Οι ραγάδες είναι μικρές ραβδώσεις στο δέρμα, χρώματος ροζ ή ανοιχτό μωβ. Εμφανίζονται συχνότερα στην κοιλιακή χώρα κυρίως το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν η κοιλιά αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς για να φιλοξενήσει το μωρό το όποιο μεγαλώνει συνεχώς. Σε μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν επίσης:

  • στους γλουτούς
  • στους μηρούς
  • τους γοφούς
  • το στήθος

Το πρώτο σημάδι συχνά είναι φαγούρα σε σημεία που το δέρμα φαίνεται πιο λεπτό και ροζ.

 

Τι προκαλεί τις ραγάδες;

Οι ραγάδες προκαλούνται από αλλαγές στον ελαστικό ιστό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι συνηθισμένες καταστάσεις και δεν εμφανίζονται μόνο στην εγκυμοσύνη. Παρουσιάζονται όταν το δέρμα «τεντώνεται» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στην εφηβεία ή όταν βάζουμε απότομα βάρος. Οι ορμονικές μεταβολές στην κύηση είναι ένας επιπλέον παράγοντας που ευνοεί την εμφάνισή τους.

Στην αρχή είναι ροζ, κοκκινωπές, καφέ, μωβ ή σκούρο καφέ, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας. Αργότερα ξεθωριάζουν, αν και ποτέ δεν εξαφανίζονται εντελώς.

 

Πως μπορώ να ξέρω εάν θα εμφανίσω ραγάδες;

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί καθώς εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Το δέρμα ορισμένων είναι πιο ελαστικό. Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητές εμφάνισης των ραγάδων.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο: Αν η μητέρα ή η αδελφή σας εμφάνισε ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τις εμφανίσετε και εσείς.

Επιπλέον, εάν το δέρμα σας έχει διαταθεί («τεντωθεί») απότομα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ραγάδες. Αυτό συμβαίνει όταν:

  • Παίρνετε πολύ βάρος γρήγορα.
  • Έχετε δίδυμη κύηση.
  • Το μωρό σας είναι πολύ μεγάλο.
  • Υπάρχει πολύ αμνιακό υγρό.

 

Τι μπορώ να κάνω για την πρόληψη των ραγάδων;

Οι ραγάδες δεν δημιουργούν κανένα ιατρικό πρόβλημα παρά μόνο αισθητικό. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Προσέξτε να μην πάρετε πολύ βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το συνιστώμενο βάρος είναι 9 με 12 κιλά. Περισσότερα κιλά, ιδίως εάν τα πάρετε απότομα, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οποιαδήποτε από τις κρέμες, αλοιφές, και έλαια που ισχυρίζονται ότι προλαμβάνουν τις ραγάδες έχουν αποτελεσματική δράση. Η καλή ενυδάτωση που προσφέρουν όμως, μπορεί να σας βοηθήσει με την φαγούρα γενικά.

 

Θα φύγουν ποτέ οι ραγάδες;

Τα καλά νέα είναι ότι οι ραγάδες συνήθως είναι λιγότερο εμφανείς περίπου 6 έως 12 μήνες μετά τον τοκετό. Το χρώμα τους εξασθενίζει και γενικά γίνονται πιο άτονες ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, συνήθως φαίνονται σαν λευκές ουλές. Η υφή τους θα παραμείνει η ίδια όμως.

 

Πως μπορώ να απαλλαγώ από τις ραγάδες αργότερα;

Συνήθως δεν γίνεται να τις εξαφανίσετε εντελώς. Αν εξακολουθούν να σας ενοχλούν μετά από την εγκυμοσύνη, μιλήστε με έναν δερματολόγο σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης ώστε να ελαχιστοποιηθούν.

Τοπικά φάρμακα, όπως η τρετινοΐνη (Retin-A) και γλυκολικό οξύ μπορεί να βοηθήσουν. Η Retin-A δεν είναι ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν γνωρίζουμε για το ποσό απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα, γι ‘αυτό καλύτερα να αποφεύγονται κατά τη γαλουχία.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι θεραπείες με λέιζερ μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος. Επίσης μπορεί να αλλάξουν τον χρωματισμό των ραγάδων ώστε να μην διακρίνονται από το υπόλοιπο δέρμα σας.

 

Πηγές

www.babycenter.com

www.nhs.uk

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.