Τι πρέπει να κάνετε όταν σπάσουν τα νερά σας; Πρώτα απ’ όλα να μη σας πιάσει πανικός. Μερικές φορές τα νερά μπορεί να σπάσουν πριν ξεκινήσουν οι συσπάσεις του τοκετού. Κάποιες φορές υπάρχει απότομα μια μεγάλη απώλεια υγρών από τον κόλπο ενώ κάποιες άλλες διαπιστώνεται μικρή ροή κατά διαστήματα.

Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι έχουν σπάσει τα νεύρα σας πρέπει να σημειώσετε μερικά πράγματα:

  • Την ακριβή ώρα που έγινε αυτό.
  • Την ποσότητα των υγρών. Ήταν μεγάλη ροή ή αν ήταν σταδιακά και σε μικρότερη ποσότητα.
  • Το χρώμα που είχαν τα νερά. Φυσιολογικά είναι διαφανή και λεπτόρρευστα ή μπορεί να περιέχουν μικρή ποσότητα αίματος. Αν διαπιστώσετε ότι είναι παχύρρευστα σαν χυλός και έχουν χρώμα σκούρο (πράσινο συνήθως) τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι περιέχουν μηκώνιο. Το μηκώνιο στην πραγματικότητα είναι σημάδι ότι το μωρό έχει ενεργηθεί.
  • Τέλος καλό είναι να σημειώσετε αν τα νερά έχουν κάποια μυρωδιά. Φυσιολογικά είναι άοσμα. Αν υπάρχει κάποια βαριά ενοχλητική μυρωδιά μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης.

 

Καλέστε άμεσα τον ιατρό ή την μαία σας

Όταν σπάσουν τα νερά σας συνήθως υπάρχει χρόνος για να κάνετε ένα ντουζ και να μαζέψετε κάποια τελευταία πράγματα για το μαιευτήριο. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι αναγκαίο να καλέσετε και να ενημερώσετε άμεσα τον ιατρό ή τη μαία σας.

  • Αν το σπάσιμο των νερών συνοδεύεται από μεγάλη αιμορραγία ή/και οξύ πόνο που δεν υποχωρεί.
  • Αν δεν είστε στο τέλος της εγκυμοσύνης (πριν τις 37 εβδομάδες). Υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
  • Αν στην καλλιέργεια του κολπικού υγρού που έχει προηγηθεί υπάρχει Group B στρεπτόκοκκος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μεταβείτε νωρίτερα στο μαιευτήριο για να σας χορηγηθεί η κατάλληλη αντιβίωση.
  • Αν διαπιστώσετε ότι να νερά είναι παχύρευστα και χρωματισμένα σκούρα (συνήθως πράσινα). Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό σας βρίσκεται σε stress.
  • Αν παρατηρήσετε έντονη δυσοσμία μαζί με τα υγρά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα σας δοθούν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε και το πώς πρέπει να κινηθείτε.

 

Αν δεν είστε σίγουρη

Κάποιες φορές μπορεί να μην είστε βέβαιες ότι έσπασαν τα νερά. Αυτό συμβαίνει:

  • Όταν η ροή είναι μικρή και δεν είναι συνεχής.
  • Όταν η ρήξη συμβαίνει ενώ κάνετε μπάνιο.
  • Μερικές φορές μπορεί λανθασμένα να έχετε την εντύπωση ότι πρόκειται για απώλεια ούρων.

Αν λοιπόν δεν είστε σίγουρες ξαπλώστε στο κρεβάτι και τοποθετείστε χαρτοβάμβακα μέσα από το εσώρουχο. Αν προσέξετε ότι ο χαρτοβάμβακας συνεχώς γεμίζει με υγρό τότε αυτό σημαίνει ότι μάλλον τα νερά σας έχουν σπάσει. Είναι ώρα να ενημερώσετε τον ιατρό ή τη μαία σας και να ετοιμάζεστε για το μαιευτήριο.

Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες είναι καλύτερα πάντα να ζητάτε τη γνώμη του ιατρού ή της μαίας σας.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.