Το HPV DNA τεστ γίνεται από μόνο του ή σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου (co-testing) στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Διαβάστε επίσης Το HPV DNA τεστ για περισσότερες πληροφορίες.

 

Πώς γίνεται η συνταγογράφηση του HPV DNA τεστ;

Η εξέταση καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και πληρώνετε την συμμετοχή στο εργαστήριο που την διενεργεί. Χρειάζεται να προσκομίσετε το βιβλιάριο υγείας ή να γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ σας. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η γραμματεία του ιατρείου μας.

Σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA» που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ στις 22/09/2017, η εξέταση δικαιολογείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις:

  • Προληπτικά, εάν το κρίνει ο γυναικολόγος, σε γυναίκες 30 έως 65 ετών εφόσον έχει προηγηθεί το τεστ Παπανικολάου.
  • Όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα στο τεστ Παπανικολάου όπως ASCUS, ASC-H και LGSIL. Το HPV DNA τεστ χρησιμεύει για την διάγνωση και την αντιμετώπιση τους.
  • Δεν μπορεί να επαναληφθεί σε διάστημα μικρότερο της 5ετίας.
  • Στον προληπτικό έλεγχο, και μόνο μετά από αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί στην 3ετία,
  • Δεν χορηγείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών.

Επισημαίνεται ότι, επειδή πρόκειται για εξέταση με ιδιαιτερότητες, συνιστάται να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες λήψης και μεταφοράς του υλικού όπως ορίζει η επιστημονική κοινότητα.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.eopyy.gov.gr

 

Διαβάστε επίσης

Την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις «Κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA».

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.