Το νεογέννητο σας ίσως να είναι τώρα η πρώτη σας προτεραιότητα, αλλά και η φροντίδα του εαυτού σας στη διάρκεια της λοχείας έχει μεγάλη σημασία επίσης. Εδώ λοιπόν θα αναφερθούμε στο τι πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά την ανάρρωση σας μετά από έναν κολπικό τοκετό.

Η εγκυμοσύνη επιφέρει στο σώμα περισσότερες αλλαγές από όσες φανταζόμαστε, και αυτές δεν σταματούν με την γέννηση του μωρού.

 

Πόνος στον κόλπο.

Εάν έχετε κάνει περινεοτομή ή είχατε κάποια εκδορά ή ρήξη κόλπου κατά την διάρκεια του τοκετού, το τραύμα σας ίσως σας προκαλεί λίγο πόνο για μερικές εβδομάδες. Πιο εκτεταμένες ρήξεις του δέρματος της περιοχής ίσως να χρειαστούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για επούλωση. Στο μεταξύ, μπορείτε να βοηθήσετε στην επούλωση με τους εξής τρόπους:

  • Καταπραΰνετε το τραύμα σας. Τοποθετήστε μια παγοκύστη στο τραύμα ή τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα (μερικές είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία). Δεν τα τοποθετούμε άμεσα πάνω στο τραύμα αλλά βάζουμε ανάμεσα μία πετσέτα ή σερβιέτα.
  • Μειώστε τον ερεθισμό κατά την διάρκεια της ούρησης. Ρίξτε ζεστό νερό στην ευαίσθητη περιοχή καθώς ουρείτε. Πιέστε με μια καθαρή σερβιέτα σταθερά πάνω στο τραύμα κατά την αφόδευση.
  • Διατηρείστε το τραύμα σας καθαρό. Πλύνετε καλά την περιοχή ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό (περίνεο) μετά την χρήση της τουαλέτας. Στεγνώστε μα επιμέλεια.
  • Καθίστε προσεχτικά. Εάν δεν κάθεστε άνετα, τοποθετείστε ένα μαξιλαράκι ή ένα παιδικό σωσίβιο!

Καθώς το τραύμα μας επουλώνετε, το αίσθημα δυσφορίας μειώνεται. Επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας εάν:

  • ο πόνος χειροτερεύει αντί να ελαττώνετε,
  • το τραύμα σας είναι ζεστό, πρησμένο και το δέρμα έχει κοκκινίσει,
  • το τραύμα ανοίξει
  • παρατηρήσετε να βγαίνει αίμα ή πύον από την περιοχή του τραύματος.

 

Κολπικές εκκρίσεις (λόχεια).

Να περιμένετε κολπικές εκκρίσεις (κοινώς τα λόχεια) για αρκετές εβδομάδες μετά την γέννα. Η ροή θα είναι μεγαλύτερη τις πρώτες μέρες και το χρώμα τους θα είναι ανοιχτό κόκκινο. Καθώς θα κάθεστε ή θα ξαπλώνετε μπορεί να παρατηρήσετε μια μεγαλύτερη ροή όταν σηκώνεστε. Επίσης η ροή μπορεί να αυξάνετε μετά τον θηλασμό λόγω της σύσπασης της μήτρας. Σταδιακά η ροή θα μειώνεται, τα λόχεια από έντονο ροζ ή καφέ θα αλλάξουν σε κίτρινο ή λευκό (ορώδη υγρά). Για να μειώσετε τον κίνδυνο φλεγμονής , χρησιμοποιήστε σερβιέτες και όχι ταμπόν.

Μην αγχωθείτε εάν περιστασιακά βλέπετε μικρά κομματάκια από θρόμβους στην σερβιέτα σας (χαρακτηριστική εικόνα σαν κομμάτια από συκώτι). Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Γεμίζετε μια ολόκληρη σερβιέτα μέσα σε μια ώρα από τότε που ξαπλώσατε.
  • Τα λόχεια σας έχουν άσχημη οσμή.
  • Βλέπετε κομματάκια θρόμβων μεγαλύτερα από ένα μπαλάκι του golf.
  • Έχετε πυρετό πάνω από 38℃ ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

 

Συσπάσεις.

