Η απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας είναι μία επεμβατική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ιστός από το εσωτερικό της μήτρας με χρήση ειδικών χειρουργικών εργαλείων.

 

Γιατί γίνεται;

Η επέμβαση γίνεται για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς λόγους.

Διαγνωστική απόξεση

Γίνεται για να στείλουμε δείγματα του ιστού του εσωτερικού της μήτρας για ιστολογική εξέταση και να εντοπίσουμε πιθανές παθολογικές καταστάσεις όπως σε περιπτώσεις όπου:

  • Υπάρχει μη φυσιολογική αιμορραγία από την μήτρα (μητρορραγία).
  • Υπάρχει μητρορραγία μετά την εμμηνόπαυση.
  • Εάν βρεθούν μη φυσιολογικά κύτταρα ενδομητρίου στο τεστ Παπανικολάου.

Τα δείγματα του ιστού στέλνονται σε ειδικό εργαστήριο (παθολογοανατομικό) και εξετάζονται για παρουσία: ενδομήτριου πολύποδα, κακοήθειας, υπερπλασίας του ενδομητρίου (προκαρκινική κατάσταση που προκαλεί πάχυνση του ενδομητρίου).

Σε κάποιες περιπτώσεις αντί για την διαγνωστική απόξεση ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει την λήψη βιοψίας στο ιατρείο με ειδική πλαστική συσκευή (pipelle de Cornier). Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ήπιο αίσθημα πίεσης χωρίς πόνο συνήθως και γίνεται με ασφάλεια στο ιατρείο.

Θεραπευτική απόξεση

Σε αυτή την περίπτωση ο ιατρός προσπαθεί να αφαιρέσει όσο το δυνατό περισσότερο ιστό από το εσωτερικό της μήτρας και όχι μόνο ένα μικρό δείγμα. Αυτή η διαδικασία γίνεται για:

  • Για να αφαιρεθούν τραχηλικοί ή ενδομήτριοι πολύποδες.
  • Για να αφαιρεθούν κάποια ινομυώματα (μισχωτά) που προβάλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.
  • Μετά από μία παλίνδρομη κύηση ή αποβολή. Γίνεται αφαίρεση των υπολειμμάτων της κύησης ή του πλακούντα
  • Σε περίπτωση μύλης κύησης (υπάρχει ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων αντί για εγκυμοσύνη).

Σε κάποιες περιπτώσεις ταυτόχρονα με την απόξεση ο ιατρός μπορεί να κάνει και υστεροσκόπηση. Κατά την διάρκεια αυτή της διαδικασίας ο ιατρός χρησιμοποιεί έναν λεπτό σωλήνα που του επιτρέπει να έχει άμεση όραση μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και με την βοήθεια ειδικών εργαλείων να εκτελέσει ορισμένες επεμβάσεις. (Δείτε επίσης Υστεροσκόπηση.)

 

Πως γίνεται η απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας;

Η απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας είναι μία επέμβαση πού γίνεται με γενική αναισθησία (μέθη), σε νοσοκομείο ή μαιευτήριο.

Η διάρκειά της (ανάλογα με τη περίπτωση) είναι 15-20 λεπτά. Κάποιες φορές πριν την επέμβαση μπορεί να τοποθετηθούν χάπια στον κόλπο. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που υπάρχει κύηση και βοηθά στην διαστολή του τραχήλου. Αρχικά ξαπλώνετε σε ένα γυναικολογικό κρεβάτι, όπως όταν κάνετε τεστ Παπανικολάου. Ο τράχηλος της μήτρας διανοίγεται λίγα χιλιοστά ήπια με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Κατόπιν το τοίχωμα της μήτρας και το περιεχόμενο της κοιλότητας της μήτρας αναρροφάτε με ειδικές αναρροφήσεις ή ξέστρα. Ο τράχηλος της μήτρας κλείνει μόνος του σύντομα μετά το τέλος της επέμβασης. Στην επέμβαση αυτή δεν γίνονται τομές και δεν χρειάζονται ράμματα.

Τα κομμάτια των ιστών που αφαιρούνται με την απόξεση, όταν χρειάζεται, στέλνονται για εξέταση από ειδικό γιατρό (παθολογοανατόμο). Τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης είναι συνήθως διαθέσιμα σε 1-2 εβδομάδες.

