Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στη φροντίδα της υγείας των γυναικών. Ασχολείται με θέματα που αφορούν το σύστημα αναπαραγωγής της γυναίκας (εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα) και την εγκυμοσύνη.

 

Πότε πρέπει να γίνεται

Μια καλή ηλικία για την πρώτη επίσκεψη ενός κοριτσιού στον γυναικολόγο είναι μεταξύ των 13 και 15 ετών.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε νευρική στην πρώτη σας επίσκεψη. Συζητήστε το με τους γονείς σας ή κάποιον άλλο που εμπιστεύεστε. Αυτό ίσως σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Όταν γνωρίσετε τον ιατρό ενημερώστε τον αν είστε αγχωμένες. Μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε άνετα.

 

Τι πρέπει να περιμένετε κατά την πρώτη γυναικολογική επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη συνήθως να είναι απλά μια συζήτηση ανάμεσα σε εσάς και το ιατρό σας. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το τι να περιμένετε στις μελλοντικές σας επισκέψεις και να πάρετε πληροφορίες σχετικά με το πώς να παραμείνετε υγιείς. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε ορισμένες εξετάσεις.

Ο ιατρός αρχικά θα σας κάνει ερωτήσεις που αφορούν εσάς και την οικογένειά σας. Μερικά από τα θέματα των ερωτήσεων μπορεί να είναι πολύ προσωπικά, όπως ερωτήσεις σχετικά με έμμηνο ρύση σας ή πιθανές σεξουαλικές δραστηριότητες σας. Οι πληροφορίες που δίνεται αποτελούν το ιατρικό ιστορικό σας και είναι πολύ σημαντικές. Είναι επίσης και εμπιστευτικές. Εάν ανησυχείτε σχετικά με την εμπιστευτικότητα συζητήστε το με τον ιατρό. Θα σας ενημερώσει σχετικά με το ιατρικό απόρρητο και την τήρηση του.

 

Τι εξετάσεις γίνονται

Μπορεί να κάνετε ορισμένες εξετάσεις κατά την πρώτη επίσκεψη. Μία μαία ή νοσηλεύτρια ή κάποιο μέλος της οικογένειας, αν το επιθυμείτε, μπορούν να είναι μαζί σας σε κάθε μέρος της εξέτασης. Συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε μια γυναικολογική εξέταση κατά την πρώτη επίσκεψη, εκτός αν αντιμετωπίζετε προβλήματα, όπως η ανώμαλη αιμορραγία ή πόνο. Αν είστε σεξουαλικά ενεργή, μπορείτε να κάνετε εξετάσεις για ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Πολλές από τις εξετάσεις που χρειάζονται μπορεί να γίνουν από τον ιατρό με ένα δείγμα ούρων. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε ορισμένα εμβόλια.

Τις περισσότερες φορές, οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι:

Γενική φυσική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της γενικής εξετάσεις, ελέγχεται το ύψος, το βάρος και η πίεση του αίματος σας. Επίσης θα εξεταστείτε για όποια τυχόν επιπλέον προβλήματα υγείας μπορεί να έχετε.

Εξέταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων

Σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός ελέγχει το αιδοίο. Μπορεί να σας δείξει την εικόνα της περιοχής μέσω ειδικού μηχανήματος ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε την ανατομία σας. Αυτή η εξέταση είναι ένας καλός τρόπος για να μάθετε για το σώμα σας.

Γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου

Ακόμα κι αν δεν θα κάνετε πιθανώς γυναικολογική εξέταση, θα πρέπει να γνωρίζετε τι είναι. Η γυναικολογική εξέταση αποτελείται από τρία μέρη:

  • Κοιτάζοντας το αιδοίο.
  • Κοιτάζοντας τον κόλπο και τον τράχηλο με ένα κολποσκόπιο.
  • Έλεγχος των εσωτερικών οργάνων με το χέρι σπάνια γίνεται πια. Έχει αντικατασταθεί από τον υπερηχογραφικό έλεγχο.

Το τεστ Παπανικολάου

Κατά την επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου ο ιατρός μπορεί να κάνει ένα τεστ Παπανικολάου. Ένα δείγμα κυττάρων λαμβάνονται από τον τράχηλο της μήτρας σας με μία σπάτουλα και ένα μικρό πινέλο. Αυτή είναι μια εξέταση που συνήθως γίνεται αργότερα (μετά την ηλικία των 21 χρόνων). Με την εξέταση αυτή ελέγχουμε για αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων

Ο υπέρηχος είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο. Χρησιμοποιεί ενέργεια με μορφή ήχων τα οποία διαπερνούν το σώμα και δημιουργούν «σκιές» καθώς συναντούν διάφορα όργανα. Έτσι απεικονίζονται τα εσωτερικά γεννητικά όργανα (μήτρα και ωοθήκες, αλλά όχι οι σάλπιγγες φυσιολογικά). Οι συσκευές που χρησιμοποιούμε για την εκπομπή των υπερήχων λέγονται κεφαλές. Υπάρχουν κοιλιακές (εξωτερικές) και κολπικές (εσωτερικές). Είναι ευνόητο ότι δεν μπορείτε να κάνετε εσωτερικό υπέρηχο αν δεν είχατε σεξουαλική επαφή πριν.

Το υπερηχογράφημα, σαν εξέταση, δεν πονάει καθόλου και δεν έχει καμία παρενέργεια εντελώς.

 

Τι είναι τα εμβόλια

Τα εμβόλια αποτελούν έναν σημαντικό τρόπο προστασίας από ορισμένες ασθένειες. Τα παρακάτω εμβόλια χορηγούνται σαν ρουτίνα, σε όλες τις νεαρές γυναίκες ηλικίας 11-18 ετών:

  • Τέτανος-διφθερίτιδας-κοκκύτη (Tdap) (αναμνηστική δόση).
  • Για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV.
  • Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου.
  • Εμβόλιο γρίπης (κάθε χρόνο).

Εκτός από τα εμβόλια ρουτίνας, ειδικά εμβόλια μπορεί να δοθούν σε νεαρές γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες. Αυτά είναι:

  • Εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α.
  • Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο.

 

Τι μπορείτε να συζητήσετε με τον γυναικολόγο

Πολλές έφηβες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την υγεία τους με εσάς. Παρακάτω θα δείτε κάποια θέματα που προκύπτουν φυσιολογικά καθώς μεγαλώνετε και τα οποία μπορείτε να συζητήσετε με τον ιατρό σας. Συνήθως αφορούν:

  • Τους πόνους, τις κράμπες και γενικότερα προβλήματα με την περίοδο.
  • Την ανάπτυξη ακμής και την αυξημένη τριχοφυϊα.
  • Την πρόσληψη βάρους και τις γενικότερες αλλαγές στο σώμα.
  • Το σεξ και την αντισύλληψη.
  • Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την προστασία από αυτά.
  • Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα.
  • Τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

 

Πως μπορείτε να παραμείνετε υγιής

Κάνοντας σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής σας θα σας βοηθήσει να είστε δυνατές και υγιής για τα επόμενα χρόνια:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος έχοντας μια καλή και ισορροπημένη διατροφή και κάνοντας άσκηση συχνά.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών.
  • Ζητήστε βοήθεια αν έχετε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα ή αισθάνεστε κατάθλιψη.
  • Χρησιμοποιήστε αντισύλληψη, αν έχετε σεξουαλική επαφή και δεν θέλετε αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
  • Προστατεύστε τον εαυτό σας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, χρησιμοποιώντας προφυλακτικό. Γνωρίστε τους συντρόφους σας και περιορίσετε τον αριθμό τους.

 

 

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.