Το ενημερωτικό φυλλάδιο «Ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση: πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες» είναι μία ενδιαφέρουσα έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης.

Περιέχει πληροφορίες σχετικά με:

  • την μετάβαση στην εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα που την συνοδεύουν,
  • την ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, τα οφέλη και τους κινδύνους της.

 

Στην εισαγωγή του φυλλαδίου αναφέρεται:

«Εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου που οφείλεται στην παύση της λειτουργίας των ωοθηκών. Πριν την εμμηνόπαυση συνήθως προηγείται ένα χρονικό διάστημα ορμονικών διαταραχών και ακατάστατων περιόδων που ονομάζεται κλιμακτήριος.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι το 51ο έτος της ηλικίας, το οποίο δεν φαίνεται να μεταβάλλεται διαχρονικά. Αντίθετα το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων αυξάνεται συνεχώς λόγω της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και της προόδου της ιατρικής επιστήμης. Οι Ελληνίδες σήμερα αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 82 έτη. Περίπου το ένα τρίτο της ζωής της η γυναίκα θα το περάσει στην εμμηνόπαυση. Για το λόγο αυτό πρέπει να γνωρίζει τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην υγεία της, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προλάβει ή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτές.»

 

Διαβάστε ολόκληρο το φυλλάδιο

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.