Η εμφάνιση του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2) αναστάτωσε την καθημερινότητα μας. Και από ότι φαίνεται θα παραμείνει μαζί μας για αρκετό χρονικό διάστημα. Στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων και εκδηλώσεων. Από εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος μέχρι σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.

Λίγα είναι γνωστά όμως προς το παρόν, για την επίδραση της λοίμωξη από τον ιό (COVID-19) στις εγκυμονούσες γυναίκες και τα μωρά τους

 

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

 

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω:

  • πυρετός,
  • βήχας,
  • πονόλαιμος, πονικέφαλο,
  • αρθραλγίες, μυαλγίες,
  • καταβολή,
  • δυσκολία στην αναπνοή και
  • διάρροιες.

 

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει:

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

ή

  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

 

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Εφαρμόζοντας γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών που προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν και τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

 

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

 

Τι συμβαίνει εάν είμαι έγκυος και νοσήσω από COVID -19;

Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες μέχρι τώρα από δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την επίπτωση που έχει το COVID-19 στην εγκυμοσύνη. Οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ανοσολογικές και φυσιολογικές αλλαγές που ορισμένες φορές τις καθιστούν πιο ευάλωτες στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως το COVID-19. Οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όπως ισχύει για παράδειγμα στην περίπτωση της γρίπης.

 

Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών σε εγκύες με το COVID-19;

Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ακόμη σχετικά με τις επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει το COVID-19 στην εγκυμοσύνη.

  • Αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού έχει αναφερθεί σε περιπτώσεις COVID-19 στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αφορούν όμως λίγα περιστατικά.
  • Αυξημένη πιθανότητα αποβολών, είχε παρατηρηθεί σε περιπτώσεις μόλυνσης με άλλους σχετικούς κοροναϊούς [SARS-CoV και MERS-CoV].
  • Ο υψηλός πυρετός στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

 

Μπορεί το COVID-19 να μεταδοθεί από την μητέρα στο έμβρυο;

Ο ιός που προκαλεί το COVID-19 πιστεύεται ότι εξαπλώνεται κυρίως με στενή επαφή με μολυσμένο άτομο όπως αναφέρεται παραπάνω. Το αν η έγκυος γυναίκα με COVID-19 μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο ή το νεογνό με άλλους τρόπους είναι ακόμη άγνωστη. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή εάν ο ιός μεταδίδεται από την μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την ώρα του τοκετού.

  • Σε περιορισμένες πρόσφατες σειρές περιστατικών βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες με το COVID-19, σε κανένα από τα βρέφη δεν ανιχνεύτηκε ο ιός που προκαλεί το COVID-19.
  • Επιπλέον, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε μέχρι τώρα σε δείγματα αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλακτος.

 

Μπορεί να θηλάσει μία μητέρα που έχει επιβεβαιωμένη λοίμωξη ή υποψία ότι έχει το COVID-19;

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη διατροφή για τα νεογέννητα στις περισσότερες περιπτώσεις. Επιπλέον παρέχει προστασία και αντισώματα για πολλές λοιμώξεις. Υπάρχουν πολλά που είναι άγνωστα ακόμη, σχετικά με τον ακριβή τρόπο μετάδοσης του COVID-19. Η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος, όπως και στην γρίπη. Ο ιός περιέχεται στα σταγονίδια που παράγονται όταν βήχουμε και στις εκκρίσεις της μύτης όταν έχουμε καταρροή. Σε περιπτώσεις άλλων κορονοϊών ο ιός δεν ανιχνεύτηκε στο μητρικό γάλα. Δεν ξέρουμε όμως ακόμη τι ισχύει για τον COVID-19.

Εάν έχει επιβεβαιωθεί ή υπάρχει υποψία ότι έχετε COVID-19, η απόφαση για το αν θα θηλάσετε ή όχι, πρέπει να παρθεί αφού εξετάσετε την κατάσταση με τους ιατρούς που σας φροντίζουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγετε την διασπορά της λοίμωξης στο μωρό σας.

  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε το μωρό σας.
  • Φορέστε προστατευτική μάσκα προσώπου όταν θηλάζετε.
  • Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν το πιάσετε.

 

Υπάρχει μακροπρόθεσμος κίνδυνος στα βρέφη μετά από λοίμωξη της μητέρας από το COVID-19;

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει το COVID-19 στην υγεία των βρεφών είτε ήρθαν άμεσα σε επαφή με την λοίμωξη μετά το τοκετό είτε όταν εκτέθηκαν στον ιό ενώ ήταν μέσα στην μήτρα.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες βασίζονται σε ότι είναι γνωστό μέχρι στις 03/03/2020. Καθώς νέα δεδομένα και πληροφορίες προστίθενται συνεχώς ακολουθήστε τις πηγές μας ώστε να έχετε την πιο πρόσφατη ενημέρωση.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.eody.gov.gr

www.acog.org

www.ajog.org

www.cdc.gov

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.