Πληροφορίες για την ασθενή

Όνομα ασθενούς:

Ημερομηνία τοποθέτησης:    /   /

Τοποθετήθηκε από: Γεώργιος Καλόγηρος, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

 

Μελλοντικές επισκέψεις

Η πρώτη επίσκεψη γίνεται μετά την πρώτη ή δεύτερη έμμηνο ρύση μετά την τοποθέτηση. Οι επόμενες επισκέψεις είναι ετήσιες στα πλαίσια του τακτικού γυναικολογικού ελέγχου.

 

Η διάρκεια χρήσης είναι πέντε έτη. Η ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή πρέπει να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί το αργότερο μέχρι τον

_____ του ______ .

Φυλάξετε αυτό το φυλλάδιο για μελλοντική αναφορά.

 

Τι είναι το ΝΟVΑ-Τ

Το ΝΟVΑ-Τ είναι μια συσκευή σε σχήμα «Τα», η οποίο τοποθετείται στη μήτρα για την αποφυγή της εγκυμοσύνης. Το κάθετο σκέλος του Τ είναι περιελιγμένο με σύρμα από καθαρό χαλκό. Το σύρμα περιέχει έναν αργυρό πυρήνα ο οποίος έχει φανεί πως αποτρέπει το σπάσιμο του σύρματος. Δύο νήματα για την αφαίρεση είναι δεμένα στη θηλιά που βρίσκεται στο κάτω άκρο του κάθετου σκέλους.

 

Πως λειτουργεί το ΝΟVΑ-Τ

Οι πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενδομήτριες συσκευές χαλκού επηρεάζουν την αναπαραγωγή σε αρχικό στάδιο προλαμβάνοντας τη γονιμοποίηση. Η ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή επηρεάζει την κίνηση του σπέρματος και του ωαρίου καθώς επίσης αναχαιτίζει την δυνατότητα του σπέρματος να γονιμοποιήσει τα ωάρια. Κατά τη διάρκεια της ζωής του το ΝΟVΑ-Τ απελευθερώνει χαλκό στη μήτρα αλλά σε τέτοιες μικροποσότητες, ώστε να μην υφίσταται κανένας κίνδυνος γιο τη γυναίκα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη χαλκού μέσο μιας φυσιολογικής διατροφής είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρέχεται από τη συσκευή.

 

Πόσο αποτελεσματικό είναι το ΝΟVΑ-Τ

Το ποσοστό εγκυμοσύνης με το ΝΟVΑ-Τ είναι 1,26 ανά 100 γυναίκες για κάθε χρόνο χρήσης.

 

Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το ΝΟVΑ-Τ

Η συσκευή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν έχετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω καταστάσεις:

  • γνωστή ή υποπτευόμενη κύηση
  • παρούσα ή υποτροπιάζουσα φλεγμονώδη πυελική νόσο ή λοίμωξη των έσω γεννητικών οργάνων
  • λοίμωξη της μήτρας μετά από τοκετό η μετά από αποβολή κατά την διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών
  • μη θεραπευμένη τραχηλίτιδα
  • νεοπλασία του τραχήλου ή της μήτρας
  • μη θεραπευμένη δυσπλασία του τράχηλου
  • ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας αγνώστου αιτιολογίας
  • ανωμαλία του τραχήλου ή της μήτρας συμπεριλαμβανομένων των ινομυωμάτων εάν παραμορφώνουν την μητρική κοι¬λότητα
  • αλλεργία στο χαλκό
  • νόσος Willson (διαταραχή του ισοζυγίου του χαλκού του σώματος)
  • διαταραχές της πήξης του αίματος
  • καταστάσεις συνδεδεμένες με αυξημένη ευπάθεια σε μολύνσεις

 

Τι προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται πριν από την τοποθέτηση και αφαίρεση

