Στην τρισδιάστατη υπερηχογραφία χρησιμοποιούνται ηχητικά κύματα, όπως και στην κλασσική υπερηχογραφία. Με την επεξεργασία των κυμάτων αυτών και την χρήση κατάλληλης τεχνολογίας είναι δυνατό να απεικονιστεί το μωρό σας μέσα στην μήτρα.

 • Στο τριδιάστατο (3D) υπερηχογράφημα σχηματίζεται μια τρισδιάστατη στατική εικόνα του εμβρύου.
 • Στο τετραδιάστατο (4D) υπερηχογράφημα δημιουργείται ένα βίντεο από διαδοχικές τρισδιάστατες εικόνες του εμβρύου (ο χρόνος είναι η τέταρτη διάσταση).

 

Πότε γίνεται η τρισδιάστατη υπερηχογραφία

Οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν να έχουν τρισδιάστατες εικόνες του μωρού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στην κλασσική δισδιάστατη υπερηχογραφική απεικόνιση:

 • Οι εικόνες που βλέπουμε είναι ασπρόμαυρες φιγούρες του εμβρύου, που δεν είναι πάντα εύκολα κατανοητές και αναγνωρίσιμες.
 • Η ασάφεια της εικόνας αυξάνεται καθώς απεικονίζονται και τα εσωτερικά όργανα του εμβρύου επιπλέον.

Στην τρισδιάστατη υπερηχογραφία συλλέγονται ταυτόχρονα περισσότερες εικόνες από διαφορετικές γωνίες μιας περιοχής. Η εξωτερική μορφή και διάφορα εσωτερικά όργανα του εμβρύου απεικονίζονται έτσι με μεγαλύτερη ακρίβεια.

 • Η δημιουργία μιας τρισδιάστατης εικόνας του μωρού και ιδιαίτερα του προσώπου του είναι περισσότερο αναγνωρίσιμη από τους γονείς, και δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Στο υπερηχογράφημα αυτό υπάρχει η δυνατότητα να απεικονίζεται μόνο η εξωτερική δομή του εμβρύου και όχι τα εσωτερικά όργανα, αυξάνοντας την σαφήνεια της εικόνας.
 • Η τρισδιάστατη υπερηχογραφία βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της ανατομίας ορισμένων δομών του εμβρύου όπως της καρδιάς και του εγκεφάλου.
 • Ορισμένες εμβρυϊκές ανωμαλίες όπως το λαγόχειλος είναι ευκολότερα ορατό στην τρισδιάστατη απεικόνιση καθώς επιτρέπεται .
 • Σε άλλες περιπτώσεις εμβρυϊκών ανωμαλιών όπως η ραιβο-ιπποποδία, η τρισδιάστατη απεικόνιση διευκολύνει την ερμηνεία των ευρημάτων στους γονείς.

Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι προς το παρόν, η διάγνωση των εμβρυϊκών ανωμαλιών (π.χ στο υπερηχογράφημα Β’ επιπεδου) γίνεται πρωτίστως με την κλασσική δισδιάστατη υπερηχογραφία και ότι η τρισδιάστατη απεικόνιση χρησιμοποιείται συνήθως επικουρικά.

 

Τι επηρεάζει την ποιότητα της τρισδιάστατης απεικόνισης

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευκρίνεια της υπερηχογραφικής απεικόνισης του εμβρύου. Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν και την ευκρίνεια της τρισδιάστατης λήψης. Πρόκειται για:

 • Την θέση του εμβρύου στην μήτρα. Μερικές φορές η θέση του κεφαλιού είναι ψηλά στην κοιλιά και έχει την πλάτη μπροστά, ώστε το πρόσωπο να μην είναι ορατό. Συνήθως τα έμβρυα αλλάζουν θέση καθώς κινούνται. Χρειάζεται λίγη υπομονή. Μια σύντομη βόλτα και ένα μικρό γλυκό ίσως βοηθήσουν! Αν όχι δοκιμάστε σε μια επόμενη υπερηχογραφική εξέταση.
 • Την ποσότητα του αμνιακού υγρού. Αν η ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι ελαττωμένη τότε ίσως να είναι δυσχερής η απεικόνισή του.
 • Το αυξημένο βάρος της μητέρας. Ιδιαίτερα η το αυξημένο πάχος του κοιλιακού τοιχώματος καθιστά δυσκολότερη την λήψη καλών τρισδιάστατων απεικονίσεων.

Η καλή τρισδιάστατη απεικόνιση εξαρτάται επίσης:

 • Από το πόσο «συνεργάσιμο» είναι το μωρό. Η παρουσία των χεριών για παράδειγμα μπροστά στο πρόσωπο δυσκολεύει την λήψη καλών φωτογραφιών.
 • Από την ποσότητα του αμνιακού υγρού που υπάρχει μπροστά από το όργανο που θέλουμε να απεικονίσουμε. Αν το πρόσωπο ακουμπά στο τοίχωμα της μήτρας ή στον πλακούντα δεν είναι δυνατή η σωστή απεικόνισή του.

 

Στο ιατρείο μας

Παρόλο που μπορούμε να πάρουμε τρισδιάστατες φωτογραφίες του εμβρύου από το 1ο κιόλας τρίμηνο της κύησης η σαφήνεια της απεικόνισης συνήθως βελτιώνεται καθώς οι εβδομάδες προχωρούν.

 • Επιδιώκουμε σε κάθε εξέταση να παίρνουμε, εάν είναι δυνατό, τρισδιάστατες φωτογραφίες ή βίντεο (3D/4D) του μωρού σας, ιδιαίτερα του προσώπου του.
 • Όμορφες και καθαρότερες εικόνες από το πρόσωπο του μωρού σας συνήθως έχουμε στο τέλος του δευτέρου και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (24-32 εβδομάδες κύησης). Πριν τις 24 εβδομάδες υπάρχει πολύ λίγο υποδόριο λίπος και τα οστά του προσώπου φαίνονται έντονα. Μετά τις 32 εβδομάδες το κεφάλι μπορεί να βρίσκεται χαμηλά μέσα στην λεκάνη και το πρόσωπο να μην είναι ορατό.
 • Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το κορυφαίο μηχάνημα μαιευτικών υπερήχων Voluson E10 της General Electric. Απολαμβάνουμε απίστευτη ποιότητα εικόνας. Λαμβάνουμε φωτογραφίες με του μωρού σας με ευκρίνεια, ταχύτητα και απίστευτες δυνατότητες επεξεργασίας. Πάνω από όλα όμως έχουμε μέγιστη πιστότητα και διαγνωστική ακρίβεια στον ανατομικό έλεγχο του μωρού σας.

Πιστεύουμε όμως ότι πρωτεύουσα σημασία έχει η καλή κατάσταση και ανάπτυξη του και επενδύουμε τον περισσότερο χρόνο της εξέτασης σε αυτό. Αφού ολοκληρωθεί προηγουμένως ο πλήρης έλεγχος, γίνουν οι μετρήσεις και βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά, τότε κάνουμε όμως τρισδιάστατες λήψεις. Καθώς όμως αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό σε κάθε εξέταση θεωρούμε πως δεν είναι ζήτημαι που πρέπει να προκαλεί απογοήτευση στο ζευγάρι. Η καλή υγεία του μωρού είναι το πιο σημαντικό.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.volusonclub.net

 

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.