Πληροφορίες για την ασθενή

Όνομα ασθενούς: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ημερομηνία τοποθέτησης: . . . . . .  /. . . . . . /. . . . . .

Τοποθετήθηκε από: Γεώργιος Καλόγηρος, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

 

Μελλοντικές επισκέψεις

Η πρώτη επίσκεψη γίνεται μετά την πρώτη ή δεύτερη έμμηνο ρύση μετά την τοποθέτηση. Οι επόμενες επισκέψεις είναι ετήσιες στα πλαίσια του τακτικού γυναικολογικού ελέγχου.

 

Η διάρκεια χρήσης είναι πέντε έτη. Η ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή πρέπει να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί το αργότερο μέχρι τον

_____________________ του _____________________ .

Φυλάξετε αυτό το φυλλάδιο για μελλοντική αναφορά.

 

Τι είναι το Mirena ;

Το Mirena είναι μια μικρή ενδομήτρια συσκευή σε σχήμα Τα, η οποία, μετά από την τοποθέτηση της, απελευθερώνει την ορμόνη λεβονοργεστρέλη μέσα στη μήτρα. Το σχήμα “Τ” χρησιμοποιείται, ώστε να προσαρμόζεται η συσκευή καλύτερα στο σχήμα της μήτρας. Το κάθετο μέρος του από το σχήμα Τ της συσκευής φέρει έναν κύλινδρο που περιέχει την ορμόνη. Στο κάτω άκρο του κάθετου μέρους βρίσκονται δύο πολύ λεπτά νήματα. Το κάθετο μέρος του ‘Τ’ περιέχει μία ορμόνη λεβονοργεστρέλη, η οποία προσομοιάζει σε μία ορμόνη που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός σας. Η συσκευή απελευθερώνει λεβονοργεστρέλη στο σώμα σας, με σταθερή ταχύτητα, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες (20 μικρογραμμάρια ανά 24 ώρες). Το Mirena προλαμβάνει μία κύηση ρυθμίζοντας τη μηνιαία ανάπτυξη του ενδομητρίου, έτσι ώστε το ενδομήτριου να μην μπορεί να είναι αρκετά παχύ, ώστε να μπορείτε να μείνετε έγκυος, καθώς επίσης κάνοντας τη βλέννα στον τράχηλο (στο άνοιγμα της μήτρας) πιο παχύρευστη, εμποδίζοντας έτσι το σπέρμα να φτάσει στη μήτρα και να γονιμοποιήσει το ωάριο.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις

Το Mirena χρησιμοποιείται για : την αντισύλληψη την προστασία από υπερπλασία του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια θεραπείας οιστρογονικής υποκατάστασης τη θεραπεία της ιδιοπαθούς εμμηνορραγίας.

Τι θα πρέπει να προσέξετε κατά τη χρήση της συσκευής Mirena:

Πυελική λοίμωξη

Το Mirena δεν προσφέρει προστασία ενάντια στις πυελικές λοιμώξεις ή τα αφροδίσια νοσήματα.

Αποβολή συσκευής

Τα συμπτώματα της μερικής ή ολικής αποβολής οποιασδήποτε συσκευής ενδέχεται να περιλαμβάνουν αιμορραγία ή πόνο. Ωστόσο, η συσκευή μπορεί να αποβληθεί από την κοιλότητα της μήτρας και χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τη γυναίκα. Η μερική αποβολή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της συσκευής. Δεδομένου ότι η ενδομήτρια συσκευή Mirena μειώνει την ποσότητα του αίματος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης, η αύξηση της ποσότητας του αίματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποβολής της συσκευής.

Εμφάνιση μητρορραγίας

Εάν εμφανιστεί μητρορραγία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Το πιθανότερο είναι ότι δεν απαιτείται άλλη ορμονική παρέμβαση για την αντιμετώπισή της.

Αναιμία

Καθώς η ποσότητα της καταμήνιας αιμορραγίας μειώνεται συνήθως με τη χρήση του Mirena, οι περισσότερες ασθενείς παρουσιάζουν αύξηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Αυτό σημαίνει μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας.

Εγκυμοσύνη

Η περίπτωση να μείνει η γυναίκα έγκυος κατά τη διάρκεια της χρήσης του Mirena είναι εξαιρετικά σπάνια. Εάν όμως συμβεί είναι πιθανή μια εξωμήτρια κύηση το Mirena θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατόν.