Είναι πολύ πιθανό να νοιώθετε συσπάσεις, οι λεγόμενοι και «υστερόπονοι», κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών μετά την γέννα. Αυτές οι συσπάσεις, οι οποίες μοιάζουν με τους πόνους κατά την διάρκεια της περιόδου, προλαμβάνουν την αιμορραγία μετά τον τοκετό αφού με αυτόν τον τρόπο πιέζονται τα αγγεία της μήτρας. Για λόγους που δεν είναι ακόμα σαφείς, αυτές οι συσπάσεις τείνουν να γίνονται εντονότερες μετά από κάθε επόμενο τοκετό. Η λήψη απλού παυσίπονου (Panadol, Depon, Nurofen) είναι συχνά απαραίτητη.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν ανεβάσετε πυρετό ή νιώθετε κάποια ευαισθησία όταν αγγίζετε την μήτρα. Αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια κάποιας φλεγμονής της μήτρας (ενδομητρίτιδα).

 

Προβλήματα ούρησης.

Τοπικό πρήξιμο ή εκδορές στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα κατά την ούρηση. Ο φόβος του πόνου από τα ράμματα στην περιοχή του περινέου επίσης μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Οι δυσκολίες κατά την ούρηση συνήθως λύνονται σύντομα από μόνες τους. Στο ενδιάμεσο ,θα μπορούσε να βοηθήσει να ρίχνουμε νερό στην ευαίσθητη περιοχή ενώ καθόμαστε στην τουαλέτα (εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε το ίδιο ουρώντας στο ντους).

Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι σημάδι φλεγμονής στο ουροποιητικό σύστημα.

  • Πονάτε έντονα κατά την ούρηση (ιδιαίτερα εάν αυτό χειροτερεύει).
  • Δεν νοιώθετε ότι αδειάζει η ουροδόχος κύστη σας (χρειάζεται να επισκέπτεστε σύντομα πάλι την τουαλέτα).
  • Έχετε ένα ασυνήθιστο αίσθημα να πηγαίνετε συχνά να ουρήσετε (συχνοουρία).

 

Η εγκυμοσύνη και η εξώθηση στη διάρκεια του τοκετού μπορεί να επηρεάσουν τους ιστούς στην βάση της ουροδόχου κύστης. Αυτό είναι δυνατό να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα ή στους μύες της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας. Μπορεί να έχτε μια μικρή διαφυγή ούρων όταν βήχετε, όταν σφίγγεστε ή όταν γελάτε. Ευτυχώς αυτό το πρόβλημα συνήθως βελτιώνετε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών. Στο μεταξύ, φορέστε σερβιέτα ακράτειας και κάντε τις ασκήσεις Kegel που βοηθούν στην τόνωση του τόνου των μυών του περινέου.

Οι ασκήσεις Kegel περιλαμβάνουν τη σύσφιξη των μυών του πυελικού εδάφους όπως κάνετε για να σταματήσετε για λίγο την ούρηση. Δοκιμάστε το για 5 δευτερόλεπτα, τέσσερις με πέντε φορές στην σειρά. Εξασκηθείτε στο να σφίγγετε αυτούς τους μύες για δέκα δευτερόλεπτα και να χαλαρώνεται για άλλα δέκα δευτερόλεπτα. Επιθυμητό θα ήταν να κάνετε τουλάχιστον τρία σετ δέκα επαναλήψεων την ημέρα.

 

Αιμορροΐδες και λειτουργία του εντέρου.

