Υπάρχουν μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και άλλες για τις οποίες πρέπει να προσέχουμε. Αυτές οι τροφές είναι δυνατό να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υγεία τη δική σας ή του εμβρύου. Παρακάτω θα γνωρίσετε τους σημαντικότερους διατροφικούς παράγοντες που πρέπει να αποφεύγετε ή να είστε επιφυλακτικοί όταν είστε έγκυος.

 

Τυριά που πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Μαλακά τυριά με άσπρες φλούδες.

Αποφύγετε μαλακά τυριά που ωριμάζουν από μύκητες (τυριά με άσπρες φλούδες) όπως το μπρι (brie) και το camebert. Συμπεριλαμβάνονται και τα μαλακά κατσικίσια τυριά όπως το cherve. Αυτά τα τυριά δεν είναι ασφαλή να καταναλώνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν δεν έχουν μαγειρευτεί πρώτα.

Μαλακά μπλε τυριά.

Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα μπλε μαλακά τυριά όπως το Δανέζικο μπλε τυρί (Danish blue), την γκοργκοντζόλα (gorgonzola) και το ροκφόρ. Τα μαλακά μπλε τυριά δεν είναι ασφαλή να τα τρώμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού δεν έχουν μαγειρευτεί.

Συμβουλεύουμε να μην τρώτε τα μαλακά τυριά γιατί είναι λιγότερο όξινα σε σχέση με τα σκληρά τυριά και περιέχουν περισσότερη υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για να την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, όπως η λιστέρια.

Παρόλο που η φλεγμονή από λιστέρια (λιστεριώση) είναι σπάνια, το σημαντικότερο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να παίρνουμε προφυλάξεις. Έστω και μιας ελαφριάς μορφής νόσου στην έγκυο γυναίκα μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, καθυστέρηση της ανάπτυξης ή σοβαρή νόσο στο νεογέννητο μωρό.

Εάν αποφασίσετε να καταναλώσετε κάποιο από τα παραπάνω τυριά φροντίστε να έχουν μαγειρευτεί καλά, σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να σκοτωθούν όλα τα μικρόβια που πιθανόν να έχουν αναπτυχθεί.

 

Τυριά που είναι ασφαλή να καταναλώνετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Όλα τα σκληρά τυριά είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη.

Μπορείτε να τρώτε όλα τα σκληρά τυριά όπως το cheddar , παρμεζάνα εάν έχουν παρασκευαστεί με υψηλής παστερίωσης γάλα. Τα σκληρά τυριά δεν περιέχουν τόσο νερό όσο τα μαλακά τυριά, άρα τα βακτήρια είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθούν. Είναι πιθανό τα σκληρά τυριά να περιέχουν λιστέρια, αλλά ο κίνδυνος είναι μικρός.

Μαλακά τυριά που είναι ασφαλή να τρώμε στην εγκυμοσύνη.

Μαλακά τυριά που μπορούμε να καταναλώσουμε, αφού βεβαιωθούμε ότι παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα είναι τα εξής:

Φέτα, χαλούμι, ανθότυρο, μοτσαρέλα, τυρί σε κρέμα, cottage

Τα μαλακά τυριά που είναι μαγειρεμένα είναι ασφαλέστερα για κατανάλωση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Πατέ (pate) στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε όλα τα είδη πατέ, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, αφού μπορεί φέρουν λιστέρια.

Αποφύγετε τα ωμά ή τα μισοψημένα αυγά όταν είστε έγκυος.

Σιγουρευτείτε ότι τα αυγά σας είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. Το ασπράδι και ο κρόκος να είναι στερεά, για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα. Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα είναι απίθανο να βλάψει το μωρό σας, αλλά μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρή διάρροια και εμετό. Αποφύγετε τροφές οι οποίες περιέχουν ωμά ή μισοψημένα αυγά, όπως η σπιτική μαγιονέζα. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε πιάτα οποία περιέχουν ωμά ή μισοψημένα αυγά, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένο αυγό σε υγρή μορφή.

 

Προσοχή στο κρέας.

Η κατανάλωση ωμού ή το μισοψημένου κρέατος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κρύβει κινδύνους. Αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης από το τοξόπλασμα. Μαγειρέψτε όλα τα κρέατα και τα πουλερικά πολύ καλά, ώστε μετά το ψήσιμο να μην υπάρχει ίχνος αίματος ή ροζ υφής στο κρέας. Προσοχή ιδίως στα πουλερικά, το χοιρινό, και τα προϊόντα από κιμά συμπεριλαμβανομένων των burgers. Αποφύγετε εντελώς τα εντόσθια όπως τα λουκάνικα, την μαγειρίτσα, το κοκορέτσι και το σπληνάντερο.

H τοξοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη η οποία προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο βρίσκουμε στο ωμό η στο μισοψημένο κρέας, στο μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα, στο χώμα, στα κόπρανα της γάτας, και σε μη βιολογικά επεξεργασμένο νερό. Εάν είστε έγκυος, η λοίμωξη μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Γενικά όμως να θυμάστε ότι είναι σπάνια στην εγκυμοσύνη. Η τοξοπλάσμωση συνήθως δεν έχει συμπτώματα, αλλά εάν νομίζεται ότι έχετε εκτεθεί σε κίνδυνο συζητήστε το με τον ιατρό σας Εάν έχετε μολυνθεί ενώ είστε έγκυος , υπάρχει διαθέσιμη φαρμακευτική θεραπεία.

Μετά την διαχείριση ωμού κρέατος πλένετε καλά τα χέρια σας και όλες τις επιφάνειες και τα μαγειρικά σκεύη. Αποφεύγετε έτσι την διασπορά παθογόνων μικροβίων.

 

Προσοχή και με τα αλλαντικά στην εγκυμοσύνη.

Πολλά αλλαντικά όπως το σαλάμι, το ζαμπόν Πάρμας, τα πικάντικα λουκάνικα και το πεπερόνι δεν είναι μαγειρεμένα, αλλά παστά ή έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο να έχουν προσβληθεί από τοξόπλασμα. Το καλύτερο είναι να ελέγξουμε τις οδηγίες που βρίσκονται στην συσκευασία ώστε να δούμε εάν το προϊόν είναι έτοιμο για κατανάλωση ή πρέπει να το μαγειρέψουμε πρώτα.

Το προ-συσκευασμένο κρέας όπως το ζαμπόν και το κορν μπιφ είναι ασφαλή να καταναλώνονται στην εγκυμοσύνη.

Αποφύγετε το συκώτι στο πρώτο τρίμηνο.

Μην τρώτε συκώτι ή προϊόντα που περιέχουν συκώτι όπως το πατέ συκωτιού και το λουκάνικο συκωτιού στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Το συκώτι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης A που μπορεί να είναι επιβλαβής στην διάρκεια της οργανογένεσης (προκαλεί διαταραχές στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και το εγκεφάλου του εμβρύου).

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής.

Μην προσλαμβάνεται μεγάλες δόσεις από πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, όπως το συκώτι του ψαριού σε συμπλήρωμα ή οποιοδήποτε συμπλήρωμα που περιέχει βιταμίνη Α.

Ψάρια στην εγκυμοσύνη.

Μπορείτε να φάτε τους περισσότερους τύπους ψαριών όταν είστε έγκυος. Τρώγοντας ψάρια κάνετε καλό στην υγεία σας και στην ανάπτυξη του μωρού σας. Υπάρχουν όμως κάποιοι τύποι ψαριών που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε την ποσότητα που τρώτε.

Ψάρια που πρέπει να αποφεύγεται.

Εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, θα πρέπει να μην τρώτε καρχαρία, ξιφία ή μεγάλα ψάρια των ωκεανών (αυτά γενικά που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας).

Ψάρια που πρέπει να περιορίσετε.

Θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα τόνο που τρώτε. Όχι παραπάνω από δυο φέτες τόνου την εβδομάδα (περίπου 140 gr μαγειρεμένου ή 170 gr ωμού), ή τέσσερις μετρίου μεγέθους κονσέρβες τόνου τη εβδομάδα (περίπου 140 gr αποστραγγισμένου). Ο τόνος περιέχει υδράργυρο περισσότερο από άλλους τύπους ψαριών. Η ποσότητα του υδραργύρου που παίρνουμε από τις τροφές δεν είναι επιβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά η λήψη μεγάλης ποσότητας στην διάρκεια της κύησης θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας.

Όταν είστε έγκυος θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να καταναλώνετε περισσότερες από δυο μερίδες από λιπαρά ψάρια όπως η σκουμπρί, σαρδέλα, πέστροφα, μπακαλιάρος και η ρέγγα, διότι περιέχουν ρύπους όπως τοξίνες και τα πολυχλωριομένα διφαινύλια. (PCBs). Θυμηθείτε ο φρέσκος τόνος είναι ένα λιπαρό ψάρι, εάν λοιπόν φάτε δυο φέτες φρέσκου τόνου σε μια εβδομάδα, δεν θα πρέπει να φάτε κανένα άλλο λιπαρό ψάρι εκείνη την εβδομάδα. Ο τόνος κονσέρβας δεν θα πρέπει να υπολογίζεται σαν λιπαρό ψάρι.

Ψάρια που είναι ασφαλή να τρώτε.

Δεν χρειάζεται να περιορίσετε την ποσότητα που τρώτε όσον αφορά το λευκό ψάρι και τα μαγειρεμένα οστρακοειδή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν θηλάζετε.

Όστρακα στην εγκυμοσύνη.

Προτιμείστε μαγειρεμένα παρά ωμά τα οστρακοειδή. Συμπεριλαμβάνονται ο αστακός, το καβούρι, οι γαρίδες. Όταν είναι ωμά μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και ιούς τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Οι κρύες προ-συσκευασμένες γαρίδες είναι ασφαλείς.

Το καπνιστό ψάρι στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλές.

