Το υπερηχογράφημα είναι μια μέθοδος ιατρικής απεικόνισης. Ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας, καθώς έρχονται σε επαφή με τα διάφορα όργανα του σώματος, δημιουργούν εικόνες σε αποχρώσεις του γκρί. Με την χρήση τεχνολογίας Doppler ελέγχεται η ροή του αίματος σε διάφορα σημεία του σώματος

Οι υπέρηχοι δεν έχουν καμία σχέση με ακτινοβολία και άρα καμία βλαπτική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα.

 

Πως γίνεται το υπερηχογράφημα μαστών;

Η συσκευή των υπερήχων περιλαμβάνει ένα μόνιτορ απεικόνισης και μία ειδική κεφαλή που επιτρέπει την καλύτερη απεικόνιση του μαστού. Η κονσόλα του μηχανήματος επιτρέπει στον ιατρό να το χειρίζεται. Μερικές φορές η εικόνα μεταφέρεται σε μία μεγαλύτερη οθόνη τηλεόρασης για να μπορείτε να βλέπετε την εξέταση και εσείς. Η χρήση ενός ειδικού ζελέ υπερήχων είναι απαραίτητη καθώς επιτρέπει την σωστή επαφή της κεφαλής των υπερήχων με το δέρμα σας.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για να κάνετε υπερηχογράφημα μαστών. Εάν το στήθος σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο τις ημέρες πριν από την περίοδο σας, και πρόκειται για έλεγχο ρουτίνας, επιδιώξτε να κάνετε την εξέταση αμέσως μετά την περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία θα είναι ανώδυνη.

 

Το υπερηχογράφημα μαστού σαν προληπτικός έλεγχος για καρκίνο

Το υπερηχογράφημα μαστού χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματική εξέταση στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Αν στην ψηλάφηση του μαστού ή στην μαστογραφία υπάρχει κάποιο εύρημα το υπερηχογράφημα μπορεί να διακρίνει:

  • εάν είναι συμπαγές (π.χ. ινοαδένωμα ή κακοήθεια)
  • εάν είναι γεμάτος υγρό (π.χ. καλοήθης κύστη).

Το υπερηχογράφημα μαστού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μοναδικό μέσο για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

  • Δεν μπορεί να διακρίνει αν μια συμπαγής μάζα στο στήθος είναι καρκίνος.
  • Δεν μπορεί να διακρίνει μικροαποτιτανώσεις.

Πότε γίνεται το υπερηχογράφημα μαστού;

  • Έλεγχο ψηλαφητού ογκιδίου. Εάν είστε κάτω των 30 ετών και παρουσιάσετε μια ψηλαφητή μάζα στο στήθος σας ίσως χρειαστεί να κάνετε υπερηχογράφημα μαστών πριν την μαστογραφία. Ο ιατρός θα σας υποδείξει τι είναι το καλύτερο για την περίπτωσή σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ψηλαφητές μάζες σε νέες γυναίκες είναι καλοήθεις καταστάσεις (καλοήθεις κύστεις ή πυκνός φυσιολογικός αδένας).
  • Συμπληρωματικά στην μαστογραφία. Στις νεότερες γυναίκες ο μαστός είναι περισσότερο πυκνός και με άφθονους γαλακτοφόρους αδένες. Στις μεγαλύτερες γυναίκες το στήθος περιέχει περισσότερο λίπος και είναι πιο εύκολο να απεικονιστεί στην μαστογραφία. Η αυξημένη πυκνότητα τους στήθους σε μικρότερες ηλικίες κάνει δύσκολη της διάκριση μιας ύποπτης μάζας με την μαστογραφία μόνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο συμπληρωματικός έλεγχος με υπερηχογράφημα ίσως δώσει περισσότερες πληροφορίες.
  • Βιοψία μαστού. Το υπερηχογράφημα επίσης χρησιμεύει για τον ακριβή εντοπισμό μιας ύποπτης αλλοίωσης ώστε κάποιος με την χρήση ειδικής βελόνας να πάρει κατευθυνόμενες βιοψίες.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.breastcancer.org

www.cancer.gov

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.