Πολλά ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά την χρήση προφυλακτικών κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το πιο συχνό ερώτημα είναι το γιατί πρέπει κάποιος να τα χρησιμοποιεί; Ποιο είναι το όφελος;

Τα προφυλακτικά είναι μια μέθοδος αντισύλληψης που αποτρέπει την επαφή του σπέρματος με το ωάριο αμέσως μετά την σεξουαλική πράξη. Υπάρχουν προφυλακτικά που είναι κατασκευασμένα για χρήση από τον άνδρα αλλά και αυτά που χρησιμοποιούνται από την γυναίκα. Πολύ συχνότερα χρησιμοποιούνται τα αντρικά προφυλακτικά.

 

Παρακάτω παραθέτουμε 10 λόγους που νομίζουμε ότι δικαιολογούν απόλυτα την χρήση προφυλακτικού στην διάρκεια της επαφής.

  1. Είναι αποτελεσματικά έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται ανάμεσα στον άνδρα και την γυναίκα μέσω της επαφής όταν δεν υπάρχει προφύλαξη. Το πιο σοβαρό παράδειγμα τέτοιας ασθένειας αποτελεί το AIDS. Ο ιός HIV που το προκαλεί μεταφέρεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Το προφυλακτικό προστατεύει από την μετάδοση τέτοιων παθήσεων. Άλλες τέτοιες παθήσεις είναι η σύφιλη, τα χλαμύδια, η γονόρροια, κάποιες μορφές ηπατίτιδας και άλλα.
  2. Παρέχουν προφύλαξη από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας δεν πιστεύεται ότι έφτασε η ώρα να γίνεται γονείς χρησιμοποιείστε προφυλακτικό. Είναι γνωστό ότι προσφέρουν αντισυλληπτική προστασία στο 98% των περιπτώσεων, όταν χρησιμοποιούνται σωστά.
  3. Μπορείτε να τα βρείτε εύκολα. Είναι εύκολο να τα αγοράσετε από φαρμακεία, σούπερ-μάρκετ, ακόμα και μπακάλικα! Κυκλοφορούν σε διάφορες μάρκες και σχέδια. Είναι επίσης σχετικά φθηνά. Προτιμήστε κάποια γνωστή και δημοφιλή μάρκα και όχι προφυλακτικά αμφίβολης ποιότητας. Βρείτε στο διαδίκτυο ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες μάρκες.
  4. Τα προφυλακτικά δεν έχουν καμία παρενέργεια. Σε σύγκριση με άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους όπως τα χάπια τα προφυλακτικά δεν έχουν παρενέργειες. Τα όποια προβλήματα δημιουργούν περιορίζονται μόνο σε δερματικές αντιδράσεις. Αν το τοποθετήσετε σωστά δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν έχετε αλλεργία στο latex χρησιμοποιείστε ένα πλαστικό προφυλακτικό (πολυουρεθάνης) που είναι υποαλλεργικό.
  5. Δεν χρειάζεται να παίρνετε φάρμακα. Η χρήση του προφυλακτικού δεν προϋποθέτει την λήψη φαρμάκων σε καθημερινή βάση όπως γίνεται με άλλες μεθόδους αντισύλληψης. Επίσης κάνετε χρήση του μόνο όταν και αν έχετε σεξουαλική επαφή, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ενέργειες άλλες ώρες.
  6. Σας δίνουν την αίσθηση της υπευθυνότητας. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση του προφυλακτικού δεν αυξάνει την πιθανότητα να κάνετε ευκολότερα σεξ ή να έχετε περισσότερους συντρόφους. Αυξάνει όμως την αίσθηση της υπευθυνότητας και του αυτοελέγχου στο ζευγάρι.
  7. Τα προφυλακτικά αυξάνουν την σεξουαλική απόλαυση. Οι τόσες πολλές μάρκες και τύποι προφυλακτικών μπορούν να σας εξασφαλίσουν μια ευχάριστη εμπειρία στην διάρκεια της επαφής. Κάποιο σίγουρα θα σας ταιριάζει περισσότερο. Τα προφυλακτικά από πολυουρεθάνη είναι τόσο λεπτά και διαφανή που σχεδόν δεν τα αισθάνεστε.
  8.  Είναι εύκολα στην χρήση τους. Τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται εύκολα και άμεσα. Ακολουθήστε τις απλές οδηγίες χρήσης. Ένας βασικός κανόνας για καλή εφαρμογή, είναι να μην ξεδιπλώνονται πριν φορεθούν από τον άνδρα.
  9. Δεν επηρεάζουν τον κύκλο της περιόδου στην γυναίκα. Αντίθετα με άλλες μεθόδους αντισύλληψης, το προφυλακτικό δεν θα επηρεάσει ποτέ την περίοδο στην γυναίκα. Δεν έχει επίσης καμία επίδραση στην υγεία και την διάθεσή όπως μπορεί να συμβεί με τα αντισυλληπτικά χάπια.
  10. Τα προφυλακτικά προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι κοπέλες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν αργότερα στη ζωή τους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό οφείλεται στην μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού των κονδυλωμάτων, κάποια στελέχη του οποίου ενοχοποιούνται για την εμφάνισή του.

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.