Το καρδιοτοκογράφημα είναι μια διαδικασία ελέγχου της καλής κατάστασης του εμβρύου κατά την διάρκεια του τοκετού. Παρακολουθούμε την καρδιακή λειτουργία του μωρού με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

 

Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να εντοπίσουμε μεταβολές στον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό κατά την διαδικασία του τοκετού. Κάποιες αλλαγές στον ρυθμό μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα και ίσως είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για να τα αντιμετωπίσουμε.

 

Ένα φυσιολογικό καρδιοτοκογράφημα καθησυχάζει τον ιατρό και τη μαία και φυσικά εσάς ότι ή διαδικασία του τοκετού είναι ασφαλής για το μωρό σας και μπορείτε να συνεχίσετε.

 

Το καρδιοτοκογράφημα είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Παρόλα αυτά σας κρατά καθηλωμένες στο κρεβάτι. Συζητείστε το με τον ιατρό ή τη μαία σας. Υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος παρακολούθησης της καρδιακής λειτουργίας με ειδική συσκευή Doppler ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως ανά 15 λεπτά).

 

Υπάρχουν όμως κάποιες καταστάσεις που η χρήση του καρδιοτοκογράφου πρέπει να είναι συνεχής:

  • Αν έχουν σπάσει τα νερά σας και υπάρχει μηκώνιο (το μωρό έχει ενεργηθεί).
  • Έχετε κάνει επισκληρίδιο αναισθησία.
  • Σας χορηγείται οξυτοκίνη (για επίρρωση των συσπάσεων) ή έχει τοποθετηθεί Prostin (για πρόκληση τοκετού).
  • Βρίσκεστε σε οξύ τοκετό.
  • Αν με το Doppler δεν εντοπίζεται με σαφήνεια ο καρδιακός ρυθμός ή παρατηρούμε μη φυσιολογικό ρυθμό.

Γενικά ο ιατρός μπορεί να ζητήσει να είστε υπό συνεχή καρδιοτοκογραφικό έλεγχο αν θεωρεί ότι το μωρό σας μπορεί να βρίσκεται σε stress.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.