Η εξέταση πριν την τοποθέτηση μπορεί να περιλαμβάνει ένα τεστ Παπανικολάου και άλλες εξετάσεις που πιθανόν να θεωρηθούν απαραίτητες, όπως για παράδειγμα εξετάσεις για λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Πρέπει να διεξάγεται μία γυναικολογική εξέταση για να καθοριστεί η θέση και το μέγεθος της μήτρας. Οι ενδομήτριες αντισυλληπτικές συσκευές που περιέχουν χαλκό μπορεί να αυξήσουν την έμμηνο αιμορραγία και τη δυσμηνόρροια Το ΝΟVΑ-Τ πιθανόν να μην είναι η μέθοδος πρώτης επιλογής για γυναίκες με υπερβολική εμμηνορρυσία, αναιμία, δυσμηνόρροια ή γυναίκες που λαμβάνουν αντιπηκτικά. Εάν αυτές οι καταστάσεις εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της χρήσης του ΝΟVΑ-Τ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αφαίρεση της συσκευής.

 

Πότε πρέπει να τοποθετείται το ΝΟVΑ-Τ

Μπορείτε να τοποθετήσετε μία ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μίας μη διαγνωσμένης εγκυμοσύνης, ο καλύτερος χρόνος τοποθέτησης είναι εντός επτά ημερών από την έναρξη της εμμηνορυσίας. Η συσκευή μπορεί επίσης να τοποθετηθεί αμέσως μετά οπό αποβολή κάτω από την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων. Η ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή δεν πρέπει να τοποθετείται νωρίτερα από 6 εβδομάδες μετά από τοκετό.

 

Μπορώ να θηλάζω ενώ χρησιμοποιώ το ΝΟνΆ Τ”

Το ΝΟVΑ-Τ δεν επηρεάζει το θηλασμό.

 

Μπορώ να χρησιμοποιώ ταμπόν

Συνιστάται η χρήση σερβιετών υγιεινής. Εάν χρησιμοποιείτε ταμπόν, θα πρέπει να τα αλλάζετε με προσοχή (μπορεί κατά λάθος να τραβηχτούν προς τα έξω τα νήματα που προβάλουν στον κόλπο).

 

Επηρεάζει το ΝΟVΑ-Τ την σεξουαλική επαφή

Η ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή προλαμβάνει την εγκυμοσύνη από τη στιγμή που τοποθετείται. Ούτε εσείς ούτε ο σύντροφος σας θα πρέπει να έχετε αίσθηση της συσκευής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Εάν είναι αισθητή η παρουσία της, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφευχθεί έως ότου ο γιατρός σας έχει ελέγξει πως η συσκευή είναι στη σωστή θέση.

 

Πώς τοποθετείται το ΝΟVΑ-Τ

Ένα όργανο το οποίο ονομάζεται μητροσκόπιο τοποθετείται στον κόλπο και ο τράχηλος καθαρίζεται με ένα αντισηπτικό διάλυμα. Στη συνέχεια, η συσκευή τοποθετείται στη μήτρα μέσω ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα. Αυτό θα το αισθανθείτε αλλά δεν θα πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερο πόνο.

 

Για πόσο διάστημα μπορεί να χρησιμοποιείται το ΝΟVΑ-Τ

Το ΝΟVΑ-Τ προσφέρει προστασία κατά της εγκυμοσύνης για πέντε χρόνια, μετά από τα οποία η συσκευή πρέπει να αφαιρείται. Μια καινούργια συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως, όμως θα πρέπει να έχετε τα αποτελέσματα από ένα πρόσφατο τεστ Παπανικολάου πρώτα.

 

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το ΝΟVΑ-Τ είναι στη θέση του μετά την περίοδο

Τοποθετήστε απαλά το δάκτυλο σας στον κόλπο μετά την περίοδο και ψηλαφήστε τα νήματα κοντά στο άνοιγμα της μήτρας (τράχηλο).