Εάν παρατηρείτε πόνο κατά την αφόδευση και ένα αίσθημα πρηξίματος στην περιοχή του πρωκτού, μπορεί να έχετε αιμορροΐδες. Πρόκειται για διατεταμένες και πρησμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού ή στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου. Για να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις που προκαλούν οι αιμορροΐδες, κάντε ένα ζεστό μπάνιο και μετά τοποθετείστε κρύες κομπρέσες για να ανακουφιστεί η περιοχή. Ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική κρέμα με τοπική δράση για τις αιμορροΐδες.

Εάν αποφεύγετε την κένωση του εντέρου από φόβο μην πονέσετε στο περίνεο ή να μην αυξήσετε τον πόνο από τις αιμορροΐδες ή την περινεοτομή, πάρτε προληπτικά μέτρα για να έχετε μαλακές και τακτικές κενώσεις. Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, βρώμη) και πιείτε άφθονο νερό. Βοηθά επίσης το να παραμένετε δραστήρια, όσο βέβαια είναι δυνατό.. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον ιατρό σας να σας συστήσει κάποιο σκεύασμα ειδικό για δυσκοιλιότητα (φυτικό ή φαρμακευτικό) όταν είναι αναγκαίο.

Ένα ακόμα πιθανό πρόβλημα για τις καινούργιες μανούλες είναι να χάσουν την ικανότητα να ελέγχουν κένωση του εντέρου (ακράτεια κοπράνων), ιδιαίτερα εάν είχαν έναν εργώδη τοκετό. Συχνές ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν. Εάν επιμένουν τα προβλήματα με τον έλεγχο της κένωσης του εντέρου, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

 

Στήθος.

Λίγες μέρες μετά τον τοκετό, το στήθος μπορεί να το νιώσετε πιο βαρύ, πρησμένο και ευαίσθητο. Αυτό είναι γνωστό ως υπερφόρτωση. Για να ανακουφιστείτε από την δυσφορία, θηλάστε τακτικά το μωρό ή χρησιμοποιήστε θήλαστρο για να βγάλετε το γάλα. Ίσως να σας ανακουφίσει να τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες ή παγοσακούλες στο στήθος. Τα παυσίπονα επισης βοηθούν εάν ο πόνος γίνει έντονος. Για να προφυλαχτείτε από πόνο στις θηλές, βεβαιωθείτε ότι το μωρό βεντουζάρει στο στήθος σωστά. Εάν δεν είστε σίγουρη, ή πονάτε κάθε φορά που θηλάζετε, μιλήστε με έναν σύμβουλο μητρικού θηλασμού.

Εάν το στήθος σας τρέχει μεταξύ των γευμάτων, φορέστε επιθέματα μέσα από το στηθόδεσμο. Αυτό θα βοηθήσει να παραμένει στεγνή η περιοχή. Αλλάξτε τα επιθέματα σε κάθε γεύμα και όποτε νιώθετε υγρή την περιοχή.

Εάν αποφασίσετε να μην θηλάσετε το μωρό σας φορέστε έναν σφιχτό, και με καλή στήριξη στηθόδεσμο. Αυτή η συμπίεση βοηθά το μαστό να σταματήσει την παραγωγή του γάλακτος. Στο ενδιάμεσο μην αντλείτε από το στήθος και μην βγάζετε γάλα. Αυτό διεγείρει τον μαστό να παράγει γάλα. Θα σας δοθεί συμπληρωματικά και φαρμακευτική αγωγή για την αναστολή της γαλουχίας.

 

Τριχόπτωση και αλλαγές στο δέρμα.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται με αποτέλεσμα να καθυστερεί η φυσιολογική πτώση της τρίχας. Το αποτέλεσμα είναι συχνά η πλούσια χαίτη και η αύξηση της τριχοφυϊας στο σώμα. Στην λοχεία έχουμε την ακριβώς την αντίθετη κατάσταση. Μετά τον τοκετό, το σώμα σας απορρίπτει όλες τις επιπλέον τρίχες με μιας. Μέσα σε έξι μήνες, τα μαλλιά σας το πιο πιθανό είναι να έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά τους. Στο μεταξύ μειώστε τα λουσίματα και βρείτε ένα στυλ χτενίσματος που να βολεύει με την κατάσταση. Αποφύγετε τα σίδερα (ισιώματος ή για μπούκλες) και τα προϊόντα styling που ταλαιπωρούν τις τρίχες.

