Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά όταν είστε έγκυος. Ακόμα κι αν είστε γενικά υγιής, μεταβολές στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, της καρδίας, και των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας κάνουν περισσότερο ευάλωτη στο να νοσήσετε σοβαρά. Οι έγκυες γυναίκες με γρίπη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία από μη έγκυες γυναίκες. Η γρίπη μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για το έμβρυο, διότι αυξάνει την πιθανότητα για πρόωρο τοκετό και για συγγενείς ανωμαλίες (ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο).

Το εμβόλιο της γρίπης είναι η καλύτερη προστασία.

Όταν κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, το σώμα σας αρχίζει να παράγει αντισώματα που σας προστατεύουν. Τα αντισώματα μπορούν επίσης να περάσουν στο αγέννητο μωρό σας, και να βοηθήσει στην προστασία του έως και 6 μήνες μετά την γέννησή του. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα μωρά μικρότερα των 6 μηνών είναι πάρα πολύ μικρά για να κάνουν ένα εμβόλιο της γρίπης. Εάν θηλάζετε το μωρό σας, αντισώματα μπορεί επίσης να περάσουν στο μητρικό γάλα. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να παραχθούν τα αντισώματα.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές.

Μπορείτε να λάβετε το εμβόλιο της γρίπης, ανά πάσα στιγμή, κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου. Εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης έχουν δοθεί σε έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβες σε έγκυες γυναίκες ή τα παιδιά τους. Εάν γεννήσετε πριν κάνετε το εμβόλιο, πρέπει να το κάνετε ακόμα και τότε. Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Εσείς, ή άλλοι που έρχονται σε επαφή με το μωρό σας μπορεί να του μεταδώσετε τον ιό. Επειδή μωρά μικρότερα από 6 μήνες είναι πολύ νωρίς για να κάνουν το εμβόλιο, είναι σημαντικό ότι ο καθένας που φροντίζει για αυτά να το έχει κάνει. Ζητήστε και τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

 

 

Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι ήπιες σε σύγκριση με τα προβλήματα της γρίπης

Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες ήπιες παρενέργειες. Οι πιο κοινές περιλαμβάνουν πόνο, ευαισθησία, ερυθρότητα και / ή οίδημα στο σημείο που έγινε η ένεσηδόθηκε. Μερικές φορές μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πυρετό και ναυτία ή κούραση.

 

Εάν έχετε συμπτώματα της γρίπης, καλέστε τον ιατρό σας.

Εάν έχετε συμπτώματα τύπου γρίπης, ακόμα κι αν έχετε ήδη κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, καλέστε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να σας χορηγηθεί αντιγριπικό φάρμακο για να μειωθεί η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών λόγω της ασθένειας.

Εάν έχετε κάποια ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον ιατρό: Υψηλός πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πόνους στο σώμα (μυς και αρθρώσεις), συνάχι ή βουλωμένη μύτη, εμετός ή διάρροια.

 

Τα περισσότερα απλά κρυολογήματα δεν προκαλούν πρόβλημα στην έγκυο και το έμβρυο. Η γρίπη όμως είναι μια κατάσταση που πρέπει να την πάρετε στα σοβαρά. Συμπτώματα για οποία θα ενημερώσετε τον ιατρό άμεσα είναι:

  • Ζαλάδα και αστάθεια.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Πόνος και αίσθημα πίεσης στο στήθος.
  • Σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης.
  • Σοβαρά επεισόδια εμετού.
  • Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5) που δεν υποχωρεί με λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων.
  • Κολπική αιμορραγία.
  • Ελαττωμένες κινήσεις του εμβρύου

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.