Το καπνιστό ψάρι, όπως είναι ο καπνιστός σολομός και η καπνιστή πέστροφα θεωρούνται ασφαλή στην εγκυμοσύνη.

Το σούσι και εγκυμοσύνη.

Δεν υπάρχει πρόβλημα να φάτε ώμο ή όχι τόσο καλά μαγειρεμένο ψάρι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως συμβαίνει με το σούσι. Αρκεί να μην είναι φτιαγμένο από κάποιο άγριο ωμό ψάρι το οποίο δεν έχει πρώτα καταψυχθεί.

Αποφύγετε το σούσι που περιέχει ωμό τόνο.

Τα φιστίκια είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη.

Μπορείτε να τρώτε φιστίκια ή τροφές που τα περιέχουν (όπως το φυστικοβούτυρο) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός εάν είστε αλλεργική σε αυτά. Η κατανάλωσή τους στην κύηση δεν αυξάνει τις πιθανότητες το μωρό σας να αναπτύξει αλλεργία στα φιστίκια αργότερα.

 

Γάλα και γιαούρτι στην εγκυμοσύνη

Το γάλα που καταναλώνετε πρέπει να είναι παστεριωμένο ή επεξεργασμένο σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε διαθέσιμο μη παστεριωμένο γάλα, βράστε το καλά πρώτα. Μην πίνετε γάλα μη παστεριωμένο, κατσικίσιο ή πρόβειο, και μην τρώτε τροφές που έχουν φτιαχτεί από αυτά όπως το μαλακό κατσικίσιο τυρί.

Όλοι οι τύποι γιαουρτιών, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού και εκείνου με χαμηλά λιπαρά, είναι ασφαλή. Απλά ελέγξτε ότι το σπιτικό γιαούρτι είναι φτιαγμένο από παστεριωμένο γάλα.

Παγωτό και εγκυμοσύνη.

Το παγωτό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλές, αρκεί να είναι φτιαγμένο από επεξεργασμένα προϊόντα (γάλα και αυγά). Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης (κυρίως σαλμονέλλωσης). Για το σπιτικό παγωτό, χρησιμοποιείστε υποκατάστατο αυγού ή μια συνταγή χωρίς αυγό.

 

Τροφές που έχουν άμεση επαφή με το χώμα.

Πλένετε επιμελώς φρούτα, λαχανικά και σαλάτες για να αφαιρέσετε κάθε ίχνος από χώμα και κάθε εμφανή βρωμιά. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται την πιθανότητα μόλυνσης από τοξόπλασμα.

Καφεΐνη στην εγκυμοσύνη.

Υψηλά επίπεδα καφεΐνης στην κύηση έχουν συχνά σαν συνέπεια μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης. Η πολλή καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή. Η καφεΐνη βρίσκεται φυσικά σε πολλές τροφές όπως ο καφές, το τσάι (συμπεριλαμβανομένου του πράσινου) και στην σοκολάτα. Βρίσκεται επίσης σαν προσθήκη σε αναψυκτικά και energy drinks. Κάποια φάρμακα για το κοινό κρυολόγημα (τύπου cold and flu) επίσης περιέχουν καφεΐνης. Μιλήστε με την μαία, τον ιατρό ή το φαρμακοποιό σας πρώτου τα πάρετε.

Όριο ασφαλείας λήψης καφεΐνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα 200mg την ημέρα. Οι περιεκτικότητες σε καφεΐνη αναφέρονται παρακάτω:

  • Μια κούπα καφέ: 100 mg.
  • Μια κούπα καφέ φίλτρου: 140 mg.
  • Μια κούπα τσάι: 75 mg.
  • Ένα κουτάκι κόκα κόλα: 40 mg
  • Ένα κουτάκι από energy drink: 80 mg
  • Μια μπάρα δημητριακών με μαύρη σοκολάτα λιγότερο από 25 mg.

Εάν λοιπόν καταναλώσετε ένα κουτάκι coca-cola και μια κούπα καφέ φίλτρου για παράδειγμα, έχετε φτάσει σχεδόν στην κατανάλωση 200 mg καφεΐνης . Μην ανησυχείτε εάν περιστασιακά καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα, ο κίνδυνος είναι μικρός. Για να περιορίσετε την καφεΐνη δοκιμάστε να πίνετε ντεκαφεϊνέ τσάι ή καφέ, χυμό φρούτων ή μεταλλικό νερό αντί για κανονικό τσάι, καφέ, coca cola και energy drinks.

Φυτικά ροφήματα και πράσινο τσάι στην εγκυμοσύνη.

Υπάρχει μικρή πληροφόρηση για την ασφάλεια των ροφημάτων από διάφορα φυτά και για το πράσινο τσάι στην εγκυμοσύνη. Το καλύτερο είναι να τα πίνουμε με μέτρο. Η σύσταση είναι να μην πίνουμε περισσότερες από τέσσερις κούπες την ημέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχετε υπόψη σας ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη.(δείτε οδηγίες για καφεΐνη).

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

Διαβάστε επίσης

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.