Οι ραγάδες δεν θα εξαφανιστούν αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά σταδιακά θα αλλάξουν από έντονα κόκκινες σε πιο ανοιχτές ασημί ή άσπρες. Επίσης οι περιοχές του δέρματος που έχουν μαυρίσει πως η γραμμή στην περιοχή της κοιλίας (μέλανα γραμμή), θα αργήσουν να ξεθωριάσουν.

 

Αλλαγή διάθεσης (baby blues).

Η γέννηση ενός μωρού προκαλεί αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, στενοχώρια και άγχος. Πολλές μητέρες βιώνουν μια ήπια μορφή κατάθλιψης (baby blues). Αυτό συνήθως υποχωρεί σε μία ή δύο εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα χρειάζεστε βοήθεια και στήριξη από τον σύντροφό σας και το οικογενειακό περιβάλλον ή τους φίλους σας. Φροντίστε να ξεκουράζεστε, να τρέφεστε σωστά και να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας. Βγαίνετε από το σπίτι και αλλάζετε παραστάσεις. Αν η στενοχώρια σας χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου και αισθάνεστε απελπισμένη συνέχεια επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

 

Κατάθλιψη της λοχείας.

Εάν αισθάνεστε σοβαρές μεταβολές στη διάθεση, απώλεια όρεξης, έντονη κούραση και έλλειψη χαράς για τη ζωή αμέσως μετά τον τοκετό ίσως να παρουσιάζετε κατάθλιψη της λοχείας. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας, ιδίως εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται με τον καιρό, εάν δεν μπορείτε να περιποιείστε το μωρό, εάν σκέφτεστε να βλάψετε το μωρό ή τον εαυτό σας.

 

Απώλεια βάρους.

Μετά την γέννα ίσως νιώθετε πιο πλαδαρή και εκτός φόρμας. Μπορεί να φαίνεστε σαν να είστε ακόμα έγκυος. Μην ανησυχείτε είναι κάτι τελείως φυσιολογικό. Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν ως και 10 κιλά κατά την διάρκεια της γέννας συμπεριλαμβανομένου του βάρους του μωρού, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό. Τις ημέρες μετά την γέννα, θα χάσετε και το επιπρόσθετο βάρος από την κατακράτηση υγρών. Μετά από αυτό, μια υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσουν να χάσετε σταδιακά βάρος και να φτάσετε το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη.

 

Η πρώτη επίσκεψη στον γιατρό σας μετά τις 40 ημέρες της λοχείας.

Περίπου έξι εβδομάδες μετά την γέννα, ο ιατρός σας θα ελέγξει τον κόλπο σας, τον τράχηλο και την μήτρας σας ώστε να δει ότι επουλώνονται σωστά. Επίσης θα ελέγξει το στήθος σας, το βάρος και την αρτηριακή σας πίεση. Είναι η κατάλληλη στιγμή επίσης να μιλήσετε για τον οικογενειακό προγραμματισμό (αντισύλληψη), τον θηλασμό και για το πώς έχει αλλάξει η ζωή σας με το μωρό. Επίσης εάν θέλετε μιλήστε για τις ασκήσεις Kegel οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση του πυελικού εδάφους.

Πέραν όλων αυτών, μοιραστείτε τυχόν ανησυχίες σας τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία. Πιθανότατα αυτά που νιώθετε είναι απολύτως φυσιολογικά. Ο ιατρός είναι εκεί για να σας χαρίσει ασφάλεια για αυτήν την καινούργια φάση της ζωή σας.

Περισσότερες πληροφορίες

www.mayoclinic.com

 

Διαβάστε επίσης

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.