Οι βαρθολίνειοι αδένες και βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου χαμηλά. Υπάρχουν δύο, ένας σε κάθε μεριά της εισόδου. Η λειτουργία τους είναι η παραγωγή υγρού το οποίο λιπαίνει τον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

  • Κύστη σχηματίζεται εάν κάποιος από τους αδένες αποφραχθεί, γεμίσει με υγρό, και διογκωθεί. Γίνεται αντιληπτό σαν μια ανώδυνη, μαλακή μάζα στην είσοδο του κόλπου. Το μέγεθος μπορεί να ποικίλει από φουντουκιού έως και καρυδιού.
  • Απόστημα δημιουργείται εάν αυτή η κύστη επιμολυνθεί με μικρόβια. Παρουσιάζεται με έντονη συμπτωματολογία συνήθως. Ο έντονος πόνος είναι κυρίαρχο στοιχείο και μερικές φορές ίσως υπάρχει πυρετός.

 

Πως θεραπεύεται;

Η κύστη βαρθολινείου εάν δεν δημιουργεί ενόχληση μπορεί να παραμένει ως έχει. Κύστεις που επιμολύνονται τακτικά ή που δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα ίσως χρειάζονται αφαίρεση.

Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αντιβίωση. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση και εάν δεν επέλθει αυτόματη ρήξη τότε πρέπει να παροχετεύεται. Η διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία (μέθη) σε νοσοκομείο ή μαιευτήριο επειδή είναι αρκετά επώδυνη.

Η όλη επέμβαση, ανάλογα με τη δυσκολία και ιδιαιτερότητα κάθε περίπτωσης, διαρκεί 15-30 λεπτά. Αρχικά ξαπλώνετε σε ένα γυναικολογικό κρεβάτι, όπως όταν κάνετε τεστ Παπανικολάου. Με ένα νυστέρι το τοίχωμα του αποστήματος διανοίγεται και το περιεχόμενό του (πύο) παροχετεύεται. Οι εξωτερικές άκρες του αποστήματος παραμένουν ανοικτές μετά την επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις μερικά ράμματα, που αργότερα θα πέσουν από μόνα τους, τοποθετούνται ώστε να παραμείνει η εξωτερική επιφάνεια του αποστήματος ανοικτή. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «μαρσιποποίηση» και μειώνει τις πιθανότητες να ξανασχηματιστεί το απόστημα στο μέλλον.

Περίπου το 15% των αποστημάτων έχουν την τάση να ανασχηματίζονται. Εάν συμβαίνει αυτό η μόνη λύση είναι η ολική αφαίρεση του αδένα.

 

Πριν την επέμβαση

Πιθανόν θα σας ζητηθεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος πριν την επέμβαση. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας αυτές ποικίλουν. Ο ιατρός θα σας εξηγήσει την διαδικασία της επέμβασης διεξοδικά. Μην διστάσετε να τον ρωτήσετε και να λύσετε τις όποιες επιπλέον απορίες σας.

Φροντίστε επίσης για τα παρακάτω:

  • Το στομάχι σας πρέπει να είναι άδειο. Μην τρώτε και μην πίνεται τίποτα για τουλάχιστο 6 ώρες πριν. Αυτό περιλαμβάνει και νερό, καραμέλες ή μάσιμα τσίχλας. Πλύνετε τα δόντια σας χωρίς να καταπιείτε νερό.
  • Να έχετε κάνει ένα μπάνιο πριν την επέμβαση.
  • Αφαιρέσετε το μέικ-απ, τη βαφή από τα νύχια σας τα κοσμήματά σας και τους φακούς επαφής σας εάν φοράτε.
  • Να αφαιρέσετε τεχνητές οδοντοστοιχίες εάν φοράτε.
  • Ενημερώστε τι ιατρικό προσωπικό πριν την επέμβαση εάν έχετε κάποιες αλλεργίες (φάρμακα, μέταλλα, επιδέσμους, latex) ή εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στο παρελθόν (άσθμα, κνίδωση). Εάν παίρνετε εισπνεόμενα φάρμακα να τα έχετε μαζί σας.