 

Πριν την επέμβαση

Πιθανόν θα σας ζητηθεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος πριν την επέμβαση. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας αυτές ποικίλουν. Επίσης θα σας δοθεί ένα έντυπο συγκατάθεσης για την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε. Διαβάστε την προσεκτικά πριν υπογράψετε και μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον ιατρό για να λύσετε τις όποιες απορίες σας.

Φροντίστε επίσης για τα παρακάτω:

  • Το στομάχι σας πρέπει να είναι άδειο. Μην τρώτε και μην πίνεται τίποτα για τουλάχιστο 6 ώρες πριν. Αυτό περιλαμβάνει και νερό, καραμέλες ή μάσιμα τσίχλας. Πλύνετε τα δόντια σας χωρίς να καταπιείτε νερό.
  • Να έχετε κάνει ένα μπάνιο πριν την επέμβαση.
  • Αφαιρέσετε το μέικ-απ, τη βαφή από τα νύχια σας τα κοσμήματά σας και τους φακούς επαφής σας εάν φοράτε.
  • Να αφαιρέσετε τεχνητές οδοντοστοιχίες εάν φοράτε.
  • Ενημερώστε τι ιατρικό προσωπικό πριν την επέμβαση εάν έχετε κάποιες αλλεργίες (φάρμακα, μέταλλα, επιδέσμους, latex) ή εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στο παρελθόν (άσθμα, κνίδωση). Εάν παίρνετε εισπνεόμενα φάρμακα να τα έχετε μαζί σας.

 

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση η ανάρρωση είναι σύντομη και μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας μέσα σε 1-2 ώρες. Στο διάστημα αυτό έχετε το χρόνο να συνέλθετε και ο ιατρός να ελέγξει για τυχόν αιμορραγία ή άλλα προβλήματα. Έχετε μαζί σας πάντα μία-δύο σερβιέτες. Τις επόμενες ώρες μπορεί να αισθάνεστε ζαλισμένη και ίσως να έχετε τάση για έμετο. Φροντίστε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο να σας συνοδεύει και να βρίσκεται μαζί σας για τις επόμενες 12 τουλάχιστον ώρες. Αν νοιώσετε ότι ο πόνος είναι έντονος ζητήστε να σας χορηγηθούν επιπλέον παυσίπονα. Νερό μπορείτε να πιείτε περίπου μία ώρα μετά την επέμβαση και λίγο αργότερα μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ (π.χ. τοστ).

 

Στο σπίτι

Η ανάρρωση στο σπίτι είναι σύντομη και χωρίς προβλήματα συνήθως. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται συχνά από την επόμενη ημέρα.

  • Μπορείτε να κάνετε ντους αμέσως μόλις γυρίσετε στο σπίτι σας.
  • Επιδιώξτε να είναι ελαφρύ το πρώτο σας γεύμα.
  • Δεν πρέπει να οδηγήσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι για ένα 24ωρο επειδή η αναισθησία μπορεί να επηρεάσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωσή σας.
  • Περιμένετε να έχετε μια μικρή αιμορραγία από τον κόλπο. Συνήθως η ποσότητα του αίματος είναι λιγότερη από ότι μία περίοδος. Το αίμα αρχικά είναι ζωηρό κόκκινο αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνεται καφέ σκούρο και συνήθως σταματά τελικά σε 7-10 ημέρες. Χρησιμοποιείστε σερβιέτες και όχι ταμπόν κατά την περίοδο αυτή ώστε να ελαττώσετε τον κίνδυνο φλεγμονής.
  • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για μία εβδομάδα ή για όσες ήμερες διαρκεί η αιμορραγία.
  • Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας σε δύο με τρεις ημέρες. Έχετε υπόψη σας όμως ότι θα αισθάνεστε κάπως καταπονημένη σωματικά για διάστημα που μπορεί να φτάσει την μία εβδομάδα. Προσαρμόστε τις δραστηριότητές σας σε χαμηλότερους ρυθμούς.
  • Αποφύγετε την κολύμβηση και την βύθιση σε μπανιέρα για όσο διάστημα έχετε κολπική αιμορραγία.

