Συγχαρητήρια για τον θηλασμό σας μέχρι τώρα! Αλλά ήρθε η στιγμή να επιστρέψετε πίσω στην δουλειά σας. Μια στιγμή που την σκεφτόσασταν καιρό πριν και σας γέμιζε άγχος και αγωνία. Αλλά μην ξεχνάτε ότι όλα θα πάνε καλά. Ήδη για να διαβάζετε αυτό το άρθρο σκέφτεστε, ότι θέλετε να θηλάσετε ακόμα και αυτό είναι το πιο σημαντικό, η θέληση σας!

Η επιστροφή στο χώρο εργασίας είναι συχνά ο συνηθέστερος λόγος για να εγκαταλείψει μια μαμά τον θηλασμό. Σκέψεις όπως:

  • Που θα μπορώ να αντλώ γάλα;
  • Πως θα δίνω το γάλα στο μωρό μου;
  • Θα μειωθεί το γάλα μου;
  • Θα θηλάζει όταν γυρίζω;

Είναι κάποιοι από τους προβληματισμούς σας.

 

Άλλα ας απαντήσουμε στο γιατί να συνεχίζω να θηλάζω;

  • Παραμένει η ιδανική τροφή για το μωρό.
  • Προσφέρει ηρεμία στο μωρό καθώς απομακρύνεστε για κάποιες ώρες.
  • Ενισχύεται ο δεσμός της δυάδας μητέρας -βρέφους.
  • Η ίδια η μαμά νιώθει καλύτερα και μπορεί να διαχειριστεί το άγχος της και πολλές φορές  τις ενοχές της για τις ώρες που λείπει.
  • Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν κατά το πρώτο έτος της ζωής του.

 

Κάθε πότε πρέπει να αντλώ γάλα στην δουλειά μου;

Οι αντλήσεις του μητρικού γάλακτος θα πρέπει να μιμηθούν τα πόσα γεύματα κάνει το μωρό σας συνολικά στην διάρκεια της ημέρας. Κάντε αντλήσεις όποτε βρίσκετε χρόνο τουλάχιστον. Ακόμα και να μην καταφέρετε να κάνετε κανονική άντληση στο χώρο της δουλειάς σας, λόγω έλλειψης χρόνου, ακολουθήστε την παρακάτω συμβουλή:

  • Πλύνετε καλά  τα χέρια σας
  • Αμέσως μετά κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στις θηλές.
  • Με τον δείκτη και τον αντίχειρα  πατήστε την θηλή
  • Κάντε αυτήν την κίνηση για τουλάχιστον 5 λεπτά.

Εάν έχετε περισσότερο χρόνο μπορείτε να κάνετε μια φυσική εξαγωγή γάλακτος  και να το κρατήσετε.

 

Πως μπορώ να κάνω άντληση στο χώρο της δουλειάς μου;

Θα χρειαστείτε έναν ήρεμο, άνετο και καθαρό χώρο. Πολλές φορές όμως αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό. Μην φοβηθείτε να διεκδικήσετε έναν τέτοιο χώρο ή να τον φτιάξετε. Πολλές γυναίκες βρίσκονται στην δική σας θέση. Το ξέρατε ότι υπάρχει άρθρο στην ελληνική νομοθεσία που στηρίζει το μητρικό θηλασμό. Πιο συγκεκριμένα ο νόμος περιγράφει ότι: «οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται χώρος θηλασμού στην Εργασία».

Πρακτικά θα χρειαστείτε ένα καλό θήλαστρο εάν και μπορείτε να αντλήσετε και με το χέρι σας. Συνήθως τα θήλαστρα διπλής άντλησης είναι πρακτικά και αποδοτικά. Μέσα σε λίγο χρόνο κάνετε άντληση και από τα δυο στήθη. Στις πρώτες αντλήσεις στον χώρο εργασίας ίσως να μην μπορέσετε να βγάλετε γάλα. Το στρες μπορεί να σας επηρεάσει. Βάλτε μια μουσική που σας αρέσει, κοιτάξτε μια φωτογραφία του μωρού σας, κάντε μασάζ στο στήθος. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και πείτε ότι όλα θα πάνε καλά.

 

Πώς αποθηκεύω το γάλα που αντλώ;

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές όσο αναφορά την αποθήκευση του γάλακτος. Ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης ή ακόμα ειδικά δοχεία. Το μητρικό γάλα που έχει μόλις εξαχθεί μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου με ασφάλεια για μερικές ώρες. Για θερμοκρασίες 27–32οC, το γάλα μπορεί να παραμείνει σε αυτές τις συνθήκες έως και 4 ώρες, αλλά είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ή να τοποθετείται στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν.

Γενικά:

  • Εάν αποθηκεύσετε σε τσάντα με παγοκύστη (περίπου στους 15οC) το μητρικό γάλα παραμένει ασφαλές για 24 ώρες.
  • Εάν αποθηκεύσετε το γάλακτος στο ψυγείο (4οC) όπου είναι και η προτεινόμενη πρακτική παραμένει ασφαλές για 48 με 96 ώρες. Η συγκέντρωση των βακτηριδίων στο γάλα παραμένει χαμηλή εντός ψυγείου. Επίσης δεν αλλάζει ιδιαίτερα η σύσταση (λίπη) και η δραστικότητα (λακτοφερρίνη, IgA, κυτοκίνες) των προϊόντων του γάλακτος.

Είναι καλό το γάλα που μπορεί να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σας να αναγράφει την ημερομηνία άντλησης καθώς και την ποσότητα του γάλακτος. Μην αποθηκεύεται μεγάλη ποσότητα στα σακουλάκια, αλλά τόση όση, μπορεί να είναι ένα γεύμα του μωρού σας. Το γάλα σας είναι πολύτιμο και κρίμα να μη καταναλωθεί όλη η ποσότητα του.

 

Παρακάτω θα βρείτε έναν πίνακα για να σας καθοδηγεί ως προς το χρονικό διάστημα διατήρησης του μητρικού γάλακτος

 

Πού Θερμοκρασία Χρόνος διατήρησης
Σε θερμοκρασία δωματίου 19-22°C 10 ώρες
Στο ψυγείο 0-4°C 8 ημέρες
Στην κατάψυξη, όταν αυτή βρίσκεται μέσα στο ψυγείο Η θερμοκρασία κυμαίνεται 2 εβδομάδες
Στην κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα Η θερμοκρασία κυμαίνεται 3-4 μήνες
Σε καταψύκτη υψηλής ψύξης -19°C Τουλάχιστον 6 μήνες

 

Πίνακας 1. Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece

 

Μην ξεχνάτε

  • Να ζητήσετε βοήθεια από την μαία σας, τον γυναικολόγο σας ή τον παιδίατρο σας για να πάρετε όλες τις πληροφορίες.
  • Δεν είστε μόνη σε αυτό. Υπάρχουν τοπικά πολλές ομάδες στήριξης του μητρικού θηλασμού που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας στηρίξουν.
  • Θα πρέπει να αρχίσετε τις πρώτες αντλήσεις τουλάχιστον 10 ήμερες πριν γυρίσετε στην δουλειά σας για να φτιάξετε μια μικρή ατομική τράπεζα γάλακτος.
  • Όταν γυρίζετε σπίτι μπορείτε να θηλάζετε από το ένα στήθος και από το άλλο να αντλείτε για να κερδίζετε χρόνο.

 

Έλλη Καστρίκα Μαία, Σύμβουλος Γαλουχίας

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.