονομάζεται υστεροσκόπιο. Στη διάρκεια της επέμβασης ο ιατρός το περνά με προσοχή διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου μέσα στη μήτρα. Έχει μια βιντεοκάμερα ενσωματωμένη που στέλνει εικόνες σε μια οθόνη υπολογιστή. Αυτό επιτρέπει στον ιατρό να ελέγξει για τυχόν προβλήματα στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Το υστεροσκόπιο έχει επίσης ειδικά κανάλια που επιτρέπει να διέλθουν διάφορα εργαλεία. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκτελεστούν ορισμένες επεμβάσεις μέσα στην μήτρα.

Πότε γινεται

Η υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η αιτία των διαφόρων προβλημάτων, όπως:

  • Μεγάλη ή ακανόνιστη κολπική αιμορραγία που δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα.
  • Μηνορραγία. Αυξημένη αιμορραγία στη διάρκεια της περιόδου,
  • Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους ή μετά από επαφή.
  • Αιμορραγία μετά από την εμμηνόπαυση.
  • Ακανόνιστη αιμορραγία ενώ παίρνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT).
  • Ανεξήγητες ή/και καθ’ έξιν αποβολές.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για κάποιες επεμβάσεις. όπως:

  • Να αφαιρέστε πολύποδες από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας.
  • Να αφαιρέστε ουλώδη ιστό από εσωτερικό της μήτρας.
  • Να αφαιρέστε συμφύσεις (περιοχές όπου τα τοιχώματα της μήτρας έχουν κολλήσει μεταξύ τους).
  • Να αφαιρέστε κάποια ινομυώματα που προβάλουν στο εσωτερικό της μήτρας (υποβλενογόνια).
  • Να διορθώσετε κάποιες ανωμαλίες κατασκευής της μήτρας (συγγενείς ανωμαλίες) όπως τα διαφράγματα.
  • Να κάνετε επέμβαση ώστε να μειωθεί η αιμορραγία στις περιόδους σας (π.χ. καταστροφή του ενδομητρίου) ή τοποθέτηση αντισυλληπτικής συσκευής MIRENA.
  • Να εντοπίστε ένα «χαμένο» ή κολλημένο αντισυλληπτικό μέσο, όπως μια ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή (IUCD ή σπιράλ).

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης

Σχεδόν πάντα πριν την υστεροσκόπηση πραγματοποιείται ένα υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων στο ιατρείο.

Η υστεροσκόπηση διαρκεί 15-30 λεπτά (μέχρι και μια ώρα για να αφαιρεθούν μεγάλα ινομυώματα). Η επέμβαση γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Πρόκειται συνήθως για ήπια νάρκωση (αναφέρεται και σαν «μέθη») με χρήση λαρυγγικής μάσκας. Αφού γίνει χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής εντοπίζεται ο τράχηλος της μήτρας. Στη συνέχεια το υστεροσκόπιο διαμέσου του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας. Το όργανο είναι συνδεδεμένο με κάμερα και μια οθόνη τηλεόρασης, οι οποίες δείχνουν το εσωτερικό της μήτρας. Χρησιμοποιείται συνήθως υγρό για να «φουσκώσει» την μήτρα. Αυτό καθιστά ευκολότερη την παρατήρηση του τοιχώματός της.

Από τα ειδικά κανάλια που αναφέρθηκαν πιο πάνω μπορεί να εισαχθούν διάφορα εργαλεία. Μπορούμε να κόψουμε διαφράγματα και πολύποδες και να τους αφαιρέσουμε με ειδικές λαβίδες. Μπορούμε επίσης να πάρουμε βοοψίες από συγκεκριμένα σημεία.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία το υστεροσκόπιο απαλά αφαιρείται.

 

Πως πρέπει να προετοιμαστώ για μια υστεροσκόπηση

Εφόσον θα έχετε γενική αναισθησία, θα σας ζητηθεί να μην φάτε και να μην πιείτε για μερικές ώρες (συνήθως 8-10) πριν από την επέμβαση. Εάν παίρνετε φάρμακα συζητήστε με τον ιατρό σας για την λήψη τους.