Μην τραβήξετε τα νήματα, γιατί κατά λάθος θα μπορούσατε να τραβήξετε έξω το ΝΟVΑ-Τ. Εάν δεν μπορείτε να ψηλαφήσετε τα νήματα , επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

 

Τι συμβαίνει εάν θέλω να μείνω έγκυος ή θέλω το ΝΟVΑ-Τ να αφαιρεθεί για κάποιον άλλο λόγο

Η συσκευή μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή από το γιατρό σας. Από την ίδια στιγμή είναι πλέον εφικτή μία κύηση Η αφαίρεση του ΝΟVΑ-Τ είναι συνήθως μία ανώδυνη διαδικασία Η γονιμότητα επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά την αφαίρεση του ΝΟVΑ-Τ. Εάν η εγκυμοσύνη δεν είναι επιθυμητή, η αφαίρεση θα πρέπει να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Όταν η αφαίρεση της ενδομήτριας αντισυλληπτικής συσκευής διεξάγεται στο μέσον του κύκλου, η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται της αφαίρεσης της συσκευής μπορεί να οδηγήσει σε κύηση. Για αυτό, μερικές μέρες πριν και μετά την αφαίρεση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μία άλλη αντισυλληπτική μέθοδος.

 

Πότε θα πρέπει να επισκεφθώ το γιατρό

Η ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή θα πρέπει να ελεγχθεί 4-12 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση, και αργότερα σε τακτικά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό εάν συμβεί ένα από τα επόμενα:

  • εάν οι περίοδοι έχουν αλλάξει από το φυσιολογικό και προκαλούν δυσφορία
  • εάν η περίοδος έχει καθυστερήσει (υποπτεύεσθε κύηση)
  • εάν νιώθετε επίμονο κοιλιακό πόνο (πιθανώς μαζί με πυρετό) ή ασυνήθη κολπικά εκκρίματα
  • εάν εσείς ή ο σύντροφος σας αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή
  • εάν δεν αισθάνεστε πλέον τα νήματα στον κόλπο
  • εάν η συσκευή έχει μετακινηθεί και αισθάνεστε το κάτω άκρο της

 

Παρενέργειες

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να εμφανίσετε διαταραχές της εμμήνου αιμορραγίας κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων μηνών. Ο αριθμός των ημερών της αιμορραγίας και οι κηλιδώδεις αιμορραγίες μπορούν να αυξηθούν. Επιπρόσθετα, η αιμορραγία μπορεί να είναι εντονότερη. Για μια μικρή χρονική περίοδο μετά την τοποθέτηση, μπορεί να νιώσετε κοιλιακούς πόνους. Ο επίμονος πόνος και η έντονη αιμορραγία μπορεί να σημαίνουν ότι η συσκευή έχει μερικώς μετατοπιστεί. Σε αυτή την περίπτωση, η συσκευή πρέπει να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί μία καινούργια συσκευή στη σωστή θέση. Η κύηση, σε περίπτωση αποτυχίας της μεθόδου μπορεί να είναι έ¬κτοπη. Κατά τη διάρκεια χρήσης της ενδομήτριας αντισυλληπτικής συσκευής μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονώδης πυελική νόσος.

Μερικές γυναίκες μπορεί να νιώσουν πόνο ή ζάλη μετά την τοποθέτηση. Εάν τα συμπτώματα αυτά δεν υποχωρήσουν μέσα σε μισή ώρα σε θέση ανάπαυσης, η συσκευή μπορεί να μην έχει τοποθετηθεί σωστά. Πρέπει να γίνει εξέταση και η συσκευή να αφαιρεθεί αν είναι ανάγκη. Δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να παρουσιασθούν σπάνια εξαιτίας της συσκευής.

 

