Ο έλεγχος για πιθανό πρόβλημα υπογονιμότητας γίνεται σε κάθε ζευγάρι που αναζητά την βοήθεια του ιατρού επειδή δεν μπορεί να επιτύχει εγκυμοσύνη. Γνωρίζοντας την γενικότητα αυτής της τοποθέτησης, η ιατρική κοινότητα έχει καθορίσει τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν ώστε να συστηθεί στο ζευγάρι να κάνει εξετάσεις για υπογονιμότητα.

 

Ο έλεγχος προτείνεται όταν:

  • Έχουν περάσει 12 μήνες με τακτικές και ελεύθερες (χωρίς προφυλάξεις) επαφές. Τακτικές επαφές θεωρούνται όταν είναι 2 με 3 την εβδομάδα και όχι μόνο τις «γόνιμες ημέρες». Επιπλέον πρέπει η γυναίκα να είναι κάτω των 35 ετών και δεν υπάρχουν, με βάση το ιστορικό, παράγοντες κινδύνου για υπογονιμότητα.
  • Έχουν περάσει 6 μήνες με τακτικές και ελεύθερες επαφές και η ηλικία της γυναίκας είναι 35 με 40 ετών.
  • Προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος χωρίς να περιμένουμε τους 6-12 μήνες με τακτικές και ελεύθερες επαφές όταν:
    1. Η ηλικία της γυναίκας είναι άνω των 40 ετών.
    2. Σε γυναίκες με αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια ή γενικότερα διαταραχές στην περίοδο.
    3. Σε γυναίκες με ιστορικό χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.
    4. Σε γυναίκες με ιστορικό σοβαρής ενδομητρίωσης.
    5. Σε γυναίκες που υπάρχει υποψία προβλήματος στη μήτρα ή τις σάλπιγγες.
    6. Σε ζευγάρια όπου ο σύντροφος έχει ιστορικό χειρουργείου στους όρχεις, παρωτίτιδας σε μεγάλη ηλικία, δυσκολία στην σεξουαλική πράξη, ιστορικό χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.
    7. Αν ο άνδρας έχει ιστορικό υπογονιμότητας με άλλη σύντροφο στο παρελθόν.

 

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.