Το καλοκαίρι κολπίτιδες είναι πιο συνηθισμένες από ότι τις άλλες εποχές του έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή το καλοκαίρι, η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί αυξημένη παραγωγή ιδρώτα τοπικά. Η ζέστη και η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή ευνοούν την ανάπτυξη:

  • κολπικής μυκητίασης
  • βακτηριακής κολπίτιδας
  • ουρολοιμώξεων
  • δερματικών ερεθισμών τοπικά

 

Πως μπορείτε να αποφύγετε τις καλοκαιρινές κολπίτιδες;

  • Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να καθίσετε αρκετή ώρα ακίνητη. Εάν κάθεστε πολλή ώρα, π.χ. σε μια καρέκλα, και φοράτε πολύ στενά ρούχα τότε αυξάνεται η υγρασία και δεν υπάρχει καλός αερισμός της περιοχής. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ερεθισμός και ενόχληση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  • Αλλάξτε το βρεγμένο μαγιό σας και μην το αφήνετε να στεγνώνει πάνω σας, ιδιαίτερα εάν έχετε «ευαισθησία» και παθαίνετε εύκολα κολπίτιδες. Κρατείστε στεγνή την ευαίσθητη περιοχή.
  • Μην κάνετε κολπικές πλύσεις. Ο κόλπος καθαρίζεται μόνος του και έχει φυσικούς μηχανισμούς άμυνας. Οι κολπικές πλύσεις αλλάζουν το κολπικό pH, δημιουργούν ερεθισμό στον κόλπο και μεταβάλλουν τη φυσιολογική χλωρίδα. Η μεταβολή της φυσιολογικής χλωρίδας αλλάζει την ισορροπία των μικροβίων στον κόλπο και ευνοεί την υπερανάπτυξη μικροοργανισμών που δημιουργούν συμπτώματα. Τα προϊόντα που υπάρχουν για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής είναι μόνο για εξωτερική χρήση.
  • Χρησιμοποιείστε σερβιέτες και ταμπόν που δεν περιέχουν αρωματικές ουσίες. Προτιμήστε προϊόντα που είναι all-cotton αν είναι δυνατόν. Αλλάζετε τακτικά ώστε να μένει στεγνή η περιοχή. Ίσως αυτήν την περίοδο του χρόνου να είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ταμπόν καθώς έτσι περιορίζεται ο ερεθισμός που προκαλείται τοπικά από τις σερβιέτες, σε κάποιες γυναίκες.
  • Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα. Τα συνθετικά εσώρουχα δεν δίνουν την δυνατότητα στο δέρμα της περιοχής να «αναπνέει» και αυξάνουν την περιοχή υγρασία τοπικά. Η χρήση συνθετικών εσωρούχων είναι από τις πιο συχνές αιτίες ανάπτυξης κολπικής μυκητιάσεις σε πολλές γυναίκες.
  • Αν επιθυμείτε να αφαιρέσετε τις τρίχες από την ευαίσθητη περιοχή κάντε το 1-2 ημέρες πριν πάτε στην πισίνα ή την θάλασσα. Αυτό ισχύει όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε τις τρίχες (λέιζερ, ξυράφι ή κερί). Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο ώστε να επουλωθεί το δέρμα και να κλείσουν οι πόροι του, πριν να έρθει σε επαφή με το χλώριο της πισίνας ή το θαλασσινό νερό που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμούς.
  • Πίνετε άφθονα υγρά και πηγαίνετε αμέσως τουαλέτα για να ουρήσετε μόλις νιώσετε την ανάγκη. Μην «κρατάτε» τα ούρα σας και ουρείτε πάντα μετά από την επαφή.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.