Τα μωρά στη μήτρα λαμβάνουν τροφή και οξυγόνο μέσω του πλακούντα, ο οποίος είναι προσκολλημένος στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Ο πλακούντας είναι συνδεδεμένος με το μωρό με τον ομφάλιο λώρο. Ο ομφάλιος λώρος συνδέεται με το μωρό μέσα από ένα άνοιγμα στην κοιλιά του. Όταν το μωρό γεννιέται, ο ομφάλιος λώρος απολινώνεται (κλείνεται με λαβίδες) και κόβεται κοντά στο σώμα του μωρού. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και αφήνει ένα τμήμα του ομφαλίου λώρου (κολόβωμα) συνδεδεμένο με τον ομφαλό του μωρού σας.

 

Πόσο καιρό θα παραμείνει το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου;

Το κολόβωμα θα στεγνώσει (θα ξεραθεί) γρήγορα και θα πέσει σε περίπου 7- με 21 ημέρες. Θα αφήσει όμως μια μικρή πληγή η οποία θα επουλωθεί πλήρως σε λίγες επιπλέον ημέρες.

Όταν το κολόβωμα πέσει ίσως παρατηρήσετε λίγο αίμα στην πάνα του. Αυτό είναι φυσιολογικό. Επίσης μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν διαφανή ή κίτρινα υγρά στην περιοχή. Άλλες φορές μπορεί να παραμείνει κάποιο μικρό κομμάτι ιστού κολλημένο. Αυτό ονομάζεται «ομφαλικό κοκκίωμα» και συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του ενώ κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να αντιμετώπιση από τον παιδίατρο. Δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και επειδή στην περιοχή δεν υπάρχουν νεύρα η οποιαδήποτε θεραπεία τους είναι ανώδυνη για το μωρό σας.

 

Τι περιποίηση χρειάζεται;

Μέχρι να πέσει το κολόβωμα του ομφαλίου λώρου του μωρού σας χρειάζεται να προσέχετε τα εξής:

  • Κρατήστε το κολόβωμα καθαρό και στεγνό. Διπλώστε την πάνα του μωρού ώστε να παραμένει μακριά από το κολόβωμα. Υπάρχουν και ειδικές πάνες με εγκοπή στη περιοχή του ομφαλού που μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το διάστημα. Έτσι το κολόβωμα είναι εκτεθειμένο στον αέρα και δεν έρχεται σε επαφή με τα ούρα.
  • Κάνετε μπάνιο στο μωρό με σφουγγάρι και μην βυθίζετε το σώμα του στο νερό.
  • Αν ο καιρός το επιτρέπει και είναι ζεστός, φορέστε στο μωρό σας μόνο μια πάνα και ένα χαλαρό μπλουζάκι. Έτσι ο αέρας που κυκλοφορεί επιταχύνει το στέγνωμα και την πτώση του.
  • Αποφύγετε να φορέσετε στο μωρό σας στενά φορμάκια.
  • Ποτέ μην επιχειρήσετε να τραβήξετε το κολόβωμα, ακόμη και αν φαίνεται να κρέμεται από μια κλωστή.
  • Η χρήση οινοπνεύματος για τον καθαρισμό του κολοβώματος δεν είναι απαραίτητη. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΠ) σύστηνε στο παρελθόν τον καθαρισμό της βάσης του κολοβώματος καθημερινά με μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα. Σχετικές έρευνες όμως διαπίστωσαν ότι στα κολοβώματα που δεν χρησιμοποιούταν οινόπνευμα και αφήνονταν να επουλωθούν μόνα τους, επουλώνονταν γρηγορότερα. Επίσης δεν διαπιστώθηκε μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι η ΑΑΠ έχει αλλάξει τη σύστασή της.

 

Ποια είναι τα σημάδια μόλυνσης του κολοβώματος;

Λοιμώξεις του κολοβώματος είναι σπάνιες, αλλά συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν:

  • Το μωρό σας κλαίει όταν αγγίζετε το κολόβωμα ή το δέρμα δίπλα σε αυτό.
  • Το δέρμα γύρω από τη βάση του κολοβώματος είναι κόκκινο.
  • Το κολόβωμα μυρίζει άσχημα ή εκκρίνεται ένα κιτρινωπό υγρό από αυτό.

Επίσης ενημερώστε τον ιατρό σας αν το κολόβωμα αιμορραγεί συνεχώς. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι αιμορραγικής διαταραχής.

 

Έλλη Καστρίκα Μαία, Σύμβουλος Γαλουχίας

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.