Διατροφή.

Προσέξτε την καθαριότητα στα προϊόντα που καταναλώνονται ωμά. Όταν ετοιμάζετε κρέας για μαγείρεμα ή ψήσιμο φροντίστε τα χέρια σας να είναι καθαρά. Τα κρέατα πρέπει να είναι καλά ψημένα ή βρασμένα. Μπορείτε να καταναλώνετε μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο και ψάρι. Προσέξτε πολύ την κατανάλωση χοιρινού κρέατος εκτός σπιτιού (γύρος, κεμπάπ, παντσέτες) διότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί η ποιότητα του ψησίματος. Μην καταναλώνετε κρέατα που περιέχουν εντόσθια όπως λουκάνικο, κοκορέτσι, σπληνάντερο μαγειρίτσα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α όπως το συκώτι, να μην καταναλώνονται στο πρώτο τρίμηνο (ελεύθερα αργότερα). Αποφύγετε τα ωμά κρέατα όπως το μπέικον και το προσούτο. Τέλος μην καταναλώνετε τυριά εάν το γάλα από το οποίο παρασκευάζονται δεν είναι παστεριωμένο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά όταν καταναλώνονται ωμά. Σε περιστάσεις που δεν είστε σίγουροι για την καθαριότητα προτιμήστε τα βραστά ή ψητά λαχανικά και τα ξεφλουδισμένα φρούτα.

 

Συμπληρώματα διατροφής

Το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι σημαντική η χορήγηση συμπληρώματος που περιέχει φυλλικό οξύ (είναι το μόνο συμπλήρωμα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Σίδηρος και ασβέστιο χορηγούνται συνήθως αργότερα στην εγκυμοσύνη (εάν κριθεί απαραίτητο).

 

Φάρμακα.

Η λήψη παρακεταμόλης (Depon, Panadol) επιτρέπεται σε όλη την διάρκεια της κύησης (η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση είναι 500mg με 1 gr ανά 6ωρο). Για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον ιατρό.

Η επαφή με πάσχοντες από ιώσεις και ιδίως εάν πρόκειται μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγονται. Σημειώνεται ότι ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) μεταδίδεται συχνά με φιλί από μικρό παιδί (τις περισσότερες φορές η νόσος διαδράμει χωρίς συμπτώματα).

 

Ακτινογραφίες.

Πρέπει να αποφεύγονται οι ακτινογραφίες κατά την διάρκεια της κύησης εκτός εάν συνυπάρχει σημαντικός λόγος υγείας. Όταν γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα για το κύημα.

 

Κάπνισμα.

Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς στην διάρκεια της κύησης.

 

Αλκοόλ.

Καλό είναι να αποφεύγετε τη λήψη αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

 

Καφές.

Μικρές ποσότητες καφέ, τσαγιού ή χαμομηλιού (συνολικά 2 φλιτζάνια την ημέρα) επιτρέπονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο ντεκαφεϊνέ είναι μια καλή λύση επίσης.

 

Υγιεινή δοντιών.

Επειδή τα ούλα ματώνουν εύκολα στην διάρκεια της κύησης καλό είναι να πλένονται τακτικά με μαλακή οδοντόβουρτσα. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο συνιστάται. Εάν προκύψει η ανάγκη για πράξεις για τις οποίες ο οδοντίατρος έχει αμφιβολία εάν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της κύησης, καλό είναι να επικοινωνήσει με τον ιατρό σας.

 

Προσωπική περιποίηση.

Δεν υπάρχουν δεδομένα από ιατρικές μελέτες που να συσχετίζουν την βαφή των μαλιών και την εγκυμοσύνη. Οι καθιερωμένες συστάσεις είναι οποιαδήποτε βαφή να γίνεται μετά τις 16 εβδομάδες κύησης (4ος μήνας). Καλό είναι να προτιμώνται οι ανταύγιες και οι φυτικές βαφές μαλιών.

Το βάψιμο των νυχιών και η χρήση κοινών καλλυντικών περιποίησης (σαπούνια, αφρόλουτρα, κρέμες, κραγιόν κ.λ.π.) επιτρέπονται εκτός εάν ο κατασκευαστής του προϊόντος υποδεικνύει το αντίθετο για την εγκυμοσύνη. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση προϊόντων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α καθώς και ρετινοειδή (συνήθως περιέχονται σε κρέμες απολέπισης και ανάπλασης του δέρματος).

 

Σεξ.