 

Μετά την επέμβαση

Η ανάρρωση είναι σύντομη. Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε σπίτι σας όταν αισθάνεστε καλά μετά την αναισθησία, δηλαδή σε 2 ώρες περίπου. Στο διάστημα αυτό έχετε το χρόνο να συνέλθετε και ο ιατρός να ελέγξει για τυχόν αιμορραγία ή άλλα προβλήματα. Τις επόμενες ώρες μπορεί να αισθάνεστε ζαλισμένη και ίσως να έχετε τάση για έμετο. Είναι απαραίτητο κάποιος να βρίσκεται μαζί σας, να σας συνοδεύσει κατά την αναχώρηση και να βρίσκεται κοντά σας για τις επόμενες 12 τουλάχιστον ώρες. Αν νοιώσετε πόνο τοπικά ζητήστε να σας χορηγηθούν παυσίπονα. Νερό μπορείτε να πιείτε περίπου μία ώρα μετά την επέμβαση και λίγο αργότερα μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ (π.χ. τοστ).

Στη περιοχή της επέμβασης μερικές φορές παραμένει για λίγες ώρες μία μικρή αποστειρωμένη γάζα. Αυτή «πέφτει» μόνη της ή αλλιώς αφαιρείται λίγες ώρες αργότερα αφού πρώτα βραχεί με νερό. Ο γιατρός θα σας πει πότε θα γίνει αυτό.

Πιθανώς να παρατηρήσετε αυξημένες εκκρίσεις από την περιοχή που έγινε η επέμβαση. Αυτό θα υποχωρήσει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

 

Στο σπίτι

Η ανάρρωση στο σπίτι είναι σύντομη και χωρίς προβλήματα συνήθως. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται συχνά από την επόμενη ημέρα.

  • Δεν πρέπει να οδηγήσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι για ένα 24ωρο επειδή η αναισθησία μπορεί να επηρεάσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωσή σας.
  • Είναι σημαντικό η περιοχή να παραμείνει καθαρή. Καθημερινά ντους με χλιαρό νερό ή καλύτερα χαμομήλι είναι απαραίτητα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια ή αφρόλουτρα στην περιοχή καθώς αυτά μπορεί να σας ερεθίσουν. Μπορεί να σας συστηθεί κάποιο ειδικό καθαριστικό ανάλογα με τις συνθήκες.
  • Μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές αμέσως μόλις νιώσετε άνετα. Αυτό ίσως πάρει έως και 15 ημέρες, ιδιαίτερα εάν έχουν τοποθετηθεί ράμματα στην περιοχή.
  • Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας σε δύο με τρεις ημέρες.
  • Θα πρέπει να κανονίσετε ένα ραντεβού στο ιατρείο για επανεξέταση δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 

Είναι πιθανό να σας συστηθεί να χρησιμοποιήσετε κάποια φάρμακα στο σπίτι:

  • Παυσίπονα, απλά όπως Depon-Panadol ή Nurofen-Algofen συνήθως αρκούν. Σπάνια χρειάζονται πιο ισχυρά παυσίπονα όπως το Mesulid ή το Xefo-rapid. Χρησιμοποιείστε τα στις δοσολογίες που αναγράφονται.
  • Αντιβιοτικά συνήθως συστήνονται. Το είδος και η διάρκεια αγωγής διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε γνωστή αλλεργία στο αντιβιοτικό που σας προτάθηκε και ότι θα ολοκληρώσετε σωστά όλη την αγωγή.

 

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό. Μιλήστε οπωσδήποτε μαζί του εάν:

  • Εμφανίστε πυρετό (πάνω από 37,5), ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από ρίγος.
  • Οι κολπικές εκκρίσεις γίνουν δύσοσμες.
  • Ξαφνικά παρουσιαστεί μεγάλη αιμορραγία.
  • Υπάρξει έντονος πόνος που δεν υποχωρεί με απλά παυσίπονα.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.