Θα πρέπει να ενημερώσω το γιατρό μου εάν

  • Εσείς ή ο σύντροφός σας νιώθετε πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.
  • Εμφανιστούν ξαφνικές μεταβολές στη εμμηνορρυσία σας (π. χ. εάν οι καταμήνιες αιμορραγίες σταματήσουν εντελώς και έχετε επίμονη αιμορραγία ή πόνο ή εάν έχετε κανονικά ελαφρές ή καθόλου καταμήνιες αιμορραγίες και ξαφνικά παρουσιάσετε έντονη αιμορραγία).
  • Έχετε άλλου είδους ιατρικά προβλήματα, όπως ημικρανίες ή έντονους πονοκεφάλους, οι οποίοι επαναλαμβάνονται, ξαφνικές διαταραχές της όρασης, ίκτερο (κιτρίνισμα του άσπρου του ματιού/ ή των νυχιών), ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών, αύξηση σωματικού βάρους, κατάθλιψη, θρομβοεμβολικές διαταραχές.
  • Δεν μπορείτε να βρείτε πλέον τα νήματα της συσκευής.
  • Αισθάνεστε το κάτω μέρος της συσκευής.
  • Έχετε την υποψία πως είστε έγκυος.
  • Έχετε επίμονο πόνο στο χώρο της κοιλίας, πυρετό ή ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις.
  • Δεν είναι επικίνδυνο αν παρουσιαστεί ναυτία ή ευαισθησία στους μαστούς ή αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Ο γιατρός σας θα πρέπει να ενημερώνεται αν λαμβάνεται άλλα φάρμακα ή αν πάσχετε από βαλβιδοπάθεια ή σακχαρώδη διαβήτη ή αν πρόκειται να υποβληθείτε σε εργαστηριακό έλεγχο.

Επηρεάζει το Mirena τη σεξουαλική επαφή

Κανονικά, δεν θα πρέπει να νιώθετε ούτε εσείς ούτε ο σύντροφός σας τη συσκευή Mirena κατά τη σεξουαλική επαφή. Ορισμένες φορές, ο σύντροφός σας μπορεί να νιώσει κατά τη σεξουαλική επαφή τα νήματα ου Mirena. Ούτε εσείς ούτε ο σύντροφός σας πρέπει κανονικά να αισθάνεστε την ίδια τη συσκευή Mirena και δεν θα πρέπει να αισθάνεστε άβολα κατά τη σεξουαλική επαφή. Εάν νιώθετε εσείς ή ο σύντροφός σας τη συσκευή του Mirena κατά τη σεξουαλική επαφή, τότε δεν θα πρέπει να έχετε άλλη σεξουαλική επαφή εώς ότου επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα βεβαιωθεί πως το Mirena βρίσκεται στη σωστή θέση.

Πόσο πρέπει να περιμένω πριν να έχω σεξουαλική επαφή, μετά την τοποθέτηση

Είναι σκόπιμα να περιμένετε περίπου 24 ώρες μετά την τοποθέτηση του Mirena, πριν να έχετε σεξουαλική επαφή., ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας το χρόνο να αναλάβει. Ωστόσο, το Mirena προλαμβάνει μία εγκυμοσύνη από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί.

Μπορώ να χρησιμοποιώ ταμπόν

Συνιστάται να χρησιμοποιούνται σερβιέτες. Εάν χρησιμοποιήσετε ταμπόν, αυτό θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην τραβήξετε τα νήματα αφαίρεσης του Mirena.

Τι μπορεί να συμβεί εάν το Mirena φύγει από τη θέση

Είναι πολύ σπάνιο, αλλά πιθανό, το Mirena να φύγει από τη θέση του κατά τη διάρκεια της καταμήνιας αιμορραγίας, χωρίς να το αντιληφθείτε. Σε περίπτωση που αυξηθεί η ποσότητα του αίματος κατά την εμμηνορρυσία, αυτό μπορεί να σημαίνει πως το Mirena μπορεί να έχει φύγει από τη θέση του, έξω από τη μήτρα σας. Επίσης, είναι πιθανό ένα μέρος του Mirena να βγει από τη μήτρα (ίσως το παρατηρήσετε εσείς ή ο σύντροφός σας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής). Εάν το Mirena ή ένα κομμάτι αυτού φύγει από τη θέση του, δεν είστε πλέον προστατευμένες από πιθανή εγκυμοσύνη και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλες μεθόδους αντισύλληψης έως ότου επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη πως η συσκευή Mirena βρίσκεται στη θέση της

Μπορείτε και μόνη σας να ελέγξετε εάν, μετά την περίοδο, το Mirena βρίσκεται στη θέση του. Μετά την περίοδο, τοποθετήστε το δάκτυλό σας στον κόλπο και ανιχνεύστε τα νήματα αφαίρεσης στο τέλους του κόλπου, κοντά στο άνοιγμα της μήτρας (τράχηλος).

