Η έναρξη της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου σηματοδοτεί την αρχή μιας εγκυμοσύνης.

  • Υψηλής ευκρίνειας διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να εντοπίσει την καρδιακή λειτουργία 4 εβδομάδες μετά την σύλληψη.
  • Οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου αυξάνονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μέχρι τους 170-180 το λεπτό στις 10 περίπου εβδομάδες.
  • Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός του εμβρύου κυμαίνεται από 120 μέχρι 160 παλμούς το λεπτό σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Πότε ξεκινά να χτυπά η καρδιά του εμβρύου

Η καρδιά του εμβρύου ξεκινά να συσπάται ρυθμικά σχεδόν 3 εβδομάδες μετά την σύλληψη (5η εβδομάδα εγκυμοσύνης). Ακόμα κι αν το μέγεθος του εμβρύου είναι 1-2 χιλιοστά μπορούμε να δούμε ή ακόμη και να ακούσουμε την καρδούλα του μερικές φορές. Συνήθως όμως γίνεται ορατή με περισσότερη ευκρίνεια, με τη βοήθεια διακολπικού υπερηχογραφήματος, μία εβδομάδα αργότερα (6η εβδομάδα εγκυμοσύνης). Ο καρδιακός ρυθμός τότε, είναι περίπου 100 με 120 παλμοί το λεπτό

 

Πως μεταβάλλονται οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου στην εγκυμοσύνη

Ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου αυξάνεται σταδιακά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι μεταβολές που παρουσιάζει περιγράφονται ως εξής:

  • Στις 6 εβδομάδες κύησης είναι περίπου 100-120 παλμοί το λεπτό.
  • Στη συνέχεια αυξάνεται με ρυθμό 10 παλμοί κάθε 3 περίπου ημέρες.
  • Στις 9-10 εβδομάδες κύησης φτάνουν στον μέγιστο αριθμό τους, 170-180 παλμοί το λεπτό.
  • Στη συνέχεια σταδιακά μειώνονται και κυμαίνονται από 120 μέχρι 160 παλμούς το λεπτό σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Στις 14 εβδομάδες είναι 150 παλμοί το λεπτό κατά μέσο όρο.
  • Στις 20 εβδομάδες είναι 140 παλμοί το λεπτό κατά μέσο όρο.
  • Στο τέλος της εγκυμοσύνης είναι 130 παλμοί το λεπτό κατά μέσο όρο.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο αριθμός των καρδιακών παλμών του έχει σχέση με το φύλο του εμβρύου.

 

Πότε υπάρχει πρόβλημα

Αν δεν μπορούμε να δούμε ή να ακούσουμε την καρδιά του εμβρύου όταν το μήκος του είναι μεγαλύτερο από 6-7 χιλιοστά, τότε η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται φυσιολογικά. Σε αυτή την περίπτωση το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο και αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε επαναλαμβάνοντας τον υπέρηχο τις επόμενες ημέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερος από ότι συνήθως. Ο κίνδυνος αποβολής, όταν συμβαίνει αυτό, είναι μεγαλύτερος. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε μια δυσμενή εξέλιξη και αποβολή. Συστήνουμε επανάληψη του υπέρηχου και επανεκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα π.χ. καθε βδομάδα ή νωρίτερα αν κρίνεται απαραίτητο. Γνωρίζουμε ότι, οι αποβολές που συμβαίνουν όταν διαπιστώνουμε χαμηλό καρδιακό ρυθμό (βραδυκαρδία) του εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, πολύ συχνά οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Υπερηχογραφικές μελέτες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχουν προσδιορίσει τον ελάχιστο φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ανάλογα με το μήκος του εμβρύου:

  • για έμβρυο 2 χιλιοστών 75 παλμοί το λεπτό
  • για έμβρυο 5 χιλιοστών 100 παλμοί το λεπτό
  • για έμβρυο 10 χιλιοστών 120 παλμοί το λεπτό
  • για έμβρυο 15 χιλιοστών 130 παλμοί το λεπτό.

Όταν ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου είναι υψηλότερος από ότι συνήθως δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα. Ο κίνδυνος αποβολής ή προβλημάτων στην εγκυμοσύνη αργότερα δεν είναι μεγαλύτερος σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.