Πολλές γυναίκες που παρουσιάζουν λοίμωξη από τον HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) ανησυχούν μήπως ο ιός επηρεάσει το έμβρυο ή την πορεία της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Είναι σημαντικό όμως να ενημερώσετε τον ιατρό σας εάν είχατε έρθει αποδεδειγμένα ποτέ στο παρελθόν σε επαφή με τον ιό, δηλαδή:
- εάν είχατε ευρήματα λοίμωξης από τον HPV στο τεστ Παπανικολάου ή στο HPV τεστ
- εάν είχατε ιστορικό κονδυλωμάτων
- εάν έχετε κάνει θεραπεία στον τράχηλο της μήτρας για να αντιμετωπιστούν αλλοιώσεις από τον HPV (π.χ. κωνοειδής εκτομή, laser, κρυοπηξία).
Πριν την εγκυμοσύνη
- Πριν προγραμματίσετε μία εγκυμοσύνη βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσφατα υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή τεστ Παπανικολάου ή HPV τεστ.
- Η λοίμωξη από τον HPV δεν είναι αιτία υπογονιμότητας και δεν επηρεάζει άμεσα τις πιθανότητες για να επιτύχει εγκυμοσύνη μία γυναίκα.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Εάν κρίνεται απαραίτητο, ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου και HPV τεστ), μπορεί να γίνει και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης μπορεί να γίνει και κολποσκόπηση, όταν υπάρχει ένδειξη, όμως απαιτείται μεγάλη εμπειρία από πλευράς του ιατρού. Είναι μερικές φορές δύσκολο κάποιος να διακρίνει τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον τράχηλο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης από τις προ-καρκινικές αλλοιώσεις.
- Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η λοίμωξη από τον HPV δημιουργεί επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως αποβολές ή πρόωρο τοκετό.
- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται εάν έχει προηγηθεί θεραπεία προ-καρκινικών αλλοιώσεων που περιλαμβάνει αφαίρεση τμήματος του τραχήλου της μήτρας (κωνοειδής εκτομή) ή μεγάλες βιοψίες. Η επέμβαση στον τράχηλο της μήτρας (ειδικά εάν αφαίρεση αφορά μεγάλο τμήμα του ή επαναλαμβάνεται δεύτερη φορά) μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωσή του στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό. Υπάρχουν τρόποι να ελέγχεται η κατάσταση του τραχήλου σε όλη την διάρκεια της κύησης και υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης (φαρμακευτικοί και επεμβατικοί) εάν εντοπιστεί πρόβλημα στην αντοχή του τραχήλου της μήτρας.
- Ο HPV σπάνια μεταδίδεται από την μητέρα στο έμβρυο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Αν υπάρχουν εξωτερικά γεννητικά κονδυλώματα τότε χρειάζονται παρακολούθηση όσον αφορά την εξέλιξή τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές φορές, λόγω των ορμονικών αλλαγών στην εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξηθούν σε αριθμό και έκταση. Η θεραπεία τους μπορεί να καθυστερήσει για μετά τον τοκετό εάν δεν δημιουργούν πρόβλημα στον κολπικό τοκετό. Εάν όπως προβάλουν στον κόλπο ίσως χρειαστεί να αφαιρεθούν. Η θεραπεία τους γίνεται με χειρουργική αφαίρεση, διαθερμία ή με χημικά διαλύματα.
Στον τοκετό
- Ο HPV πολύ σπάνια μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο έμβρυο στην διάρκεια του τοκετού. Αυτό αφορά μόνο τους ιούς που προκαλούν τα γεννητικά κονδυλώματα και όχι τους υψηλού κινδύνου (ογκογόνους) τύπους που προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας.
- Τα νεογέννητα, ακόμη και αν έρθουν σε επαφή με τον ιό, διαθέτουν φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς που τον απομακρύνουν γρήγορα. Πολύ σπάνια εάν ένα μωρό γεννηθεί ενώ η μητέρα του έχει γεννητικά κονδυλώματα, μπορεί να αναπτύξει θηλώματα στον λαιμό του (φάρυγγα). Αυτή η σοβαρή κατάσταση (αναπνευστική θηλωμάτωση) χρειάζεται άμεση και παρατεταμένη θεραπεία με στόχο να εμποδιστεί η ανάπτυξη θηλωμάτων η οποία εμποδίζει την αναπνοή στο νεογέννητο.
Μετά την εγκυμοσύνη
- Αν το τεστ Παπανικολάου ήταν παθολογικό πριν ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως είναι απαραίτητο να το επαναλάβετε λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό (τουλάχιστο 6 εβδομάδες, μετά φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή). Πολλές φορές οι αλλοιώσεις θα έχουν υποχωρήσει αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.
- Καμία φορά και τα γεννητικά κονδυλώματα υποχωρούν μετά τον τοκετό. Αν όχι χρειάζονται θεραπεία.
Περισσότερες πληροφορίες