Το υπερηχογράφημα είναι μία διαγνωστική εξέταση όπου χρησιμοποιούνται ηχητικά κύματα πολύ υψηλής συχνότητας, μη αισθητά από το ανθρώπινο αυτί. Με την βοήθειά τους απεικονίζονται διάφορες δομές του ανθρωπίνου σώματος. Ο ήχος μετατρέπεται σε εικόνα αποτυπωμένη σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι. Με την χρήση της τεχνολογίας Doppler, ελέγχεται η ροή του αίματος στα αγγεία της μητέρας και του εμβρύου η οποία μπορεί να αποδοθεί σαν μια έγχρωμη εικόνα.

 

Γιατί χρειάζονται τα υπερηχογραφήματα;

Το υπερηχογράφημα εξελίχθηκε σε σημαντικό τμήμα της μαιευτικής εξέτασης τα τελευταία χρόνια. Προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο για την κατάσταση της υγείας του μωρού, αλλά και για την δική σας (π.χ. εκτίμηση κινδύνου ανάπτυξης προεκλαμψίας) Έτσι βοηθά εσάς και τον ιατρό για να πάρετε αποφάσεις για την εγκυμοσύνη σας. Διαβάστε επίσης Ποια υπερηχογραφήματα γίνονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Πως γίνονται τα υπερηχογραφήματα;

Η συσκευή των υπερήχων.

Η συσκευή των υπερήχων περιλαμβάνει ένα μόνιτορ απεικόνισης και τουλάχιστον δύο κεφαλές: μία κολπική και μία κοιλιακή. Μία κονσόλα επιτρέπει στον ιατρό να χειρίζεται το μηχάνημα. Η εικόνα μεταφέρεται σε μία μεγαλύτερη οθόνη τηλεόρασης για να μπορείτε να βλέπετε την εξέταση και εσείς. Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως η εξέταση γίνεται από την κοιλιά με την χρήση της κοιλιακής κεφαλής του υπερήχου.

Η εξέταση από τον κόλπο με την χρήση ειδικά διαμορφωμένης κολπικής κεφαλής είναι ακίνδυνη για εσάς και το έμβρυό σας. Συστήνεται να γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις:

  • Στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αυτή η πρόσβαση δίνει καλύτερη εικόνα λόγω της στενής επαφής της κολπικής κεφαλής με την μήτρα στην αρχή της εγκυμοσύνης.
  • Βοηθά στον εντοπισμό τυχόν εξωμητρίου κυήσεως.
  • Στην εξέταση της αυχενικής διαφάνειας η διακολπική προσέγγιση μπορεί να δώσει σαφέστερες εικόνες για την εκτίμηση της ανατομίας του εμβρύου σε αυτό το στάδιο της κύησης.
  • Αργότερα η κολπική κεφαλή χρησιμοποιείται κυρίως για την εκτίμηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας (όπου είναι απαραίτητο).

Η προετοιμασία.

Μερικές φορές είναι καλύτερα να έχετε γεμάτη την ουροδόχο κύστη σας πριν την εξέταση (π.χ. στην εξέταση της αυχενικής διαφάνειας). Άλλοτε είναι προτιμότερο να είναι άδεια όπως συμβαίνει πριν από διακολπική υπερηχογραφική εξέταση. Ρωτήστε την γραμματεία ή την μαία πριν την εξέτασή σας για να σας ενημερώσει τι είναι προτιμότερο για την περίπτωσή σας.

Η εξέταση.

Στο δωμάτιο που γίνεται η εξέταση ο φωτισμός είναι χαμηλός για να απεικονίζεται ευκρινέστερα η εικόνα στο μόνιτορ του υπερήχου και στην τηλεόραση. Ανάλογα με την ηλικία της εγκυμοσύνης, θα χρειαστεί να αποκαλύψετε την κοιλιά σας από το ύψος του εφηβαίου έως τον ομφαλό, και έως κάτω από το στήθος αργότερα στην κύηση. Ειδικό ζελέ υπερήχων, που συνήθως είναι κρύο, τοποθετείται στην κοιλιά σας. Αυτό επιτρέπει την σωστή επαφή της κεφαλής των υπερήχων με το δέρμα σας και είναι απαραίτητο για να υπάρχει καλή απεικόνιση. Πάντα χρησιμοποιούμε κατάλληλο αδιάβροχο υλικό ώστε το ζελέ να μην έρθει σε επαφή με τα ρούχα σας.

