Τι είναι η ατροφική κολπίτιδα

Η ατροφική κολπίτιδα είναι μια κατάσταση που δημιουργεί στον κόλπο και στο δέρμα γύρω του ξηρότητα, λέπτυνση, και ερυθρότητα. Αυτό συχνά προκαλεί δυσάρεστη αίσθηση και πόνο στην διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Η αιτία οφείλεται στο γεγονός ότι μια γυναίκα δεν παράγει αρκετά επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται οιστρογόνο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση (και δεν έχουν πια έμμηνο ρύση). Μπορεί επίσης να συμβεί σε γυναίκες που τους αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες, που παίρνουν ορισμένα φάρμακα ή που θηλάζουν.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ατροφικής κολπίτιδας

  • Η κολπική ξηρότητα.
  • Αίσθημα καύσου (κάψιμο) ή ερεθισμού στον κόλπο.
  • Λιγότερη παραγωγή υγρών κατά τη διάρκεια του σεξ.
  • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.
  • Αιμορραγία όταν κάτι αγγίζει ή να τρίβει το κόλπο, για παράδειγμα μετά το σεξ. (Αν έχετε αιμορραγία ενημερώστε οπωσδήποτε τον ιατρό).
  • Κολπικές εκκρίσεις.
  • Προβλήματα στην ούρηση, όπως συχνοουρία, πόνο κατά την ούρηση, ή αίμα στα ούρα. (Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα ενημερώστε οπωσδήποτε τον ιατρό).

Μερικές γυναίκες δεν ενημερώνουν το γιατρό τους όταν παρουσιάζουν συμπτώματα ατροφικής κολπίτιδας. Συχνά ντρέπονται ή νομίζουν ότι τα συμπτώματα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Εάν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα και σας ενοχλούν να το αναφέρετε στον ιατρό σας. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Υπάρχει κάποια ειδική εξέταση για την ατροφική κολπίτιδα

Όχι. Δεν υπάρχει καμία ειδική εξέταση. Ο ιατρός μπορεί να σας το πει αν το έχετε με βάση τα συμπτώματα και εξετάζοντας σας.

 

Τι μπορώ να κάνω μόνη μου για να αισθανθώ καλύτερα

Μερικές γυναίκες αισθάνονται καλύτερα αν χρησιμοποιήσουν λιπαντικά πριν το σεξ (όπως για παράδειγμα K-Y jelly ή Eva Vagil). Επίσης η χρήση μιας ενυδατική κολπικής κρέμας (όπως η Aqua Care) μία με δύο φορές την εβδομάδα βοηθά. Οι ενυδατικές κρέμες του κόλπου δεν είναι τα σαν τα λιπαντικά. Βοηθούν την ύγρανση κολπική όλη την ώρα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ατροφική κολπίτιδα

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ατροφική κολπίτιδα είναι η λήψη ορμονών, των οιστρογόνων. Οι περισσότεροι συνιστούν «κολπικό οιστρογόνο” σε αυτήν την περίπτωση επειδή δρουν σχεδόν αποκλειστικά τοπικά στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα, και δεν αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν σε μορφή κολπικής αλοιφής (vag gel Blissel) ή δισκίων (vag tabl Vagifem). Μερικές γυναίκες που παίρνουν σε κολπική μορφή οιστρογόνα πρέπει επίσης να λαμβάνουν μια άλλη ορμόνη, που ονομάζεται προγεστερόνη.

Τα οιστρογόνα μπορεί να δοθούν επίσης σε υψηλότερες δόσεις, σε μορφή χαπιού που καταπίνεται, ή αυτοκόλλητου στο δέρμα. Αυτό ονομάζεται “θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης” και πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα και προγεστερόνη. Τα οιστρογόνα σε κολπική μορφή είναι καλύτερα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ατροφικής κολπίτιδας.

Αν προτιμάτε να πάρετε ένα χάπι αντί για ένα κολπικό φάρμακο, υπάρχει και ένα άλλο φάρμακο που κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού. Αυτό το φάρμακο, που ονομάζεται οσπεμιφένη (εμπορική ονομασία: Osphena), είναι παρόμοια με τα οιστρογόνα, αλλά δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα προς το παρόν.

Εάν θέλετε να πάρετε οιστρογόνα, ρωτήστε τον ιατρό σας για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη για σας. Αν είχατε καρκίνο του μαστού ή της μήτρας, ή αν διατρέχεται κίνδυνο για αυτές τις μορφές καρκίνου, το ερώτημα είναι αν οι ορμόνες είναι ασφαλής για σας.

 

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.