Οι πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό ονομάζονται περίοδος λοχείας. Το σώμα σταδιακά ανακάμπτει και επανέρχεται στην προηγούμενη κατάστασή του.Το σεξ αυτή την χρονική περίοδο είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας!
Γιατί είναι μειωμένη η διάθεση για σεξ μετά τον τοκετό;
Οι λόγοι που υπάρχει μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή αυτό το χρονικό διάστημα είναι:
- Η ενόχληση από την περινεοτομή. Επίσης επούλωση τυχόν ρήξεων που έχουν γίνει στον κόλπο και το περίνεο κατά την διάρκεια του τοκετού.
- Αν έχετε κάνει καισαρική ίσως αισθάνεστε ενοχλήσεις ακόμη στην τομή που επιδεινώνονται με το σεξ.
- Η αιμορραγία και τα κολπικά υγρά που υπάρχουν φυσιολογικά για 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
- Η κούραση μετά την εγκυμοσύνη και την διαδικασία του τοκετού.
- Η κούραση που συνοδεύει την φροντίδα του μωρού.
- Η επίδραση των ορμονών που αλλάζουν σε αυτή την φάση της ζωής σας.
- Η ψυχολογία σας αυτήν την περίοδο είναι ιδιαίτερη. Η διάθεση είναι συνήθως πεσμένη, καταθλιπτική και υπάρχει και το άγχος της φροντίδας του μωρού.
Η προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένεια και η φροντίδα που απαιτεί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και εντάσεις στη σχέση με τον σύντροφό σας.
Πότε είναι ασφαλές το σεξ μετά τον τοκετό;
Η σεξουαλική επαφή μετά το τοκετό είναι γενικά ασφαλής όταν η ουλή που πιθανόν να υπάρχει στον κόλπο και το περίνεο έχει επουλωθεί. Η διαδικασία της επούλωσης μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες ορισμένες φορές. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και ζητήστε να σας εξετάσει εάν έχετε αμφιβολία.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα αποχής, αλλά οι περισσότεροι συστήνουν η έναρξη των σεξουαλικών επαφών να γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό είτε πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό είτε για καισαρική. Σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσετε πάλι τις επαφές πρέπει να αισθάνεστε σωματικά, ψυχολογικά και σωματικά έτοιμη και χαλαρή.
Πώς μπορώ να μειώσω τον πόνο από το σεξ μετά τον τοκετό;
Οι περισσότερες γυναίκες (οι μελέτες αναφέρουν 8-9 στις 10) αισθάνονται πόνο στις πρώτες επαφές τους μετά τον τοκετό. Συχνά αυτή είναι η αιτία που τις αναγκάζει να διακόψουν την επαφή και τις αποτρέπει να την επιδιώξουν πάλι. Η μειωμένη διάθεση και η ελαττωμένη παραγωγή κολπικών υγρών που την συνοδεύει, είναι η συχνότερη αιτία. Τραύμα στην περιοχή του κόλπου μετά τον τοκετό επίσης είναι αιτία πόνου κατά την επαφή.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον πόνο στο σεξ στην περίοδο μετά τον τοκετό:
- Αν έχετε πόνους στην ευαίσθητη περιοχή μετά τον τοκετό και χρησιμοποιείτε παυσίπονα για να ανακουφιστείτε, μπορείτε επίσης να πάρετε κάποιο παυσίπονο πριν την επαφή.
- Κάντε ένα ντους για να χαλαρώσετε το σώμα σας πριν την επαφή.
- Αν η ευαίσθητη περιοχή πονά και έχετε αίσθημα καψίματος μετά την επαφή, ρίξτε κρύο νερό πάνω ή βάλτε κρύες κομπρέσες τοπικά.
- Στο σεξ υιοθετείστε κάποια στάση που να μην σας προκαλεί πόνο. Πειραματιστείτε και βρείτε τι είναι πιο βολικό για εσάς.
- Η μειωμένη διάθεση για επαφή και οι εναλλαγές στις ορμόνες σας είναι συχνά υπεύθυνες για την ελαττωμένη λίπανση του κόλπου σας. Η χρήση λιπαντικών όπως το Κ-Y jelly ή το EVA Vagil βοηθούν την διείσδυση και μειώνουν τον πόνο.
- Αν η κολπική διείσδυση είναι πολύ επώδυνη σκεφτείτε να δοκιμάσετε με τον σύντροφό σας εναλλακτικούς τρόπους για να νιώσετε σεξουαλική ικανοποίηση (π.χ. στοματικό σεξ ή αυνανισμό).
- Προχωρήστε σιγά- σιγά στις επαφές σας και μην το παρακάνετε στην συχνότητα!