Οι περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τον HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) εστιάζουν στην γυναίκα, επειδή κάποια στελέχη του αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, κυρίως στον τράχηλο της μήτρας. Ο ιός όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στους άνδρες.

Περισσότεροι από τους μισούς σεξουαλικά ενεργείς άνδρες θα έρθουν σε επαφή με τον HPV σε κάποια φάση της ζωής τους. Συχνά η φυσική άμυνα του οργανισμού «καθαρίζει» τον ιό χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα υγείας και χωρίς η παρουσία του ιού να γίνεται εμφανής.

Πως μεταδίδεται ο HPV;

Ο HPV είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής (κολπική, πρωκτική ή στοματικό σεξ) αλλά και με άμεση δερματική επαφή (π.χ. με τα χέρια). Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και αν κάποιος δεν έχει ορατά σημάδια ή συμπτώματα.

 

Η λοίμωξη από τον HPV στον άνδρα. Τι προκαλεί;

Τις περισσότερες φορές οι λοιμώξεις από τον HPV υποχωρούν αυτόματα και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα υγείας. Αν όμως η λοίμωξη δεν υποχωρήσει, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα μήνες ή χρόνια μετά την επαφή με τον ιό. Αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολο να υπολογίσουμε το ακριβές χρονικό διάστημα που έγινε η πρώτη επαφή με τον ιό. Οι μακροχρόνια λοίμωξη από τον HPV στον άνδρα μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα ή πολύ σπάνια κάποιες μορφές καρκίνου. Δεν ξέρουμε για πιο λόγο κάποιοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στον ιό και σε κάποιους άλλους η φυσική τους άμυνα τον αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Οι περισσότεροι άνδρες δεν αναπτύσσουν συμπτώματα από το HPV. Παρόλα αυτά αν ο ιός επιμένει μπορεί να προκαλέσει:

  • Γεννητικά κονδυλώματα. Εμφανίζονται σαν μικρά εξογκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στο πέος ή γύρω από τον πρωκτό. Έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα, είναι στο χρώμα του δέρματος και έχουν εμφάνιση σαν κουνουπίδι. Μερικές φορές υποχωρούν αυτόματα, άλλες παραμένουν τα ίδια ή αυξάνονται σε αριθμό και έκταση. Η διάγνωση γίνεται συνήθως μόνο με την επισκόπηση από τον ιατρό. Οι τύποι του HPV που προκαλούν κονδυλώματα δεν είναι καρκινογόνοι. Υπολογίζεται ότι κάθε δεδομένη στιγμή το 1% των ανδρών στις ΗΠΑ έχουν κονδυλώματα.
  • Καρκίνος. Μερικά στελέχη του ιού, εάν επιμείνουν και δεν υποχωρήσουν, σπάνια μπορεί να προκαλέσουν στον άνδρα καρκίνο στο πέος, στον πρωκτό ή στον φάρυγγα. Οι καρκίνοι αυτοί αναπτύσσονται πολύ αργά μέσα σε διάστημα ετών ή δεκαετιών από την αρχική λοίμωξη. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε τρόπο να προσδιορίσουμε ποια λοίμωξη από HPV θα υποχωρήσει αυτόματα και ποια θα παρουσιάσει εξέλιξη σε κακοήθεια. Άνδρες με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι πιο ευάλωτοι.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την λοίμωξη από τον HPV στον άνδρα όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η θεραπεία αφορά τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός (π.χ κονδυλώματα). Πολλές φορές παρά την θεραπεία τους τα κονδυλώματα επανέρχονται. Κάποιες φορές η θεραπεία μπορεί να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες ή χρόνια).

Τι συμβαίνει αν ο σύντροφός μου έχει κονδυλώματα;

  • Σύστησε του να επισκεφθεί έναν ιατρό για θεραπεία.
  • Αποφύγετε την επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία και φύγουν εντελώς τα κονδυλώματα, γιατί η παρουσία τους αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης της λοίμωξης.
  • Δεν είναι γνωστό όμως για πόσο διάστημα κάποιος/α μπορεί να μεταδίδει τον HPV μετά την εξάλειψη των κονδυλωμάτων.

 

Τι να πω στον σύντροφό μου παρουσιάσω HPV λοίμωξη στο τεστ Παπανικολάου;

Αν πρόκειται για μακροχρόνια σχέση το πιο πιθανό είναι ο ιός να έχει ήδη μεταδοθεί στον σύντροφό σας. Οι άνδρες «καθαρίζουν» πιο γρήγορα και πιο εύκολα τον ιό από το σώμα τους. Στις γυναίκες αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μέχρι και 2 χρόνια.

Συστήστε στο σύντροφό σας να επισκεφθεί έναν ιατρό για να ελεγχθεί για γεννητικά κονδυλώματα.

 

Υπάρχει HPV τεστ για τον άνδρα;

Προς το παρόν δεν υπάρχει πιστοποιημένο HPV τεστ για να ανιχνεύσει την παρουσία του ιού στον άνδρα. Άλλωστε η παρουσία του ιού χωρίς κλινικά συμπτώματα έχει μικρή σημασία. Η παρουσία γεννητικών κονδυλωμάτων είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να επιβεβαιωθεί η ενεργός παρουσία του ιού στον άνδρα.

 

Τι σημαίνει η λοίμωξη από HPV για τη σχέση μου;

Οι λοιμώξεις από τον HPV είναι συνήθως παροδικές. Μερικές φορές μπορεί κάποιος να είναι φορέας του ιού για χρόνια πριν εμφανίσει προβλήματα. Αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε διαγνωστεί με σημεία ή συμπτώματα HPV λοίμωξης δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί:

  • Πόσο καιρό έχετε τον HPV
  • Αν ο τωρινός ή κάποιος προηγούμενος σύντροφός σας τον μετέφερε
  • Αν εσείς έχετε μεταφέρει τον HPV στον σημερινό σας σύντροφο

Η λοίμωξη από τον HPV δεν είναι απαραίτητα σημάδι «απιστίας» σε μία σχέση.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.cdc.gov

www.cancer.org

www.asccp.org

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.