Αμέσως μόλις ανακαλύψουν ότι ξεκινά μία εγκυμοσύνη, πολλοί γονείς αναρωτιούνται για το φύλο του παιδιού που πρόκειται να αποκτήσουν. Η βιολογική διαδικασία, μέσω της οποίας καθορίζεται αν πρόκειται να είναι αγόρι ή κορίτσι, είναι αρκετά πολύπλοκη. Παρακάτω θα εξηγήσουμε σύντομα και με απλά λόγια πως συμβαίνει αυτό.

 

Ο άνθρωπος έχει ένα ζευγάρι χρωμοσωμάτων που σχετίζονται με το φύλο (φυλετικά χρωμοσώματα). Η γυναίκα έχει 2 Χ χρωμοσώματα και ο άνδρας ένα Χ και ένα Υ. Η παρουσία ή η απουσία του Υ χρωμοσώματος καθορίζει το φύλο του παιδιού σας. Τα γενετικά κύτταρα περιέχουν μόνο ένα από τα δύο χρωμοσώματα. Επειδή η γυναίκα έχει μόνο Χ χρωμοσώματα, όλα τα ωάρια της έχουν ένα Χ χρωμόσωμα. Αντίθετα τα σπερματοζωάρια στον άνδρα έχουν ή ένα Χ ή ένα Υ χρωμόσωμα.

Εφόσον κάθε σπερματοζωάριο μπορεί να έχει οποιοδήποτε από τα δύο φυλετικά χρωμοσώματα, είναι αυτό που προσδιορίζει το φύλο του παιδιού. Αυτό σημαίνει, ότι ο πατέρας καθορίζει το φύλο του παιδιού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το επιλέξει!

 

Ο άνθρωπος έχει περίπου 25000 γονίδια, και όμως μόνο ένα γονίδιο, που ονομάζεται SRY και βρίσκεται στο Υ χρωμόσωμα, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του άρρενος. Φαίνεται ότι αυτό το γονίδιο ενεργοποιεί με τη σειρά του άλλα γονίδια που συνδράμουν στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του αρσενικού φύλου του παιδιού.

Αν αυτό το γονίδιο απουσιάζει, τα γονίδια που ενεργοποιούνται οδηγούν στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του θηλυκού φύλου. Τα εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα των αγοριών και κοριτσιών παρόλο που φαίνονται εντελώς διαφορετικά, έχουν την ίδια προέλευση (ίδιες καταβολές, προέρχονται δηλαδή από τα ίδια αρχικά στοιχεία του σώματος του εμβρύου). Διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποιες ορμόνες θα επιδράσουν στην ανάπτυξή τους. Η διαδικασία διαφοροποίησης και καθορισμού των γεννητικών οργάνων ξεκινά την 7η εβδομάδα της κύησης.

  • Αν το χρωμόσωμα Υ είναι παρόν, το γονίδιο SRY ενεργοποιείται. Αυτό παράγει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και συνδράμει στην ανάπτυξη των όρχεων και συνολικά των αρσενικών έξω γεννητικών οργάνων.
  • Αν δεν υπάρχει Υ χρωμόσωμα, τότε πρόκειται να είναι κορίτσι. Σχηματίζονται οι ωοθήκες και παράγουν οιστρογόνα (γυναικεία ορμόνη). Στη συνέχεια αναπτύσσεται εξωτερικά η κλειτορίδα και τα χείλη του αιδοίου.

 

Η ανάπτυξη των έξω γεννητικών οργάνων ολοκληρώνεται περίπου την 12η εβδομάδα. Στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας με αρκετή ακρίβεια (πάνω από 95%) μπορούμε να πληροφορηθούμε το φύλο του εμβρύου. Κάποιες φορές όμως, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 16 εβδομάδες για να είμαστε απολύτως σίγουροι.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.