Η εξέταση δεν είναι επώδυνη. Μερικές φορές όμως ανάλογα με την θέση του εμβρύου και το τι θέλουμε να απεικονίσουμε, μπορεί να χρειαστεί να ασκήσουμε λίγο περισσότερη πίεση με την κεφαλή των υπερήχων για να επιτύχουμε καλύτερη εικόνα. Αυτό ίσως δημιουργήσει μια μικρή δυσφορία η οποία όμως δεν έχει καμία επίπτωση στο έμβρυο.

Κάποιες στιγμές στην διάρκεια της εξέτασης μπορεί να χρειαστεί να υπάρχει συγκέντρωση και ησυχία εξετάζοντας το έμβρυο. Μην ανησυχείτε, αυτό δεν σημαίνει ότι εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα, απλώς χρειάζεται περισσότερη προσοχή την συγκεκριμένη στιγμή.

Όπως και σε κάθε μαιευτική εξέταση είναι ευνόητο ότι ο σύντροφός σας, κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή όποιος εσείς επιλέξετε μπορεί να είναι παρόν σε μέρος ή σε όλη την εξέταση. Αν και συνήθως το υπερηχογράφημα είναι μία πολύ ευχάριστη εμπειρία ο ιατρός οφείλει να είναι συγκεντρωμένος καθώς πρόκειται για μια σημαντική ιατρική εξέταση. Εάν έχετε μαζί σας μικρά παιδιά φροντίστε να υπάρχει κάποιος διαθέσιμος να τα προσέχει καθώς η εξέταση πολλές φορές μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Είναι ασφαλές το υπερηχογράφημα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι υπέρηχοι δεν έχουν καμία σχέση με ακτινοβολία και χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς να έχουν αναφερθεί βλαπτικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες και έλεγχοι για την ασφάλεια του υπερηχογραφήματος και στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα κάποια δυσμενής επίδραση στην μητέρα ή στο έμβρυο.

 

Πιστοποίηση στο υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης.

Η σημασία των υπερήχων στην σωστή μαιευτική εξέταση και στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης γενικότερα είναι αναμφισβήτητη. Το υπερηχογράφημα δεν αποτελεί ιδιαίτερα πολύπλοκη εξέταση, απαιτεί όμως γνώση του αντικειμένου και εμπειρία από τον ιατρό που το εκτελεί. Η κατάλληλη συνεχής εκπαίδευση και η πιστοποίηση από αναγνωρισμένα κέντρα και οργανισμούς είναι απαραίτητα. Στο ιατρείο μας:

  • Ο ιατρός είναι πιστοποιημένος από το Fetal Medicine Foundation στον προγεννητικό έλεγχο (FMF ID: 24394). Συγκεκριμένα:
  1. Στην εξέταση της αυχενικής διαφάνειας (NT specialist).
  2. Στο υπερηχογράφημα ανατομίας του εμβρύου.
  3. Στην εκτίμηση του τραχήλου της μήτρας.
  4. Στο υπερηχογράφημα Doppler.
  • Έχει μετεκπαιδευτεί στο τμήμα εμβρυομητρικής ιατρικής (Fetal-Maternal Medicine) στο Πανεπιστήμιο Columbia (Columbia University, Presbyterian Hospital, New York) κατόπιν σχετικής εκπαιδευτικής άδειας από το ΚΕΣΥ.
  • Έχει άδεια εκτελέσεως υπερήχων Μαιευτικής και Γυναικολογίας από το ΚΕΣΥ (ΚΕντρικό Συμβούλιο Υγείας) κατόπιν σχετικών εξετάσεων.
  • Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων στην Μαιευτική & Γυναικολογίας και συμμετέχει ενεργά στις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.fetamedicine.org

www.isuog.org

www.smfm.org

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.