Προειδοποιήσεις

Λοιμώξεις. Κατά τη διάρκεια της εισαγωγής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, το ΝΟVΑ-Τ είναι προστατευμένο μέσα στο σωλήνα τοποθέτησης. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυελικής λοίμωξης αμέσως μετά την τοποθέτηση. Πυελικές λοιμώξεις σε χρήστριες της ενδομήτριας αντισυλληπτικής συσκευής συσχετίζονται συνήθως με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Ο κίνδυνος λοίμωξης αυξάνει αν η γυναίκα η ο σύντροφος της έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Οι πυελικές λοιμώξεις πρέπει να θεραπευτούν αμέσως Μία πυελική λοίμωξη μπορεί να ελαττώσει τη γονιμότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο έκτοπης κύησης. Η συσκευή πρέπει να αφαιρεθεί εάν υπάρξουν υποτροπιάζουσες πυελικές λοιμώξεις ή εάν μία οξεία λοίμωξη δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Διάτρηση μήτρας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, συνήθως κατά την διάρκεια της εισαγωγής, η ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή μπορεί να διεισδύσει ή να διατρήσει το τοίχωμα της μήτρας Ο κίνδυνος αυξάνει κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό. Μία συσκευή, η οποία έχει μείνει έξω από την κοιλότητα της μήτρας δεν είναι αποτελεσματική για αντισύλληψη και πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό.

Αποβολή. Οι μυϊκές συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας μπορούν μερικές φορές να σπρώξουν την ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή εκτός θέσης ή να την εξωθήσουν. Πιθανά συμπτώματα είναι πόνος και μη φυσιολογική αιμορραγία. Εάν η συσκευή μετατοπισθεί, η αποτελεσματικότητα της μειώνεται. Συνιστάται να ελέγχετε τα νήματα με τα δάχτυλα σας, όταν για παράδειγμα κάνετε ντους. Δεν πρέπει να τραβήξετε τα νήματα γιατί αυτό μπορεί να μετατοπίσει τη συσκευή. Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε τα νήματα, θα πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή ή να χρησιμοποιήσετε μία άλλη αντισυλληπτική μέθοδο και να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Κύηση με το ΝΟVΑ-Τ τοποθετημένο. Μία κύηση δεν είναι πιθανή, όσο χρησιμοποιείται το ΝΟVΑ-Τ. Αν όμως μείνετε έγκυος με τη συσκευή τοποθετημένη και θέλετε να συνεχίσετε με την κύηση, συνιστάται η αφαίρεση της συσκευής. Εάν δεν αφαιρεθεί, υπάρχει ο κίνδυνος αποβολής ή προώρου τοκετού. Η κύηση πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά. Δεν υπάρχει απόδειξη γεννητικών ανωμαλιών σε περιπτώσεις όπου η κύηση συνεχίζεται μέχρι τέλους με τη συσκευή τοποθετημένη. Εάν η συσκευή δεν μπορεί να αφαιρεθεί απαλά, μπορεί να ληφθεί υπόψη η διακοπή της κύησης. Εάν θέλετε να συνεχίσετε την κύηση και η συσκευή δεν μπορεί να απομακρυνθεί, μιλήστε στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς να συνεχίσετε. Ιδιαίτερα εάν υποφέρετε από σπαστικού τύπου κοιλιακό άλγος με πυρετό πρέπει να επικοινωνήσετε με ίο γιατρό σας αμέσως.

Έκτοπη κύηση (εξωμήτρια κύηση). Αν και μπορεί να εμφανιστούν έκτοπες κυήσεις όταν χρησιμοποιούνται οι ενδομήτριες συσκευές εργασίες αποδεικνύουν ότι οι χρήστριες της ενδομήτριας αντισυλληπτικής συσκευής δεν έχουν υψηλότερο κίνδυνο έκτοπης κύησης από τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν καθόλου αντισύλληψη. Αν όμως μία γυναίκα που χρησιμοποιεί μία ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή μείνει έγκυος, θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά. Γυναίκες με προηγούμενη έκτοπη κύηση, χειρουργική επέμβαση στην πυελική χώρα η πυελική λοίμωξη φέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκτοπης κύησης. Η πιθανότητα μίας έκτοπης κύησης θα πρέπει να εξετασθεί εάν η έναρξη της περιόδου σας ήταν καθυστερημένη, η αιμορραγία περιορισμένη και έχετε πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Αναιμία. Η χάλκινη ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή μπορεί να αυξήσει τη έμμηνο απώλεια αίματος και έτσι να. αυξήσει τον κίνδυνο αναιμίας.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.