Η πρόσληψη βάρους στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική και απαραίτητη. Το βάρος που παίρνει κάθε γυναίκα είναι διαφορετικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εάν όμως βρίσκεται μέσα σε κάποια ορισμένα όρια, η έκβαση της εγκυμοσύνης είναι καλύτερη και παρατηρούνται λιγότερα προβλήματα τόσο στην μητέρα όσο και στο μωρό.

Παράγοντες που καθορίζουν το πόσα κιλά είναι κατάλληλο να πάρετε στην εγκυμοσύνη είναι το βάρος με το οποίο ξεκινάτε αρχικά, η κατάσταση της υγείας σας και το πώς αναπτύσσεται το μωρό σας.

 

Πως κατανέμεται το επιπλέον βάρος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ένα υγιές τελειόμηνο μωρό είναι περίπου 3 με 3,5 κιλά και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα των κιλών που θα πάρετε στην εγκυμοσύνη. Που πάνε όμως τα υπόλοιπα κιλά; Μια αδρή ανάλυση του πως κατανέμονται τα επιπλέον κιλά στο τέλος της εγκυμοσύνης είναι η παρακάτω:

Αύξηση στο μέγεθος του στήθους:             1 με 1,5 κιλό

Αύξηση του μεγέθους της μήτρας:             1 κιλό

Πλακούντας:                                                  700 γραμμάρια

Αμνιακό υγρό:                                                900 γραμμάρια

Περισσότερο αίμα στην κυκλοφορία:         1,5-2 κιλά

Περισσότερο υγρό στο σώμα:                      1-1.5 κιλά

Περισσότερο λίπος:                                       3-3,5 κιλά

 

Πως αυξάνεται το βάρος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν είναι απαραίτητο να αυξηθεί το βάρος σας. Η πρωινή ναυτία και οι εμετοί βοηθούν συνήθως σε αυτό. Αν ξεκινάτε την εγκυμοσύνη με κανονικό βάρος, τα επιπλέον κιλά που μπορεί να πάρετε σε αυτό το χρονικό διάστημα φυσιολογικά είναι 1 με 2. Αν έχετε υιοθετήσει μια υγιεινή διατροφή, δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε επιπλέον θερμίδες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Σταθερή αύξηση του βάρους είναι σημαντικό να υπάρχει στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα αν το βάρος σας ήταν φυσιολογικό πριν μείνετε έγκυος . Ιδανικό θεωρείτε να παίρνετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα (περίπου 2 κιλά κάθε μήνα) μέχρι τον τοκετό. Οι επιπλέον θερμίδες που πρέπει να παίρνετε κάθε μέρα, σε σχέση με τη διατροφή που κάνατε πριν την εγκυμοσύνη, είναι μόνο 300. Αυτές αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον τοστ ή ένα ποτήρι γάλα την ημέρα. Για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες, το βάρος που προτείνεται να παίρνουν αντιστοιχεί σε 200 γραμμάρια την εβδομάδα (800 γραμμάρια κάθε μήνα). Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια κάποιου διατροφολόγου για να σας βοηθήσει να επιτύχετε το στόχο σας.

 

Τι είναι ο δείκτης μάζας-σώματος (ΔΜΣ);

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, γνωστός και σαν BMI Body Mass Index) αποτελεί έναν τρόπο εκτίμησης του πάχους ενός ατόμου. Προκύπτει διαιρώντας το βάρος του σώματος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε εκατοστά). Χρησιμοποιείται σαν αδρό μέτρο ταξινόμησης του βάρους που έχει κάποιος ανάλογα με το ύψος του. Δεν αποτελεί τρόπο διάγνωσης για το πόσο λίπος έχει κάποιος και δεν είναι απόδειξη καλής ή κακής κατάστασης της υγείας του.

Οι ενήλικες γυναίκες πάνω από την ηλικία των 20 ανάλογα με τον ΔΜΣ (BMI) που έχουν κατατάσσονται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

 

ΔΜΣ (BMI)                 Κατηγορία βάρους

Κάτω από 18,5               Χαμηλό βάρος (ελλιποβαρείς)

18,5-24,9                         Κανονικό βάρος

25-29,9                             Υπέρβαρες

Πάνω από 30                  Παχυσαρκία

 

Υπολογίστε τον δείκτη μάζας-σώματός σας ΔΜΣ (BMI)

Κάντε κλικ εδώ για υπολογισμό

Πόσα κιλά μπορώ να πάρω σύμφωνα με τον ΔΜΣ μου;

Ανάλογα με το βάρος που είχατε πριν μείνετε έγκυος, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο κιλά μπορείτε ιδανικά να πάρετε στην διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Υπολογίζοντας τον ΔΜΣ (ΒΜΙ) που είχατε όταν μείνατε έγκυος παραθέτουμε το επιπλέον βάρος που θα πρέπει να πάρετε μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

 

ΔΜΣ (ΒΜΙ) μητέρας           Ιδανικό επιπλέον βάρος στην εγκυμοσύνη

Κάτω από 18,5                      12,5-18 κιλά

18,5-24,9                               11,5-16 κιλά

25-29,9                                  7-11,5 κιλά

Πάνω από 30                         5-9 κιλά

 

Πόσα κιλά μπορώ να πάρω όταν έχω δίδυμα;

Όταν έχετε δίδυμα είναι πιθανό να χρειάζεται να πάρετε περισσότερα κιλά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με τον ιατρό ή την μαία σας για περισσότερες διευκρινήσεις και πληροφορίες. Με βάση το ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη το επιπλέον βάρος που θα πρέπει ιδανικά να πάρετε όταν έχετε δίδυμα είναι:

 

ΔΜΣ (ΒΜΙ) μητέρας           Ιδανικό επιπλέον βάρος σε δίδυμα

Κάτω από 18,5                      17-25 κιλά

18,5-24,9                               17-25 κιλά

25-29,9                                  14-23 κιλά

Πάνω από 30                         11-19 κιλά

 

Παρακολούθηση του βάρους στην εγκυμοσύνη

Στο ιατρείο μας, σε κάθε επίσκεψη στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρακολουθούμε και καταγράφουμε το βάρος σας. Εάν η πρόσληψη βάρους ξεφύγει από τους στόχους μπορούμε να σας δώσουμε διατροφικές οδηγίες ή να σας συστήσουμε να ζητήσετε την συνδρομή κάποιου διατροφολόγου. Μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή συστήνουμε φυσικά όταν έχετε αυξημένο βάρος πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.cdc.gov

www.nejm.org

www.mayoclinic.org

 

 

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.