Ξέρω ότι νιώθεις ότι πλησιάζει η στιγμή της γέννας σου. Κάποιες φόρες όμως  αναρωτιέσαι: πως θα είναι άραγε; Θα καταλάβω το κάλεσμα της φύσης; Στις παρακάτω γραμμές θα σου τα πω όλα. Γέννα. Δημιουργία. Στιγμή ιερή. Μόλις γεννήθηκε ένα μωρό, το δικό σου! Είναι η πρώτη φορά που θα δεις τα μάτια του παιδιού σου να  αντικρύζουν εσένα. Θα ακούσεις το κλάμα του και με ανακούφιση θα κλάψεις και εσύ. Θα αγγίξεις το σώμα του πάνω στο δικό σου και θα θυμηθείς ότι αυτό λέγεται skin-to-skin για την επιστήμη. Kάπου εκεί θα το φιλήσεις γλυκά στο κεφαλάκι του και μια γεύση πρωτόγνωρη θα νιώσεις στα χείλη σου. Στην αγκαλιά σου θα το μυρίσεις  και αυτή η μυρωδιά θα σε ακολουθεί για πάντα. Κάπως έτσι όμως τελειώνει μια γέννα, αλλά πως την νιώθεις άραγε όταν αρχίζει; Μα φυσικά ενεργοποιώντας τις πέντε σου αισθήσεις.

 

Όραση

Στη γέννα δημιουργούμε ένα όμορφο περιβάλλον. Ήσυχο γαλήνιο με σεβασμό και διακριτικότητα. Γύρω σου θέλουμε να βλέπεις τα πρόσωπα που αγαπάς. Πόσο σημαντικό είναι να μιλάνε τα μάτια! Ένα βλέμμα και μόνο θα δώσει δύναμη. Ο φωτισμός θα είναι χαμηλός. Ημίφως. Γιατί το μωρό μόλις γεννηθεί θα ψάξει να σε βρει. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει, μια σκούρα γραμμή (μέλαινα γραμμή), που φωτίζεται μέσα στο ημίφως για να οδηγηθεί το μωρό σου σε εσένα. Κάπου στη άκρη των ματιών σου θα υπάρχει η θετική δήλωση που θα έχεις ετοιμάσει. Ναι ένα φύλλο απλό χαρτί που θα γράφει το μήνυμα σου για την στιγμή που θα ζήσεις και θα καθοδηγεί το νου.

 

Γεύση

Πολύ συχνά την αίσθηση της γεύσης  την συνδυάζουμε στο μυαλό μας  με το ίδιο το φαγητό. Και πολύ σωστά μάλιστα. Το φαγητό δίνει ενέργεια. Ενέργεια που το σώμα την αναζητά στο τοκετό μας. Άραγε πως θέλω να γευτώ τον τοκετό; Για σένα έχουμε μελετήσει να καταναλώνεις τακτικά μικρά γεύματα καθ’ όλη την διάρκεια. Ναι, ξέρω τι σκέφτεσαι. Εάν επιτρέπεται το φαγητό σε έναν τοκετό. Συνολικά, η επιστημονική κοινότητα διαπίστωσε ότι το να τρώνε φαγητό οι επίτοκες κατά τη διάρκεια του τοκετού, δεν είχε απολύτως καμία αρνητική επίπτωση. Δεν προκαλεί καμία επιπλοκή, όπως πολλοί ιατροί (αναισθησιολόγοι και μαιευτήρες) υποστήριζαν  παλαιότερα. Εάν κάποιοι δεν το γνωρίζουν μην σε απασχολεί, σημασία έχει ότι το γνωρίζεις εσύ. Άρα θα πρέπει να συζητήσουμε για το menu του τοκετού σου!

 

Αφή

Χάδι. Έχει πολλά χάδια μια γέννα. Από το να κρατήσουμε απλά το χέρι ή να το κολλήσουμε γιατί τα καταφέραμε και στο τέλος να αγκαλιαστούμε σφιχτά. Φυσικά όμως εάν το επιθυμείς και το χρειάζεσαι θα αγγίξουμε το σώμα για να το προσφέρουμε ανακούφιση. Με τα χέρια μας μπορούμε να δώσουμε ένα ανακουφιστικό μασάζ στα σημεία του σώματος που θα αναζητούν το άγγιγμα για βοήθεια. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από ύφασμα rebozo λέγεται. Είναι ένα μαγικό ύφασμα που πάνω του έχει μια μακρινή κουλτούρα από το Μεξικό. Ναι, ακριβώς βοηθάει στο να προσφέρουμε χαλάρωση, αλλά και εάν το μωρό μας μπερδευτεί για το ποια θέση θέλει να πάρει μας βοηθάει να του δείξουμε τη σωστή. Και τέλος εάν το σώμα θέλει ένα συνεχές άγγιγμα έχουμε για σένα μια ειδική συσκευή που ονομάζεται TENS. Είναι ρεύματα χαμηλής συχνότητας που ερεθίζουν τις αισθητικές ίνες των νεύρων. Μια αξιόπιστη και ιατρικώς αποδεκτή θεραπευτική μέθοδος, που χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση του ερεθίσματος που νιώθουμε κατά τη διάρκεια του τοκετού.

 

Ακοή

Η γέννα έχει ρυθμό. Συχνά τον νιώθουμε αλλά ξέρεις κάτι ,μπορείς να τον ακούς κιόλας. Επέλεξε τεχνική του Ηypnobirthing. To Hypnobirthing είναι μια απλή και μοναδική μέθοδο πνευματικής και σωματικής προετοιμασίας τοκετού, που συνδυάζει τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοής και οραματισμών και σε όλα αυτά μπορεί να σε καθοδηγήσει η φωνή του συντρόφου σου ή της μαίας σου. Και εάν δεν το επιλέξεις αυτό θα φτιάξεις μια playlist με την δική σου μουσική που γίνει η μελωδία του τοκετού σου. Άραγε ποιο θα είναι το  τραγούδι που θα ακούσει το μωρό σου για πρώτη φορά;

 

Όσφρηση

Μυρίζεις ένα τριαντάφυλλό και αμέσως παίρνεις μια βαθιά ανάσα, σκέφτεσαι κάτι όμορφο. Πως θα μυρίζει η γέννα μου άραγε το σκέφτηκες ποτέ; Μέσω της αρωματοθεραπείας προσφέρουμε στο χώρο μια μυρωδιά βαθιάς και ουσιαστικής χαλάρωσης που σε κάβε βήμα του τοκετού σου θα χάνεσαι σε ένα σύννεφο αρώματος. Τα έλαια της λεβάντας, του χαμομηλιού, του φασκόμηλου και του αγρίου τριαντάφυλλου θα γίνουν η μυρωδιά του τοκετού μας.

 

Οραματίσου ελεύθερα τη γέννα σου, και κάντο πράξη με τον τρόπο που το σώμα σου θα επιλέξει. Και ενεργοποίησε την έκτη αίσθηση σου, την ενσυναίσθησή σου, και βίωσε τον τοκετό που σου αξίζει. Θα είμαστε διπλά σου σε κάθε επιλογή!

 

Έλλη Καστρίκα

Μαία, One to One Care Specialist, M.Sc

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.