Σποραδικά περιστατικά ή μικρές επιδημίες εποχικής γρίπης συμβαίνουν κάθε χρόνο συνήθως ξεκινώντας από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης στην Ελλάδα. Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από την γρίπη στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης (διαβάστε επίσης Εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη).

Υπάρχουν όμως και άλλα σημαντικά μέτρα πρόληψης που μπορείτε να υιοθετήσετε, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας από την έκθεση στον ιό της γρίπης.

  • Αποφύγετε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης. Εάν εσείς είστε άρρωστη αποφύγετε την επαφή με άλλους ώστε να μην κολλήσουν από εσάς.
  • Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστες. Αποφύγετε να πάτε στην δουλειά σας ή σε κλειστούς χώρους (π.χ. εστιατόρια) όταν είστε άρρωστες ώστε να μην μεταδίδετε τον ιό. Επιπλέον η ανάπαυση στο σπίτι θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε γρηγορότερα.
  • Καλύψτε το στόμα και την μύτη όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Χρησιμοποιώντας χαρτομάντηλο ή μαντήλι εμποδίζετε την διασπορά του ιού.
  • Πλύνετε τα χέρια σας τακτικά. Τα χέρια αποτελούν μία σημαντική οδό μετάδοσης της γρίπης. Πλύνετέ τα τακτικά με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό διάλυμα που να περιέχει αλκοόλη.
  • Μην ακουμπάτε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας. Ο ιός συχνά μεταδίδεται όταν κάποια στιγμή ακουμπάτε μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες και μετά φέρνετε τα χέρια σας σε επαφή με τα μάτια, την μύτη ή το στόμα.
  • Καθαρίστε ή απολυμάνετε καλά τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε συχνά σε επαφή (π.χ. χερούλια στις πόρτες) ιδιαίτερα εάν κάποιος είναι άρρωστος στη δουλειά ή στο σπίτι.
  • Αποφύγετε τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους σε περίπτωση που υπάρχει επιδημίας γρίπης στην περιοχή που ζείτε. Παράδειγμα είναι ο κινηματογράφος ή τα σούπερ μάρκετ.

 

Για να γίνεται γρήγορα καλά και να επανέλθετε στις καθημερινές δραστηριότητες προσπαθήστε να υιοθετήσετε τις παρακάτω συνήθειες:

  • Ξεκουραστείτε και φροντίστε να έχετε καλό και αρκετό ύπνο.
  • Η ήπια φυσική δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα), εάν είναι εφικτό από άποψη φυσικής κατάστασης, βοηθά.
  • Ελέγξτε το άγχος σας καθώς αυτό υπονομεύει την φυσική άμυνα του οργανισμού σας.
  • Πιείτε άφθονα υγρά και προτιμήστε υγιεινά και θρεπτικά φαγητά.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.cdc.gov

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.