Ο στρεπτόκοκκός ομάδας Β (GBS) είναι ένα κοινό βακτήριο που αποικίζει το κόλπο και το έντερο. Βρίσκεται στην φυσιολογική χλωρίδα στο 20% περίπου των γυναικών. Το να είναι κανείς φορέας του μικροβίου δεν είναι εμφανές, δεν δημιουργεί προβλήματα και ενοχλήσεις και δεν το μεταδίδει σεξουαλικά.

 

Πώς ανιχνεύεται ο GBS;

Ο GBS μερικές φορές ανιχνεύεται τυχαία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν κάνουμε καλλιέργεια κολπικού υγρού σε υποψία άλλων λοιμώξεων. Επίσης μπορεί να ανιχνευθεί και σε καλλιέργεια ούρων.

 

Τι σημαίνει η παρουσία του GBS για το μωρό μου;

Πολλά μωρά έρχονται σε επαφή με τον GBS κατά τη διάρκεια του τοκετού ή κατά τη διάρκεια της γέννας. Η συντριπτική πλειοψηφία των μωρών δεν θα παρουσιάσουν πρόβλημα. Ωστόσο, αν ο GBS περάσει από εσάς στο μωρό σας κατά τον τοκετό, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το μωρό σας να αναπτύξει λοίμωξη και να αρρωστήσει βαριά. Ένα στα 2.000 νεογέννητα μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έχει διαγνωστεί με λοίμωξη GBS. Παρά το γεγονός ότι η λοίμωξη είναι σοβαρή, με την έγκαιρη θεραπεία 7 στα 10 μωρά που θα διαγνωστούν ανακάμπτουν πλήρως. Ωστόσο, 2 στα 10 βρέφη με λοίμωξη GBS θα ανακάμψουν αλλά με κάποια αναπηρία να παραμένει. Τέλος, 1 στα 10 μωρά που θα έχουν μολυνθεί θα καταλήξουν. Συνολικά, 1 στα 17 000 νεογνά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία θα πεθάνουν από τη λοίμωξη.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν κίνδυνο λοίμωξης από GBS;

Η λοίμωξη είναι πιο πιθανό να συμβεί, εάν:

  • Το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα, λιγότερο από 37 εβδομάδες κύησης. Τα πρόωρα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Εάν είχατε προηγουμένως γεννήσει ένα μωρό που ανέπτυξε λοίμωξη από GBS.
  • Όταν έχετε πυρετό κατά την διάρκεια του τοκετού.
  • Έχουν περάσει περισσότερο από 18 ώρες από την ώρα που έσπασαν τα νερά σας μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας.

 

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για το μωρό σας;

  • Εάν είναι θετική για τον GBS η καλλιέργεια κολπικού υγρού που γίνεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά κατά την διάρκεια του τοκετού. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης στο μωρό σας.
  • Αν παρουσιάσετε ουρολοίμωξη από GBS θα πρέπει άμεσα να πάρετε θεραπεία. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να πάρετε αντιβίωση για προστασία και την ώρα του τοκετού ακόμη και αν η ουρολοίμωξη έχει έχει αντιμετωπιστεί.
  • Εάν σε προηγούμενο τοκετό το μωρό σας είχε διαγνωστεί με λοίμωξη από GBS, θα σας χορηγηθούν προληπτικά αντιβιοτικά κατά την διάρκεια του τοκετού.
  • Εάν έχετε θετική καλλιέργεια για τον GBS, είστε άνω των 37 εβδομάδων και τα νερά σας έσπασαν χωρίς να έχετε μπει σε ενεργό φάση τοκετού, θα πρέπει επιταχυνθεί η διαδικασία του τοκετού, Αυτό γίνεται με χρήση κατάλληλων φαρμάκων. Έτσι θα μειωθεί ο χρόνος που το μωρό σας εκτίθεται στον GBS πριν από τη γέννηση.
  • Αν ο ιατρός ή η μαία σας έχουν την υποψία λοίμωξης κατά την διάρκεια του τοκετού, αλλά δεν είναι σίγουροι για την αιτία, θα πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, συμπεριλαμβανομένων και για τον GBS.

Το αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συνήθως είναι Amoxil 2gr. Εάν είστε αλλεργική στην πενικιλίνη υπάρχει κατάλληλη εναλλακτική λύση (Dalacin-C).

