Ουρολοίμωξη σημαίνει την ύπαρξη μικροβίων στα ούρα, η οποία συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

  • Συχνοουρία: έντονη διάθεση για ούρηση σε ασυνήθιστα συχνά χρονικά διαστήματα, π.χ. ανά 5-15 λεπτά. Επίσης συνήθως συνυπάρχει συχνή έγερση το βράδυ για ούρηση.
  • Δυσουρία: πόνος κατά την διάρκεια της ούρησης, συνήθως οξύς και επαναλαμβανόμενος σε κάθε ούρηση.
  • Επιτακτική ούρηση: έντονη ανάγκη για ούρηση άμεσα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να «κρατήσει» τα ούρα της κάποια.
  • Πυρετός: συνήθως πρόκειται για χαμηλή πυρετική κίνηση. Μπορεί ο πυρετός να γίνει υψηλός (>38,5℃) εάν η λοίμωξη επεκταθεί στα νεφρά.

Τα μικρόβια εισέρχονται και μολύνουν την ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Στη γυναίκα, το μικρό μήκος της ουρήθρας και η μορφολογία της (ευθεία), την καθιστούν πιο ευάλωτη σε επεισόδια ουρολοιμώξεων.

Το μικρόβιο που συνήθως προκαλεί τις ουρολοιμώξεις είναι το κολοβακτηρίδιο, (E. Coli, στο 90-95% των περιπτώσεων) το οποίο αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και του πρωκτού.

 

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις: πρόληψη.

Μερικές φορές παρουσιάζονται επαναλαμβανόμενα επεισόδια ουρολοιμώξεων, (υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν μέτρα που συστήνονται για την πρόληψη τέτοιων επαναλαμβανομένων επεισοδίων ουρολοιμώξεων στις γυναίκες Συνήθως πρόκειται για κυστίτιδες, δηλαδή φλεγμονή μόνο της ουροδόχου κύστης.

  • Πιείτε αρκετά υγρά. Προτείνουμε 8 ποτήρια νερού την ημέρα (περίπου 1,5 λίτρα). Με αυτό τον τρόπο παράγονται περισσότερα και αραιότερα ούρα. Η συχνότερη ούρηση έχει σαν αποτέλεσμα να παρασύρονται και να αποβάλλονται τα μικρόβια από την ουροδόχο κύστη, ελαττώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης.
  • Ουρείτε τακτικά και άμεσα όταν έχετε επιθυμία. Μην περιμένετε να γυρίσετε στο σπίτι και μην «κρατιέστε». Είναι προτιμότερο να αδειάσετε την κύστη σε μία τουαλέτα που δεν σας είναι οικεία παρά να αναστείλετε την επιθυμία σας (τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοίμωξη υπάρχουν στο δέρμα σας και δεν προέρχονται από την τουαλέτα!). Η παραμονή των ούρων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κύστη δίνει στα μικρόβια την δυνατότητα να αναπτυχθούν. Επίσης η πρακτική του «κρατήματος» απορυθμίζει την σωστή λειτουργία της κύστης μακροπρόθεσμα.
  • Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σωστά. Καθίστε λίγο παραπάνω στην τουαλέτα όταν ουρείτε και μην βιάζεστε. Πιέστε τους μύες της πυέλου ώστε να αδειάσετε εντελώς την κύστη σας.
  • Μετά την ούρηση ή αφόδευση. Σκουπιστείτε με φορά από εμπρός προς τα πίσω. Αυτό αποτρέπει μικρόβια που βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού (όπως το κολοβακτηρίδιο) να έρθουν σε επαφή με την περιοχή της ουρήθρας.
  • Στο σεξ. Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας πριν και μετά την σεξουαλική επαφή. Αυτό θα «διώξει» τα μικρόβια που πιθανόν να έχουν εισέλθει, ιδιαίτερα μετά από μεγάλης έντασης και διάρκειας επαφή. Πλυθείτε με άφθονο χλιαρό-κρύο νερό και σκουπιστείτε καλά καθώς η ζέστη και η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων τοπικά. Κάποιες πρακτικές στο σεξ, όπως η πρωκτική επαφή, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ουρολοίμωξης καθώς στον πρωκτό υπάρχουν σε φυσιολογικές συνθήκες άφθονα μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο.
  • Πιείτε χυμό “κράνμπερυ” (cranberry) τακτικά. Ο χυμός αυτός μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση του κολοβακτηριδίου στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως. Πιείτε ποσότητα ίση με μισό ποτήρι νερό 2 φορές την ημέρα. Την λήψη cranberry πρέπει αποφεύγουν οι διαβητικοί, άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκος στομάχου και διαφραγματοκήλη. Επίσης απαγορεύεται η λήψη του σε άτομα που παίρνουν Sintrom (αντιπηκτικά χάπια). To cranberry κυκλοφορεί και σε μορφή χαπιού.
  • Στην καθημερινή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικά ή υγρά καθαρισμού μέσα στον κόλπο. Μεταβάλλουν την ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας και την οξύτητα του κόλπου (pH) και ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Αρωματικά σαπούνια, αφρόλουτρα, χαρτιά υγείας, και σερβιέτες ή σερβιετάκια μπορεί να ερεθίζουν την ουρήθρα (η οποία οδηγεί στην ουροδόχο κύστη). Αποφύγετέ τα.
  • Στο ντύσιμο. Προσπαθήσετε να αποφύγετε στενά εσώρουχα και ρούχα, ιδίως αν είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά. Αυξάνουν την ζέστη και την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Μην παίρνετε μόνη σας αντιβιοτικά. Εάν δεν τα λαμβάνετε σωστά ή τα παίρνετε χωρίς να είναι σίγουρο ότι έχετε ουρολοίμωξη μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Μερικές φορές μπορεί παρόμοια συμπτώματα να δημιουργήσει και η μυκητίαση. Εάν παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς να είναι απαραίτητο ή με λάθος τρόπο υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη μικροβίων καθιστώντας δυσκολότερη την θεραπεία μιας ενδεχόμενης μελλοντικής λοίμωξης.
  • Δείτε έναν ουρολόγο. Ιδιαίτερα εάν παρουσιάσετε περισσότερα από 3 επεισόδια ουρολοίμωξης σε ένα έτος. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε επιπλέον, πιο εξειδικευμένες, εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα ή κυστεοσκόπηση). Μερικές φορές ίσως χρειάζεται να παίρνετε για μεγαλύτερο διάστημα καθημερινά μία χαμηλότερη δόση αντιβιοτικού ή να παίρνετε αντιβίωση μετά από την σεξουαλική επαφή (προφυλακτική δόση).

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.