 

Πρέπει να πηγαίνω τακτικά για έλεγχο της συσκευής Mirena

Θα πρέπει να ελέγχετε το Mirena δύο φορές το χρόνο, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου χρήσης: συνήθως τρεις μήνες μετά την τοποθέτηση και για μία ακόμη φορά 12 μήνες μετά την τοποθέτηση. Μετά τον πρώτο χρόνο χρήσης, θα πρέπει να ελέγχετε τη θέση του Mirena μία φορά το χρόνο, εκτός εάν ο γιατρός σας αποφασίσει διαφορετικά.

 

Τι συμβαίνει εάν θελήσω να σταματήσω τη χρήση του Mirena

Ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει τη συσκευή Mirena οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Η αφαίρεση είναι πολύ εύκολη. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είχατε σεξουαλική επαφή την τελευταία εβδομάδα πριν από την αφαίρεση του Mirena. Διαφορετικά, μπορείτε να μείνετε έγκυος, εκτός εάν αντικαταστήσετε το Mirena με μία νέα συσκευή. Η σεξουαλική επαφή σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν την αφαίρεση του Mirena μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

 

Για ποιο χρονικό διάστημα μπορώ να χρησιμοποιώ το Mirena

Το Mirena πρέπει να αφαιρεθεί μετά από 5 χρόνια. Εάν το επιθυμείτε, μπορεί να τοποθετηθεί μία νέα συσκευή Mirena, όταν αφαιρεθεί η προηγούμενη.

Μπορώ να μείνω έγκυος μετά την αφαίρεση του Mirena;

Ναι. Μετά την αφαίρεσή του, το Mirena δεν επηρεάζει πλέον τη γονιμότητα σας. Μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια του πρώτου καταμήνιου κύκλου, μετά την αφαίρεση της συσκευής Mirena.

 

Μπορεί το Mirena να επηρεάσει την εμμηνορρυσία μου

Το Mirena μπορεί να επηρεάσει την εμμηνορρυσία σας. Μπορεί να αλλάξει τον καταμήνιο κύκλο σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμφανιστούν κηλιδώδεις αιμορραγίες, ελαφρότερες ή εντονότερες αιμορραγίες ή και καθόλου αιμορραγίες. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν συχνές κηλιδώδεις αιμορραγίες (μικρή ποσότητα αίματος) ή ελαφρά αιμορραγία πρόσθετα στην καταμήνια αιμορραγία τους, κατά τους πρώτους 3-6 μήνες μετά την τοποθέτηση του Μirena. Ορισμένες γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν έντονες ή παρατεταμένες αιμορραγίες κατά το διάστημα αυτό. Γενικά, είναι πιθανό να παρουσιαστεί σταδιακή μείωση των ημερών αιμορραγίας και της ποσότητας αίματος κατά την εμμηνορρυσία. Σε ορισμένες γυναίκες η εμμηνορρυσία σταματά εντελώς. Όταν αφαιρεθεί η συσκευή, οι καταμήνιες αιμορραγίες επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό.

 

Είναι αφύσικο να μην έχω καθόλου περίοδο

Όχι, όταν χρησιμοποιείτε το Mirena. Εάν παρατηρήσετε πως δεν έχετε καθόλου περίοδο, αυτό οφείλεται στην επίδραση που έχει η ορμόνη στο ενδομήτριο. Η μηνιαία διόγκωση του ενδομητρίου με αίμα δεν συμβαίνει. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει αίμα, ώστε να απεκκριθεί υπό την μορφή εμμηνορρυσίας. Τα επίπεδα της ενδογενούς σας ορμόνης παραμένουν φυσιολογικά. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη της εμμηνορρυσίας μπορεί να αποτελέσει μεγάλο όφελος στην υγεία της γυναίκας.

 

Μπορεί το Mirena να προκαλέσει δυσάρεστο συναίσθημα ή πόνο

Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται πόνο (όπως οι πόνοι της περιόδου) κατά τις πρώτες ημέρες μετά την τοποθέτηση της συσκευής Mirena. Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε έντονο πόνο ή εάν ο πόνος συνεχίζεται για περισσότερες από 3 εβδομάδες, μετά την τοποθέτηση του Mirena.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.