Τι είναι το ομφαλικό αίμα και το πρέπει να κάνω με αυτό;

Το ομφαλικό είναι το αίμα που περισσεύει μέσα στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μετά την γέννηση του μωρού σας. Μπορεί να συλλεχθεί εύκολα κι ανώδυνα χωρίς να ακουμπήσουμε τη μαμά ή το νεογνό. Παλιότερα το ομφαλικό αίμα πετιόταν στα ιατρικά απορρίμματα μαζί με τον πλακούντα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα πολύτιμο υλικό, ικανό να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, και σε γι’ αυτόν τον λόγο προτείνουμε να επιλέγεται η συλλογή και φύλαξή του.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο δυνατότητες για τους γονείς:

  • Η δωρεά σε μία δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με μία από τις δύο ελληνικές δημόσιες τράπεζες, για περαιτέρω οδηγίες. Αυτό πρέπει να γίνει αρκετό καιρό πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Όταν δωρίσετε το ομφαλικό αίμα του παιδιού σας, μπορεί να σωθεί η ζωή κάποιου άλλου άρρωστου παιδιού. Για τη δωρεά δεν υπάρχει κόστος φύλαξης, παρά μόνο τα έξοδα αποστολής του δείγματος. Ωστόσο, μετά την αποστολή, το δείγμα πλέον δεν σας ανήκει.
  • Να το φυλάξετε ιδιωτικά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε εγκαίρως με την ιδιωτική τράπεζα της επιλογής σας, για περαιτέρω οδηγίες. Ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Η ιδιωτική φύλαξη του ομφαλικού αίματος του παιδιού σας, μπορεί σώσει τη ζωή του ίδιου ή κάποιου από τα αδερφάκια του, για μία σειρά από σοβαρές ασθένειες. Η ιδιωτική φύλαξη για 20 έτη κοστίζει περίπου από 800 έως 1300 ευρώ, τα οποία συνήθως καταβάλλονται σε δόσεις. Το δείγμα ανήκει στην οικογένειά σας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από αυτήν.

 

Πως επιλέγω την καταλληλότερη τράπεζα για μένα;

Καταρχάς θα πρέπει να επιλέξετε εάν θα δωρίσετε ή θα φυλάξετε ιδιωτικά το ομφαλικό αίμα του παιδιού σας. Αν το δωρίσετε, βοηθάτε πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία. Αν το φυλάξετε ιδιωτικά, βοηθάτε πρώτα από όλα τη δική σας οικογένεια. Στην ερώτηση ποιο από τα δύο είναι σημαντικότερο, δεν υπάρχει λάθος απάντηση. Ο καθένας αποφασίζει με βάση την προσωπική του φιλοσοφία και τη δική του συνείδηση. Λάθος θα ήταν μόνον η απόρριψη, μια και το ομφαλικό αίμα μπορεί αποδεδειγμένα να σώσει ζωές και συνεπώς δεν πρέπει με τίποτα να πετιέται.

Η δύναμη του ομφαλικού αίματος προέρχεται από τα βλαστοκύτταρα που περιέχει. Όσο πιο γρήγορα καταψυχθεί, τόσα περισσότερα βλαστοκύτταρα θα μείνουν ζωντανά. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξουμε τράπεζα που βρίσκεται όσο το δυνατόν κοντύτερα στο μαιευτήριο που θα γεννήσουμε. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξουμε τράπεζα που μεταφέρει γρήγορα και με ασφάλεια τα δείγματα που της εμπιστεύονται (αποφεύγουμε τράπεζες που χρησιμοποιούν κούριερ ή μέσα μαζικής μεταφοράς για τα δείγματά τους).

Είναι σημαντικό επίσης να επιλέξετε τράπεζα μέλος της ΕΕΤΟΑ (Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλικού Αίματος). Η ΕΕΤΟΑ εξασφαλίζει ότι:

  • η τράπεζα έχει έδρα στην Ελλάδα
  • λειτουργεί σεβόμενη την επιστημονική δεοντολογία και καλή πρακτική
  • είναι συμβεβλημένη με τις υπόλοιπες τράπεζες-μέλη, οι οποίες θα συνεχίσουν τη συντήρηση των δειγμάτων της, σε περίπτωση που αυτή παύσει να λειτουργεί.

 

Μέχρι σήμερα το ομφαλικό αίμα έχει χρησιμοποιηθεί σε μεταβολικά, νευρολογικά, αυτοάνοσα και αιματολογικά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένων κάποιων μορφών καρκίνου), ενώ κύτταρα που περιέχονται σ’ αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιολογικά, πνευμονολογικά, δερματολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.eetoa.domaintalk.gr (ΕΕΤΟΑ)

www.hcbb.bioacademy.gr (Δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων Ακαδημίας Αθηνών)

Τράπεζα βλαστοκυττάρων Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου τηλ: 2313307419

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.