Εκτός εάν υπάρχουν προβλήματα, το σεξ επιτρέπεται σε όλη την διάρκεια της κύησης. Δεν επιτρέπεται στις περιπτώσεις που υπάρχει έστω και μικρή αιμορραγία από τον κόλπο, όταν ο πλακούντας είναι πολύ χαμηλά (προδρομικός), όταν υπάρχουν δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, όταν υπάρχει πόνος χαμηλά στην κοιλιά και όταν υπάρχει διαρροή αμνιακού υγρού (πρόωρη ρήξη των υμένων). Καλό είναι να αποφεύγονται οι επαφές, επίσης στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολλαπλές (καθ’ έξιν) ουρολοιμώξεις.

 

Ταξίδια.

Είναι απαραίτητη η χρήση ζώνης ασφαλείας έως και τον τελευταίο μήνα της κύησης. Σε μακρινά ταξίδια ιδίως με αυτοκίνητο η έγκυος πρέπει ανά 1-2 ώρες να περπατά για 10-15 λεπτά ώστε να ελαττώνεται η πιθανότητα θρόμβωσης λόγω ακινησίας. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μηχανάκι και ποδήλατο ιδίως μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού καλό είναι να προηγείται συνεννόηση με τον ιατρό.

 

Ντύσιμο.

Τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα. Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, τα σφιχτά καλτσόν και τα συνθετικά εσώρουχα καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες μυκητίασης του κόλπου. Επίσης παπούτσια με ψηλά τακούνια (πάνω από 6 πόντους) καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται.

 

Γυμναστική.

Επιτρέπονται το βάδισμα, το σταθερό ποδήλατο, η αεροβική γυμναστική, η yoga και το κολύμπι στη θάλασσα (το κολύμπι σε κοινόχρηστη πισίνα πρέπει να το αποφεύγετε). Πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπόψη του τη φυσική κατάσταση του πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης να λαμβάνετε υπόψη το γεγονός ότι το σώμα αλλάζει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές αυτές (αύξηση βάρους, ευκολότερη κόπωση, μετατόπιση κέντρου βάρους) πρέπει να γίνονται σεβαστές και να μην το παρακάνετε!

 

Εργασία.

Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία καθώς και το να σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Λάβετε υπ’ όψη σας ότι το σώμα σας «κουράζετε» πιο εύκολα κατά της διάρκεια της κύησης. Ακούστε το!

Όταν κάθεστε για πολύ ώρα η μέση σας μπορεί να «διαμαρτυρηθεί». Τοποθετείστε ένα μικρό μαξιλάρι χαμηλά στην πλάτη σας.

 

Κατοικίδια ζώα.

Εάν είστε έγκυος δεν χρειάζεται να απομακρύνετε τα κατοικίδια ζώα από κοντά σας. Πρέπει όμως να παίρνετε περισσότερες προφυλάξεις ιδίως σε ότι αφορά την περιποίησή τους. Φροντίστε την υγιεινή τους και πλύνετε καλά τα χέρια σας όταν ασχολείστε μαζί τους ή με αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε επαφή.

 

Συνηθισμένες ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης.

Συνήθως εμφανίζονται από την αρχή:

  • Ναυτία και εμετός (ιδίως τις πρωινές ώρες).
  • Πόνοι χαμηλά στην κοιλιά.
  • Καούρες στο στομάχι. Δυσπεψία.
  • Δυσκοιλιότητα. Αιμορροΐδες.
  • Συχνοουρία.
  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις.
  • Εύκολη κόπωση, υπνηλία.
  • Ζαλάδες και παροδικές τάσεις λιποθυμίας.
  • Υποκειμενικό αίσθημα δύσπνοιας και παλμών στο στήθος.
  • Κακοδιαθεσία και λίγο περισσότερα «νευράκια».

Συχνά εμφανίζονται με την πρόοδο της εγκυμοσύνης:

  • Πόνοι σε όλη την κοιλιά, στην πλάτη, στα πλευρά.
  • Κράμπες (ιδίως τις βραδινές ώρες).

 

Επιπλέον πληροφορίες.

www.all4mama.gr

www.paidorama.com

www.imommy.gr

www.babyspace.gr

 

Ξενόγλωσσα sites από τα οποία μπορείτε επίσης να αντλήσετε χρήσιμες πληροφορίες:

www.pregnancy.about.com

www.pregnancy.com

www.pregnancy.org

www.babycenter.com/pregnancy

www.whattoexpect.com/pregnancy

www.nice.org.uk (θα βρείτε ένα εκτενές ενημερωτικό κείμενο: Antenatal care: routine care for the healthy pregnant woman)

 

Πληροφορίες για τα βλαστοκύτταρα

www.biohellenika.gr

www.parentsguidecordblood.org

http://hcbb.bioacademy.gr (δημόσια τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος).

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.