Ανάλογα με το είδος της επέμβασης και το ιατρικό ιστορικό σας μπορεί να ζητηθούν κάποιες εξετάσεις αίματος ή ειδικός έλεγχος (καρδιολογικός, ακτινογραφία θώρακος)

 

Πριν την επέμβαση ο ιατρός θα σας μιλήσει για την διαδικασία. Θα συζητηθούν και μια σειρά από διαφορετικές επιλογές θεραπείας μαζί σας. Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Είναι ευνόητο ότι όπως και για κάθε άλλη επέμβαση θα σας ζητηθεί γραπτή συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης. Μην διστάσετε να προβάλετε τις απορίες σας και να αποσαφηνίσετε ότι δεν σας είναι ξεκάθαρο.

 

Τι να περιμένω μετά την υστεροσκόπηση

Λόγω της γενικής αναισθησίας θα πρέπει να παραμείνετε λίγες ώρες (2 με 3) στο νοσοκομείο μέχρις ότου να περάσει η επήρεια των φαρμάκων. Μόλις αισθανθείτε καλά μπορείτε να φύγετε από το νοσοκομείο. Θα πρέπει να μεριμνήσετε κάποιος να είναι μαζί σας για να σας οδηγήσει σπίτι.

Στο σπίτι. Κάποιος φίλος ή συγγενής πρέπει να μείνει μαζί σας για τις πρώτες 24 ώρες. Πιθανόν να έχετε λίγη ζάλη και να νιώθετε κουρασμένη. Μην μένετε ξαπλωμένη, κινηθείτε μέσα στο σπίτι. Έτσι αποτρέπεται η δημιουργία θρόμβωσης. Μπορείτε να κάνετε ντους αλλά όχι να μπείτε στην μπανιέρα όσο έχετε κολπική αιμορραγία. Φάτε κάτι ελαφρύ και εύκολο στη χώνεψη την ημέρα του χειρουργείου. Αποφύγετε το αλκοόλ για 2 ημέρες.

Ενδέχεται να αισθανθείτε «πόνους περιόδου» και κράμπες χαμηλά στην κοιλιά. Ήπια αιμορραγία είναι συνηθισμένη και θα πρέπει να έχει σταματήσει το πολύ σε 7 ημέρες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σερβιέτες και όχι ταμπόν. Επίσης μην χρησιμοποιείτε ταμπόν και στην πρώτη περίοδο μετά την επέμβαση.

Μπορεί να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά αν κριθεί απαραίτητο. Πιθανό να χρειαστεί να πάρετε παυσίπονα τις πρώτες 2 ημέρες (Panadol απλό ή extra και Nurofen συνήθως αρκούν).

Δραστηριότητες. Κάθε γυναίκα αναρρώνει με διαφορετικό τρόπο. Οι περισσότερες επιστρέφουν στις καθημερινές δραστηριότητες τους την επομένη ημέρα από το χειρουργείο. Η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από εσάς: κάντε το όταν αισθανθείτε έτοιμη.

Σεξουαλική επαφή. Καλό είναι να απέχετε από τις επαφές μέχρι την επόμενη περίοδο για να αποφύγετε κολπίτιδα ή λοίμωξη της μήτρας.

Αποτελέσματα βιοψίας. Εάν έχει γίνει βιοψία τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα σε 10-15 ημέρες. Θα σας τηλεφωνήσουμε μόλις έχουμε τα αποτελέσματα.

 

Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές

Οι πιο συχνές παρενέργειες της διαδικασίας είναι η αιμορραγία και ο πόνος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Πολύ σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή οπή στο τοίχωμα της μήτρας από το υστεροσκόπιο. Αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο μια ολόκληρη ημέρα. Είναι επίσης δυνατό, αν και πολύ σπάνιο, να αναπτυχθεί μόλυνση της μήτρας.

 

Επικοινωνήσετε με τον ιατρό εάν υπάρξουν προβλήματα, όπως:

  • Πυρετός (πάνω από 38).
  • Ανεξήγητο πόνο που αυξάνεται όσο περνά η ώρα και που δεν ανακουφίζεται με τα παυσίπονα.
  • Αυξημένα κολπικά υγρά τα οποία είναι δύσοσμα και δυσάρεστα.
  • Μεγάλη αιμορραγία που επιδεινώνετε (αλλαγή σερβιέτας ανά 1-2 ώρες).

 

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.