Γιατί δεν χρειάζεται να δοθούν αντιβιοτικά για τον GBS κατά τη διάρκεια της κύησης;

  • Εάν είστε φορέας GBS, η θεραπεία με αντιβιοτικά πριν από την έναρξη του τοκετού δεν θα μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης στο μωρό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο GBS επιστρέφει μετά την αντιβιοτική θεραπεία. Ως εκ τούτου, είναι σύνηθες να περιμένουμε και να χορηγηθούν αντιβιοτικά κατά την διάρκεια της γέννας. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό για τη μείωση της μόλυνσης στα νεογέννητα.
  • Σε όλες οι γυναίκες που έχουν σπάσει τα νερά τους πριν από 37 εβδομάδες κύησης, και δεν έχουν μπει σε τοκετό χορηγούνται προφυλακτικά αντιβιοτικά. Αυτό συμβαίνει είτε έχουν θετική ή αρνητική καλλιέργεια για τον GBS.
  • Εάν έχετε μια προγραμματισμένη καισαρική τομή, όπως σε όλες τις γυναίκες, θα σας χορηγηθεί προφυλακτική αντιβίωση την ώρα της επέμβασης για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Τα αντιβιοτικά που δίνονται είναι ευρέως φάσματος και δεν είναι ειδικά για GBS. Θα χρειαστείτε αντιβιοτικά, ειδικά για τον GBS, εάν μπείτε σε τοκετό ή έχουν σπάσει τα νερά σας πριν από την καισαρική τομή.

 

Τι συμβαίνει αν είχα θετική καλλιέργεια για τον GBS σε προηγούμενη κύηση;

Αν ήταν θετική η καλλιέργεια σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, αλλά το μωρό σας δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, δεν συνιστάται (προς το παρόν) να λάβετε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού στην παρούσα εγκυμοσύνη. Λιγότερες από 4 στις 10 γυναίκες θετικές στον GBS σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, θα είναι φορείς στις επόμενες εγκυμοσύνες.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία κατά την διάρκεια του τοκετού;

Εάν χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση για τον GBS στην διάρκεια του τοκετού αυτή πρέπει να δοθεί άμεσα μόλις ξεκινήσει ο τοκετός ή σπάσουν τα νερά σας. Η αντιβίωση χορηγείται ενδοφλεβίως. Περαιτέρω δόσεις αντιβιοτικών θα δοθούν μέχρι τη γέννηση του μωρού.

Εάν γεννήσετε γρήγορα και δεν προλάβουν να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά, υπάρχει η επιλογή να χορηγηθεί προφυλακτική αγωγή στο νεογέννητο. Αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από GBS στο νεογνό;

Τα περισσότερα μωρά που έχουν προσβληθεί από GBS παρουσιάζουν συμπτώματα εντός 12 ωρών από τη γέννηση. Εάν το μωρό σας έχει αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από GBS θα πρέπει να παρακολουθείται για συμπτώματα και σημεία. Αυτό περιλαμβάνει την εκτίμηση της γενικής κατάστασης του μωρού, τη διατροφή, τη θερμοκρασία, τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής. Μωρά με μόλυνση GBS μπορεί να δείχνουν νυσταγμένα, να είναι ληθαργικά και να μην τρέφονται καλά. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν το ρουθούνισμα, την υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία, ασυνήθιστα γρήγορο ή αργό καρδιακό ρυθμό ή ρυθμό αναπνοής, ευερεθιστότητα, χαμηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Ποιες εξετάσεις και θεραπείες υπάρχουν για το μωρό μου;

Αν το νεογέννητο μωρό σας έχει εκδηλώσει σημάδια λοίμωξης, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά εξετάσεων για να δούμε αν ο GBS είναι η αιτία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη ενός δείγματος αίματος του μωρού, ή ένα δείγμα υγρού γύρω από το νωτιαίο μυελό του μωρού (οσφυονωτιαία παρακέντηση). Οι εξετάσεις θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά μαζί σας. Βρέφη με σημάδια που υποδεικνύουν μόλυνση GBS πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά το συντομότερο δυνατό. Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί συμβουλεύουν μερικές φορές να δίνεται στα μωρά θεραπεία με αντιβιοτικά άμεσα, όταν υπάρχει υποψία λοίμωξης. Η θεραπεία διακόπτεται εάν δεν υπάρχει κανένα σημάδι της GBS μετά από τουλάχιστον 24 ώρες, ή αν οι εξετάσεις βγουν αρνητικές.