Η επόμενη περίοδος μετά την επέμβαση (εάν δεν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση φυσικά) έρχεται συνήθως όταν φυσιολογικά την περιμένατε. Μικρές καθυστερήσεις δεν μας ανησυχούν. Αν υπήρχε κύηση η περίοδος έρχεται μέσα σε 4 με 6 εβδομάδες. Μπορεί να είναι λίγο ελαφρύτερη ή συνήθως πιο βαριά και μερικές φορές πιο επώδυνη από ότι έχετε συνηθίσει. Πιθανές διαταραχές στην περίοδο αποκαθίστανται σε ένα ή δύο κύκλους.

 

Είναι πιθανό να σας συστηθεί να χρησιμοποιήσετε κάποια φάρμακα στο σπίτι:

  • Παυσίπονα, απλά όπως Depon-Panadol ή Nurofen-Algofen συνήθως αρκούν. Σπάνια χρειάζονται πιο ισχυρά παυσίπονα όπως το Mesulid ή το Xefo-rapid. Χρησιμοποιείστε τα στις δοσολογίες που αναγράφονται.
  • Αντιβιοτικά συνήθως συστήνονται για διάστημα 4-7 ημέρες. Το είδος και η διάρκεια αγωγής διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε γνωστή αλλεργία στο αντιβιοτικό που σας προτάθηκε και ότι θα ολοκληρώσετε σωστά όλη την αγωγή.

 

Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές;

Η απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας είναι μια εξαιρετικά ασφαλής διαδικασία. Αν και σπάνιες, υπάρχουν κάποιες επιπλοκές τις οποίες πρέπει να έχετε υπόψη σας:

  • Διάτρηση της μήτρας. Συμβαίνει όταν ένα χειρουργικό εργαλείο δημιουργήσει μία τρύπα στο τοίχωμα της μήτρας. Πιο συχνά αυτό συμβαίνει όταν η επέμβαση γίνεται σε γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει ή μετά την εμμηνόπαυση. Τις περισσότερες φορές η τρύπα κλείνει από μόνη της χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Εάν όμως κάποιο αγγείο ή άλλο εσωτερικό όργανο τραυματιστεί μπορεί να χρειαστεί επιπλέον επέμβαση για να διορθώσει την κατάσταση.
  • Τραυματισμός στον τράχηλο της μήτρας. Εάν κατά τη διάρκεια της επέμβασης τραυματιστεί ο τράχηλος της μήτρας, μπορεί να χρειαστεί να ασκηθεί πίεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να σταματήσει αιμορραγία. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν επιπλέον ράμματα.
  • Δημιουργία ουλής στο εσωτερικό της μητέρας. Σπανία μετά από απόξεση μπορεί να δημιουργηθεί ουλή στο εσωτερικό της μήτρας. Η κατάσταση είναι γνωστή σαν σύνδρομο Asherman. Συχνότερα δημιουργείται μετά από απόξεση λόγω αποβολής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες περιόδου, επώδυνη περίοδο ή απουσία περιόδου καθώς και σε υπογονιμότητα. Ίσως χρειαστεί επιπλέον επέμβαση (υστεροσκόπηση) για να διορθωθεί το πρόβλημα.
  • Φλεγμονή. Αν και μπορεί να συμβεί, πρόκειται για σπάνια επιπλοκή.

 

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό. Μιλήστε οπωσδήποτε μαζί του εάν:

  • Η αιμορραγία αυξάνεται και αλλάζετε πάνω από μία σερβιέτα την ώρα.
  • Έχετε έστω και μικρή αιμορραγία, για περισσότερο από 2 εβδομάδες.
  • Οι κολπικές εκκρίσεις γίνουν δύσοσμες.
  • Παρουσιάσετε πυρετό (πάνω από 37,5), ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από ρίγος.
  • Έχετε επίμονο πόνο χαμηλά στην κοιλία σας που επιδεινώνεται.
  • Η περίοδός σας δεν έλθει μετά την πάροδο 6 εβδομάδων (και είστε φυσικά πριν την εμμηνόπαυση).

 

Επανεξέταση στο ιατρείο

Προτείνουμε επανεξέταση στο ιατρείο σε 2-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τις όποιες επιπλέον απορίες έχουν προκύψει και να συζητήσουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων (βιοψίας).

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.