Η γρήγορη απάντηση είναι ναι.

Είναι απαραίτητο; Όχι ιδιαίτερα αλλά είναι ένας ασφαλής και σπουδαίος τρόπος άσκησης στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν περπατάτε συχνά τότε ασκείτε αρκετά τα σώμα σας και αυτό δημιουργεί πολλά οφέλη για εσάς και το παιδί σας:

  • Καλή φυσική κατάσταση. Τα περπάτημα στην περίοδο της εγκυμοσύνης σας δίνει άριστη φυσική κατάσταση. Είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος άσκησης που ενισχύει το καρδιαγγειακό σας σύστημα και τονώνει τους μύες.
  • Υγιή μωρά. Το περπάτημα θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα το βάρος σας και το πόσα κιλά θα πάρετε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό με την σειρά του θα συνδράμει στην φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας. Μωρά με κανονικό βάρος γέννησης σημαίνουν ευκολότερη διαδικασία τοκετού.
  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στην διάρκεια της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο να αποκτήσετε διαβήτη τύπου 2 μετά τον τοκετό. Επίσης αυξάνουν την πιθανότητα προώρου τοκετού και μακροσωμίας (μεγάλο μέγεθος μωρού). Η άσκηση, όπως το περπάτημα. συνδράμουν σημαντικά στον καλό έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.
  • Μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία είναι μία επιπλοκή στην διάρκεια της κύησης που χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από αυξημένη αρτηριακή πίεση και παρουσία λευκώματος στα ούρα. Με το περπάτημα επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του βάρους και μείωση της χοληστερίνης. Έτσι ρυθμίζεται καλύτερα η υπέρταση. Αυτό συμβάλει στην ελάττωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού που αποτελεί τη σημαντικότερη επίπτωση της προεκλαμψίας.
  • Ελαττώνει το άγχος. Η ύπαρξη άγχους είναι μία συνηθισμένη κατάσταση για τις περισσότερες εγκυμονούσες. Ίσως να οφείλεται στις ορμόνες, αλλά οι μεταβολές της διάθεσης από τη χαρά και την αισιοδοξία στην λύπη και την κατάθλιψη είναι συχνές στην διάρκεια της κύησης. Το περπάτημα, όπως και κάθε άλλη άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες από το σώμα. Πρόκειται για χημικές, φυσικές ουσίες, που μας κάνουν και αισθανόμαστε καλύτερα. Το περπάτημα βοηθά λοιπόν να αισθάνεστε καλύτερα ιδιαίτερα τις ημέρες που είστε στα «κάτω σας».
  • Αυξάνει τις πιθανότητες φυσιολογικού τοκετού. Τα περπάτημα αυξάνει την ευλυγισία και τον τόνο των μυών ιδιαίτερα της λεκάνης. Συμβάλει έτσι στην επίτευξη ταχύτερου και ευκολότερου κολπικού τοκετού. Το να είστε σε καλύτερη φυσική κατάσταση βοηθά στη διαδικασία του τοκετού.
  • Ανακουφίζει από πόνους και τραβήγματα. Συχνά στην εγκυμοσύνη παρουσιάζονται πονάκια και μυϊκά τραβήγματα ή κράμπες. Είναι πιο έντονα όταν υπάρχει μειωμένη δραστηριότητα. Το περπάτημα θα ελαττώσει την έντασή και την συχνότητά τους. Επίσης θα μειώσει και τις κράμπες στα πόδια.
  • Τέλος βελτιώνει κάποια συμπτώματα της κύησης όπως τη ναυτία, την εύκολη κόπωση, τη δυσκοιλιότητα και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης κιρσών στα πόδια. Η άσκηση σε τακτική βάση θα σας βοηθήσει επίσης να έχετε καλό ύπνο.

 

Πόσο περπάτημα είναι καλό.

Αν είσαστε άνθρωπος που ασκείστε τακτικά πριν από την εγκυμοσύνη τότε μπορείτε να συνεχίσετε. Προσαρμόστε τους ρυθμούς σας όμως σταδιακά στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Ακούστε το σώμα σας!

Αν ξεκινήσατε το περπάτημα στην εγκυμοσύνη στα πλαίσια υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής τότε κάνετε τα εξής:

  • Ξεκινήστε περπατώντας 15’-30’ την ημέρα 3 φορές την εβδομάδα.
  • Συνεχίστε μέχρι το πολύ 60’ την ημέρα 3-5 φορές την εβδομάδα.
  • Το συνιστώμενο χρονικό όριο είναι 150’ (2 και μισή ώρες) την εβδομάδα.

Μπορείτε να συνεχίσετε να περπατάτε μέχρι την ώρα του τοκετού αλλά και στην περίοδο της λοχείας αν αισθάνεστε άνετα.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.