Υπάρχουν κίνδυνοι για μένα και το μωρό μου με την λήψη αντιβιοτικών;

Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα αντιβιοτικά και αυτή σπάνια μπορεί να είναι σοβαρή. Κάποιες μπορεί να έχουν προσωρινές παρενέργειες όπως ναυτία ή διάρροια. Ο ιατρός ή η μαία σας θα σας εξηγήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους από τη λήψη αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να σώσουν τη ζωή ενός νεογνού με λοίμωξη από GBS. Ωστόσο, έρευνες έχουν συνδέσει τη χορήγηση αντιβιοτικών πολύ νωρίς στη ζωή των νεογνών με υψηλότερο από το φυσιολογικό κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα ή / και άλλες αλλεργίες αργότερα στη ζωή τους.

 

Μπορώ να θηλάσω;

Είναι ασφαλές να θηλάσετε το μωρό σας. Ο θηλασμός δεν αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης με GBS του μωρού και το προστατεύει από πολλές άλλες λοιμώξεις.

 

Πρέπει όλες οι γυναίκες να ελέγχονται για GBS;

Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει διχογνωμία. Τα Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συστήνει τη διενέργεια κολπικής καλλιέργειας για GBS σε όλες τις εγκυμονούσες στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Αντίθετα το Βρετανικό Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) το προτείνει μόνο σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.

Η πολιτική του ιατρείου μας, για μεγαλύτερη ασφάλεια, ακολουθεί τις οδηγίες του ACOG, δηλαδή καλλιέργεια σε όλες τις εγκυμονούσες.

 

Θα πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω.

  • Αν και πολλές γυναίκες είναι φορείς του μικροβίου και στην πλειονότητά τους τα μωρά γεννιούνται υγιή και χωρίς σημάδια λοίμωξης.
  • Ο έλεγχος της μητέρας για την παρουσία του GBS δεν προβλέπει σε ποια περίπτωση θα νοσήσει και το μωρό.
  • Κανένα διαγνωστικό τεστ δεν είναι απόλυτα ακριβές. Αρνητική καλλιέργεια δεν εγγυάται 100% ότι δεν είστε φορέας GBS.
  • Τα περισσότερα μωρά που παρουσιάζουν σοβαρή λοίμωξη από GBS είναι πρόωρα πριν το χρόνο που γίνεται η καλλιέργεια.
  • Δίνοντας αντιβίωση σε όλες τις γυναίκες φορείς GBS σημαίνει ότι πολλές θα πάρουν θεραπεία χωρίς να χρειάζεται (αφού στα μωρά μεταδίδεται σπάνια).
  • Μην ξεχνάμε ότι η υπερβολική χορήγηση αντιβιοτικών οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών μικροβίων.

 

Τι πρέπει να θυμόμαστε.

  • Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β (GBS) είναι ένα από τα πολλά μικρόβια που αποικίζουν το σώμα μας και συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα. Υπολογίζεται ότι στη Μεγάλη Βρετανία μία στις 5 εγκυμονούσες φέρει τον GBS στον κόλπο της.
  • Ο κίνδυνος μετάδοσης του GBS από την μητέρα στο μωρό είναι μεγαλύτερος την ώρα του τοκετού.
  • Αν είστε φορέας GBS θα σας προταθεί η χορήγηση αντιβιοτικών την ώρα του τοκετού.
  • Ο κίνδυνος λοίμωξης είναι μεγαλύτερος σε πρόωρα νεογνά, αν έχετε πυρετό στον τοκετό ή τα νερά σας έχουν σπάσει πριν από περισσότερες από 18 ώρες.
  • Αν το μωρό σας παρουσιάζει σημεία λοίμωξης ίσως χρειαστεί να του χορηγηθούν αντιβιοτικά.
  • Ο θηλασμός δεν αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από GBS.

 

Πηγές

www.rcog.org.uk

www.acog.org

www.uptodate.com

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.