Υπάρχει μία μεγάλη λίστα συμπτωμάτων που αφορούν περίπου το 70% των γυναικών που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Σε κάθε γυναίκα η λίστα αυτή θα είναι διαφορετική. Τα συμπτώματα συμβαίνουν κυρίως στη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, αλλά κάποιες φορές την επηρεάζουν και τα επόμενα χρόνια.

Τι προκαλεί τα συμπτώματα

Η κύρια αιτία των συμπτωμάτων είναι η μείωση στην παραγωγή των ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης. Οι ορμόνες αυτές ελέγχουν την ωοθυλακιορρηξία και την περίοδο. Κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση οι ωοθήκες γίνονται ανενεργές και δεν παράγουν ωοθυλάκια και άρα ορμόνες.

Η λίστα των συμπτωμάτων

Η εμμηνόπαυση είναι μία μοναδική εμπειρία για κάθε γυναίκα. Οι περισσότερες γυναίκες θα παρουσιάσουν μία μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Τα πιο συχνά όμως είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινοί ίδρωτες, οι ανωμαλίες στην περίοδο και η έλλειψη διάθεσης για σεξουαλική επαφή. Συνήθως η ένταση των συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη το έτος που προηγείται της τελευταίας περιόδου.

Η περιεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος περίοδος είναι η χρονική περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης. Οι ορμονικές μεταβολές αυτό το διάστημα προκαλούν επίσης τα ίδια συμπτώματα σε πολλές γυναίκες, παρόλο που συνεχίζουν να έχουν την περίοδό τους. Η κλιμακτήριος συχνά ξεκινά αμέσως μετά τα 40 χρόνια. Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική μεταβατική περίοδος που σημειώνει το τέλος της περιόδου και της γονιμότητας.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις γυναικών η μεταβατική αυτή περίοδος περνάει χωρίς ιδιαίτερη αναστάτωση και χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Πολλές γυναίκες μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση αναζητούν λίστες με πιθανά συμπτώματα για να συγκρίνουν και να δουν εάν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι φυσιολογικά.

 

Παρακάτω παραθέτουμε μία τέτοια λίστα η οποία ταυτόχρονα βοηθά και στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων από την ίδια την γυναίκα.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Ναι συνεχώς Συχνά Μερικές φορές Καθόλου
Εξάψεις
Νυχτερινοί ιδρώτες
Ακανόνιστη περίοδος
Μείωση σεξουαλικής διάθεσης
Κολπική ξηρότητα
Μεταβολές της διάθεσης
Εύκολη κόπωση
Τριχόπτωση. λεπτές τρίχες
Διαταραχές στον ύπνο
Δυσκολία στην συγκέντρωση
Δυσκολία στη μνήμη
Ζάλη
Πρόσληψη βάρους
Ακράτεια ούρων
Φουσκώματα στην κοιλιά
Αυξημένη αλλεργική διάθεση
Εύθραυστα νύχια
Διαφορετική μυρωδιά σώματος
Καρδιακές αρρυθμίες
Κατάθλιψη
Αγχώδης διαταραχές
Ευερεθιστότητα
Φοβίες
Πόνος στο στήθος
Πονοκέφαλος
Πόνοι σε μύες και αρθρώσεις
Καύσος στη γλώσσα
Αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος
Προβλήματα εντέρου
Προβλήματα με τα ούλα
Μυϊκές κράμπες και ένταση
Φαγούρα στο δέρμα
Μουδιάσματα στα πόδια
Οστεοπόρωση (με τα χρόνια)

 

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.